Σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη το ουίσκι μπορεί να γίνει πιο γευστικό με την προσθήκη...
λίγου νερού.
Πριν
από την εμφιάλωσή του, το ουίσκι αραιώνεται με την προσθήκη νερού, ώστε
να έχει περιεκτικότητα αλκοόλ περίπου 40% κατ' όγκο. Η προσθήκη αυτή
αλλάζει σημαντικά τη γεύση του ουίσκι.
Αρκετοί πότες αρνιούνται να παραδεχθούν ότι το νερωμένο ουίσκι είναι πιο γευστικό. Τώρα όμως μάλλον επιβεβαιώνεται και με την επιστημονική... βούλα, ότι έχουν άδικο.
Η γεύση του ουίσκι καθορίζεται κυρίως από ορισμένα μόρια που έχουν τόσο υδρόφοβες, όσο και υδρόφιλες ιδιότητες.
Οι χημικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι λίγο ακόμη "νέρωμα" του ουίσκι, πέρα από αυτό που έχει γίνει κατά την εμφιάλωσή του, βελτιώνει τη γεύση του.
Η προσθήκη νερού -σε σημείο που η περιεκτικότητα του ουίσκι να πέφτει στο 25% έως 27%- φαίνεται πως διευκολύνει τη συγκέντρωση στην επιφάνεια του ποτού των γευστικών ουσιών που βοηθούν το ουίσκι να απελευθερώνει ένα πλούσιο μίγμα αρωμάτων.
Άλλωστε,
η βρετανική λέξη "ουίσκι" (whiskey) προέρχεται από την κελτική λέξη
"uisge" που σημαίνει "νερό". Το ουίσκι παράγεται συνήθως από τη ζύμωση
κριθαριού ή σίκαλης, ενώ στις ΗΠΑ το "μπέρμπον" περιέχει τουλάχιστον 51%
καλαμπόκι. Και όπως έλεγε ο Μαρκ Τουέιν, "το πάρα πολύ από οποιοδήποτε
πράγμα, είναι κακό, αλλά το πάρα πολύ καλό ουίσκι είναι σπάνια αρκετό".
Πάντως
άλλοι επιστήμονες -που μάλλον ανέκαθεν σιχαίνονταν το νερωμένο ουίσκι-
εμφανίσθηκαν επιφυλακτικοί για τα συμπεράσματα της νέας μελέτης, εωσότου
γίνει ένα νέο τεστ γευσιγνωσίας με νερωμένα ουίσκι σε διάφορες
αναλογίες.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου