Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Τέλος οι τσάμπα πλαστικές σακούλες από το 2018



Χαράτσι και με τη βούλα στη χρήση της πλαστικής σακούλας, καθώς δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2812 Β) η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι καταναλωτές θα καταβάλουν...
περιβαλλοντικό τέλος 3 λεπτών ανά σακούλα, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2019 το περιβαλλοντικό τέλος θα ανέβει στα 7 λεπτά.

Η απόφαση εφαρμόζεται στις πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος τοιχώματος μέχρι 70 μικρά (μm), ενσωματώνοντας την κοινοτική οδηγία για τη μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας. Σε περίπτωση παράβασης της νομοθεσίας, προβλέπονται πρόστιμα για τις εμπορικές επιχειρήσεις από 200 έως 5.000 ευρώ, για τους παραγωγούς σακούλας από 1.000 έως 10.000 ευρώ και για τους διακινητές σακούλας από 500 έως 1.000 ευρώ. Αντίθετα, θα συνεχιστεί η δωρεάν διάθεση λεπτής πλαστικής σακούλας από τα περίπτερα και τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο υπαίθριο εμπόριο (π.χ. λαϊκές αγορές).
Πινακίδα
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αντιστοιχούσαν το 2015 269 πλαστικές σακούλες ανά άτομο τον χρόνο. Ξεπερνούμε, δηλαδή, αρκετά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (198 πλαστικές σακούλες).

Ετσι, από την αρχή του νέου έτους τα σούπερ μάρκετ και οι υπόλοιπες εμπορικές επιχειρήσεις δεν θα διαθέτουν δωρεάν στους καταναλωτές πλαστικές σακούλες, ενώ σε κάθε κατάστημα θα τοποθετηθεί πινακίδα που θα αναγράφει πως «οι λεπτές σακούλες μεταφοράς υπόκεινται στο περιβαλλοντικό τέλος, με σκοπό τη μείωση χρήση τους». Κάθε έμπορος που διαθέτει στον καταναλωτή πλαστικές σακούλες υποχρεούται ανά τρίμηνο (πρώτη φορά στις 30 Απριλίου 2018) να υποβάλλει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δήλωση απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου