Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Έρχεται ο οικογενειακός ΕΝΦΙΑ (Όπως λέμε οικογ. ΤΑΦΟΣ)


«Παγίδα» στήνει η κυβέρνηση στους ιδιοκτήτες ακινήτων με το νέο σχέδιο που προωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, με την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), η κυβέρνηση επιχειρεί να «πιάσει» τους ιδιοκτήτες ακινήτων που προχώρησαν σε γονικές παροχές ή μεταβίβασαν κατά κύριο λόγο την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία σε μέλη της οικογένειάς τους με στόχο να περιορίσουν τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ.

Δηλαδή «έσπασαν» την ακίνητη περιουσία σε τμήματα κάτω των...
200.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα το αφορολόγητο όριο, για να μειώσουν ελαφρώς τους υπερβολικούς φόρους που πληρώνουν για τα ακίνητα που διαθέτουν. Το σχέδιο, που έχει υποβληθεί στους θεσμούς, προβλέπει ότι ο φόρος θα υπολογίζεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας που έχει η οικογένεια (ζευγάρι και ανήλικα τέκνα). Ταυτόχρονα, στον νέο φόρο θα ενταχθούν όλα τα αγροτεμάχια εξέλιξη που θα επιβαρύνει όλους τους ιδιοκτήτες, αλλά κυρίως τους αγρότες, καθώς η κατηγορία αυτή κατέχει και τη μερίδα του λέοντος των αγροτεμαχίων.

Σήμερα, τα αγροτεμάχια εξαιρούνται από τον συμπληρωματικό φόρο (η εξαίρεση είναι μέχρι και το 2018). Στόχος της κυβέρνησης είναι να μεταφέρει το φορολογικό βάρος στους ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλη περιουσία και να απαλλάξει τις μικρές ιδιοκτησίες από τον φόρο ή να τους επιβληθεί ένας πολύ μικρότερος φόρος σε σχέση με σήμερα.


Με βάση, λοιπόν, τα νεότερα δεδομένα:
  1. 1. Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ και αντικαθίσταται από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ είναι η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές τιμές πώλησης των ακινήτων.
  2. 2. Προβλέπεται οικογενειακό αφορολόγητο το οποίο πιθανόν να προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών κάθε οικογένειας. Κάτι αντίστοιχο ίσχυε και το 2011 με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
  3. 3. Πλήρης ένταξη των αγροτεμαχίων στον νέο φόρο, πιθανόν από το 2019. Και αυτό διότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν καταφέρει να υπολογίσουν την αξία των αγροτεμαχίων.
  4. 4. Ο νέος φόρος θα επιβαρύνει τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία και θα εξαιρέσει τις πολύ μικρές ιδιοκτησίες. Πάντως, στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να εξαιρέσει τις ιδιοκτησίες κάτω των 50.000 ευρώ, αυτό ουσιαστικά θα οδηγήσει στην εξαίρεση 2,8 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων από τον φόρο. Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, οι ιδιοκτήτες με μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία θα δουν τον φόρο να υπερδιπλασιάζεται.
Για τη χαριστική βολή της μεσαίας εισοδηματικής τάξης, που θα αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις που θα απορρέουν από την κατοχή ακινήτων, έκανε λόγο, με αφορμή τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου, ο κ. Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων. «Οταν ένας φόρος ακινήτων έχει τόσο υψηλή εισοδηματική απόδοση, οφείλεται να επιμερίζεται σε όσο το δυνατόν περισσότερους φορολογουμένους, ώστε να είναι και δικαιότερος. Με την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, το μόνο που θα επιτευχθεί είναι να επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο, όσοι ήδη πληρώνουν υπέρογκα ποσά για την ακίνητη περιουσία τους, συχνά εις βάρος άλλων υποχρεώσεών τους (π.χ. κάρτες, λογαριασμούς κοινής ωφελείας, καταναλωτικά δάνεια κ.τ.λ.)», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παραδιάς.


Πηγή: Καθημερινή

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πιο δίκαιο το πάνω από 50.000 αλλά με κλιμάκωση πολλών συντελεστών επί της πραγματικής Αξίας. Και όχι την χυδαιότητα των δύο συντελεστών όπως είναι στο εισόδημα από μισθώματα 15% μέχρι 12000 τον χρόνο και 35% από εκεί και πάνω. Βρώμικο ο έχων εισόδημα 15.000 τον χρόνο από μισθώματα το ίδιο με τον έχοντα 100.000.

Ανώνυμος είπε...

Καλό για τα 50.000 αγοράζεις άνετα σπίτι στις σημερινές τιμές. Να φορολογεί για κυριότητα ΕΝΦΙΑ και μισθώματα ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ μόνο ο ιδιοκτήτης ανεξάρτητα της επικαρπίας. Αν μένει απλήρωτο δεσμεύει το ακίνητο. Ας κόψει τον λαιμό του ο ιδιοκτήτης που έδωσε την κυριότητα. Κλείσιμο του παραθύρου που όλοι γνωρίζουν. Δεν θα βολεύει όμως και τις τράπεζες αυτό που χρωστάς δάνειο και πληρώνεις εσύ το ΕΝΦΙΑ με κίνδυνο να στο πάρουν.

Ανώνυμος είπε...

καλα μειστε σοβαροι? τι να πληρωνουμε ενφια και αλλες μαλακιες βλεπω? Ο ΕΝΛΟΓΩ ΦΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΣΟ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΗΘΙΚΟΣ.
ΜΑΣ ΕΠΕΒΛΗΘΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ, ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ "ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓ/ΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΓΙΑ ΒΑΖΕΙΣ ΕΞΤΡΑ ΦΟΡΟΥΣ" ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΜΗΝΑ ΜΑΣ ΗΡΘΕ Ο ΚΩΛΟΕΝΦΙΑ, ΣΑΝ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΟΤΕ.
ΚΙΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ, ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΠΑΝΑΘΕΜΑ ΣΑΣ ΗΛΙΘΙΟΙ ΕΛΛΚΗΝΑΡΕΣ, ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΜΟΝΑΧΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΓΚΙΑ ΜΑΣ, ΜΕΤΑ ΚΛΑΣΑΜΕ ΜΕΝΤΕΣ, ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ που μενουμε ή ακομα και το εξοχικο, ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ, ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΦΟΡΟΟΓΗΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ? ΚΡΑΤΟΣ, ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ, ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΩΣΙΛΟΓΩΝ ΕΙΝΑΙ, ΚΞΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΠΟΥΜΕ ΑΤ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΓΑΜΗΣΙΑΤΙΚΑ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝΕ ΞΕΠΟΠΥΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΠΙΡ ΠΑΡΑ, ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΤΑ ΔΙΑΝΟΙΑ ΓΙΑ ΜΑΣ, ΕΜΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΤΑΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΓΕΝΑΙΕΣ ΜΕΡΙΔΕΣ???
ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΝΑ ΨΩΦΗΣΟΥΝΕ ΤΑ ΚΑΘΙΚΙΑ.!! ΟΙ ΛΕΧΡΙΤΕΣ, ΟΙ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΑΦΕΝΤΑΔΩΝ, ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΑΝΕ ΤΟ ΒΡΑΚΙ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΟΥ..
ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ, ΠΟΣΟ ΕΞΥΠΝΣΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΥΤΟ ??

ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕςΙ Ο ΕΛΛΗΝ ΑΥΤΟ, ΑΥΤΟΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΜΑΥΛΟΥΔΑΚΙ ΤΟΥ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΟΧΗΣ, ΝΑΙ ΚΑΤΟΧΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΠΑΡΕΙ ΤΟΝ ΦΡΕΝΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΤΟΥ...
ΠΟΥ ΑΜΑ ΤΟ ΚΑΝΑΝΕ ΑΥΤΟ ΣΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ, ΠΧ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙ ΠΟΗΓΑΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΕΝΑ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΤΥΩΝ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΤΗΣ ΠΟΠΤΑΝΑΣ....
ΛΥΠΑΜΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΜΑΣ.

Δημοσίευση σχολίου