Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Eντυπωσιακά ευρήματα από την υποβρύχια ανασκαφή στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων (ΦΩΤΟ+VID)


Σημαντικά ευρήματα, όπως ένα χάλκινο τμήμα με πτυχώσεις ενδύματος, προερχόμενο από άγαλμα, και ένα χάλκινο δεξί χέρι, που σώζεται από τον ώμο μέχρι τα δάκτυλα, καθώς και άλλα που μένει να αποσαφηνιστούν, ανελκύστηκαν κατά τη φετινή υποβρύχια ανασκαφή στον χώρο του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, την οποία διεξήγαγε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ).

Για τρίτη συνεχή χρονιά, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων διεξήγαγε υποβρύχια ανασκαφή στο χώρο του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, από τις 4 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, με τις καιρικές συνθήκες να είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τους ερευνητές.


Η έρευνα περιελάμβανε τη συνέχιση της ανασκαφής στον θαλάσσιο χώρο, από τον οποίο προέρχονται τα σκελετικά κατάλοιπα της περσινής αποστολής, καθώς και εξαρτήματα από το ίδιο το πλοίο, όπως ενδεικτικά τμήματα μολύβδινων σωλήνων(σεντίνες), αντίβαρα και συσσωματώματα από σιδηρά αντικείμενα. Παράλληλα, κατά τη φετινή περίοδο ανελκύστηκε πλήθος θραυσμάτων αμφορέων και άλλων αγγείων.Επίσης ανελκύστηκαν σημαντικά ευρήματα που περιγράφονται ως ακολούθως:
1)Χάλκινο τμήμα με πτυχώσεις ενδύματος, προερχόμενο από άγαλμα.


2)Χάλκινο δεξί χέρι, που σώζεται  από τον ώμο μέχρι τα δάκτυλα.

3)Συσσωμάτωμα, που δημιουργήθηκε γύρω από κάποιο σιδερένιο αντικείμενο, το οποίο έχει πλήρως οξειδωθεί και έχει αφήσει το αποτύπωμά του. Στο ίδιο συσσωμάτωμα παρατηρήθηκαν εγκλωβισμένα φύλλα μολύβδου, όστρακα και κομμάτια ξύλου. Μέσα στο συσσωμάτωμα, όπως έδειξε η ραδιογραφία, υπάρχει και μία μεσόμφαλη μεταλλική φιάλη, το είδος μετάλλου της οποίας  θα φανεί μετά την απελευθέρωσή της από τον επίπαγο.4)Ορθογώνια, πρακτικώς ακέραιη πλάκα από πολύχρωμο ερυθρωπό μάρμαρο, από επίστεψη τράπεζας με περιχείλωμα στην κυρία όψη, διαστάσεων 68 εκ. x 35 εκ., πάχους 5 εκ.


5)Βρέθηκε επίσης μία ακόμα ενσφράγιστη λαβή αμφορέως, παρόμοια με δύο άλλες που είχαν βρεθεί στις παλαιότερες έρευνες.

Εξαιρετικής σημασίας είναι ότι ανάμεσα στα χάλκινα ευρήματα συγκαταλέγεται πολύ οξειδωμένο δισκοειδές αντικείμενο, με τέσσερις διάτρητες αποφύσεις, πάνω στο οποίο, όπως έδειξε η ραδιογραφία, υπάρχει παράσταση ζώου, πιθανόν βοοειδούς.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα αποτελεί ένα ξύλινο τμήμα από το ίδιο το πλοίο (κέλυφος και νομείς), το οποίο συνδυαζόμενο με τα ευρήματα του φορτίου και το σημείο εντοπισμού του, διασαφηνίζει περαιτέρω την εικόνα του γεγονότος του ναυτικού ατυχήματος, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τις έμμεσες πληροφορίες από την ανέλκυση των σφουγγαράδων το 1900.

Περαιτέρω μικροαντικείμενα, θραύσματα κεραμικής, καρφιά από το ίδιο το πλοίο, ελάσματα από την επιμολύβδωση του σκάφους, καθώς και αντικείμενα που μαρτυρούν την παρουσία της ομάδας Cousteau – ΥΠΠΕ το 1976, σημάνθηκαν ή ανελκύστηκαν. Από την ανασκαφή προέρχονται και αδιάγνωστα, με την αρχική οπτική επισκόπηση, αντικείμενα τα οποία θα μελετηθούν στην συνέχεια για την ταύτισή τους.

Ταυτόχρονα, η ανασκαφή επεκτάθηκε σε δύο ακόμα περιοχές, όπου εντοπίστηκαν κάτω από μεγάλους λίθινους όγκους, οι οποίοι κατέληξαν στο βυθό μετά από κάποιο ισχυρό σεισμικό γεγονός, θραύσματα χαλκών και μαρμάρινων αγαλμάτων, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο μελλοντικής έρευνας.

http://www.kathimerini.gr/929238/gallery/epikairothta/ellada/entypwsiaka-eyrhmata-apo-thn-ypovryxia-anaskafh-sto-nayagio-twn-antiky8hrwnΟ σύνδεσμος της ιστοσελίδας της έρευνας (http://antikythera.org.gr).


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πηγαν τοσο βαθεια και δεν βρηκαν το βιογραφικο του Καζακη; Μα που στο καλο το εχει κρυμένο ο αθεοφοβος;

Ανώνυμος είπε...

εχεις καταντησει γελοιδεστερος των πλεον γελοιων, η χωρα εχει γινει υποχειριο των καθε λογης δωσιλογων και εσυ ασχολεισαι με το να ψαχνεις ενα βιογηραφικο, ανεγκεφαλε χαζοβιολη. τελικα εισαι μεαλος χ#%στης ετσι? ολο ρωτας, αλλα να ψαξεις μοναχος σου ουτε κουβεντα ετσι? τελικα φαινεται οτι δεν εισαι αξιος ουτε καν να παρεις ενα τηλεφωνο να ρωτησεις ξ&^%ιλα..

r+w είπε...

Χέστης μεν ... ψηφοφόρος δε ...

Εάν δε με θέλετε δεν πειράζει ...

r+w είπε...

Παρόλα αυτά αγαπητέ ούτε και εσύ βλέπω να ξέρεις που δούλεψε στο εξωτερικό ο Καζάκης ... και τον λατρεύεις τόσο ...;

Δημοσίευση σχολίου