Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Μινωίτες ~ Ποτήρια μιας χρήσης 3.500 χρόνια πριν


Ένα πήλινο κύπελλο κρασιού μιας χρήσης ηλικίας 3.500 ετών πρωταγωνιστεί στην έκθεση «Τα σκουπίδια κι εμείς» στο Βρετανικό Μουσείο.

Ένα φλιτζάνι μιας χρήσεως βρίσκεται στην γκαλερί ενός μουσείου, εντελώς άθικτο παρόλο που έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια από την κατασκευή του. Αλλά αυτό δεν είναι μια εικόνα από το μέλλον - πρόκειται για μια κούπα ηλικίας περίπου 3.600 ετών, σχεδιασμένη για να πεταχτεί μετά από μόλις μια χρήση, η οποία αναμένεται να γίνει έκθεμα στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

Το πήλινο φλιτζάνι, σύμφωνα με το CNN, κατασκευάστηκε από τους Μινωίτες - έναν από τους πρώτους προηγμένους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς - μεταξύ 1.700 και 1.600 π.Χ. στην Κρήτη.

Χιλιάδες δοχεία, σχεδιασμένα για την αποθήκευση κρασιού, έχουν ανακαλυφθεί σε αρχαιολογικούς χώρους του νησιού και οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα φλιτζάνια αυτά κατασκευάστηκαν για να χρησιμοποιηθούν μόνο μία φορά και στη συνέχεια να καταλήξουν στα σκουπίδια μετά από γιορτές.

«Η ελίτ έδειχνε τον πλούτο και το στάτους της, πραγματοποιώντας μεγάλα πάρτι, γιορτές και φεστιβάλ», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων PA Media η έφορος του Βρετανικού Μουσείου, Τζούλια Φάρλεϊ.

«Πολλοί άνθρωποι παρευρίσκονταν σε αυτές τις δεξιώσεις και, όπως συμβαίνει και σήμερα, κανείς δεν ήθελε να πλύνει τα πιάτα» πρόσθεσε.

«Οι άνθρωποι μπορεί να ξαφνιαστούν, μαθαίνοντας ότι τα πιάτα μιας χρήσης δεν είναι εφεύρεση της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας μας, αλλά στην πραγματικότητα εντοπίζονται χιλιάδες χρόνια πίσω» εξήγησε η ίδια.

«3.500 χρόνια πριν, οι Μινωίτες τα χρησιμοποιούσαν για έναν πολύ παρόμοιο λόγο με σήμερα: να σερβίρουν ποτά σε πάρτι. Η μόνη διαφορά είναι το υλικό», είπε

Και πρόσθεσε: «Με τα κεραμικά να αποτελούν ένα ανώτερο υλικό για εμάς σήμερα, φαίνεται περίεργο που οι Μινωίτες τα πετούσαν μετά από μία μόνο χρήση. Αλλά όπως το πλαστικό σήμερα, ο πηλός ήταν άμεσα διαθέσιμος, φτηνός, εύκολος στην χρήση. Ωστόσο, όπως και με τα πλαστικά, ο πηλός παραμένει στο έδαφος για πάρα πολλά χρόνια».

https://www.huffingtonpost.gr/entry/pole-mprosta-oi-archaioi-ellenes-sten-knoso-ta-prota-poteria-mias-chreses_gr_5df7c462e4b047e888a1cc25 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου