Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

15 Κανόνες για τέλειο συνδυασμό κρασιού-φαγητού


1. Η σαμπάνια ταιριάζει άψογα με οτιδήποτε αλμυρό 
 
Οι περισσότεροι ξηροί αφρώδεις οίνοι, όπως η brut Σαμπάνια, τα γερμανικά sekt και η ισπανική Cava έχουν ένα ανεπαίσθητο άγγιγμα γλυκύτητας. Το γλυκό ταιριάζει πολύ με το αλμυρό, γι΄ αυτό ο συνδυασμός σαμπάνιας και αλμυρών φαγητών είναι πολύ αναζωογονητικός.
  1. Το Sauvignon Blanc ταιριάζει με σάλτσες και ντρέσινγκ
Tα φαγητά που έχουν αψιές γεύσεις, σάλτσες, ντρέσινγκ κ.ο.κ.  χρειάζονται κρασιά που θα έχουν ανάλογη γεύση, έτσι ώστε να μην επισκιάζονται. Γι΄ αυτό δοκιμάστε Sauvignon Blanc, Vinho Verde από την Πορτογαλία και Verdejo από την Ισπανία.

  1. Όταν ένα πιάτο περιέχει φρέσκα βότανα ταιριάζει με κρασί με άρωμα εσπεριδοειδών
Τα κρασιά που έχουν αρώματα εσπεριδοειδών , όπως για παράδειγμα το αυστριακό Grüner Veltliner ταιριάζουν πολύ με φαγητά που περιέχουν φρέσκα βότανα. Άλλες ποικιλίες κρασιού με παρόμοια γεύση είναι το Αlbarino από την Ισπανία και το Vermentino από την Ιταλία.

  1. Τα ψάρια που έχουν ελαφριά γεύση θέλουν λευκά κρασιά με ελαφριά γεύση
Τα ψαρικά με ελαφριά γεύση αποκτούν λίγο περισσότερη ένταση όταν συνδυάζονται με εξίσου ελαφριά και κομψά λευκά κρασιά, όπως για παράδειγμα το Μοσχοφίλερο από Μαντινεία και το Pinot Grigio, από την Ιταλία.

  1. Τα παχιά ψάρια ή αυτά που σερβίρονται με σάλτσα ταιριάζουν με Chardonnay
Τα «μεταξωτά» λευκά κρασιά όπως το Chardonnay  είναι πολύ νόστιμα όταν τα συνδυάζουμε με παχιά ψάρια, όπως σολομό ή οποιαδήποτε  ψάρια σερβίρονται με σάλτσα. Μια Σαντορίνη είναι η άριστος συνοδός σε λιπαρά ψάρια, ιδιαίτερα αν έχουν περάσει από τηγάνι η φριτέζα(πχ τηγανητός μπακαλιάρος).


  1. Τα ημίξηρα Riesling ταιριάζουν με γλυκά-πικάντικα πιάτα
Η ελαφριά γλυκύτητα που έχουν πολλά Riesling και Gewürztraminer, βοηθάει στο να δαμαστεί η κάψα που έχουν τα πικάντικα πιάτα από την ασιατική και ινδική κουζίνα.

  1. Το Moscato d'Asti αγαπάει τα επιδόρπια με φρούτα
Τα μετρίως γλυκά αφρώδη, όπως το Moscato d'Asti, demi-sec Champagne, τα πολύ καλής σχέσης ποιότητας-τιμής Demi-Sec Αμυνταίου και το Asti Spumante μας βοηθούν να εστιάσουμε στα φρούτα που έχει το επιδόρπιο και όχι στη ζάχαρη.

  1. Η ροζέ σαμπάνια ταιριάζει πολύ με το κυρίως πιάτο, όχι μόνο με τα ορεκτικά
Τα ροζέ αφρώδη κρασιά, όπως η ροζέ σαμπάνια, η Cava κτλ έχουν μια πλούσια, βαθιά γεύση που ταιριάζει με μια ευρεία γκάμα κυρίως πιάτων.

  1. Τα πιάτα με πλούσια τυρένια γεύση συνδυάζονται με ένα ξηρό ροζέ
Μερικά τυριά ταιριάζουν πολύ με λευκά κρασιά, άλλα ταιριάζουν με ερυθρά αλλά όλα σχεδόν τα τυριά ταιριάζουν με ροζέ, ξηρό κρασί. Είναι ένα κρασί που συνδυάζει την οξύτητα του λευκού και τον φρουτώδη χαρακτήρα του κόκκινου.


  1. Το Αγιωργίτικο & Pinot Noir είναι σπουδαία για πιάτα με γήινες γεύσεις
Οι συνταγές που περιέχουν υλικά όπως μανιτάρια ή τρούφα συνδυάζονται με κόκκινα κρασιά όπως παλαιωμένο Αγιωργίτικο, Pinot Noir και Dolcetto, τα οποία έχουν ελαφρύ σώμα αλλά πλούσια γεύση.

  1. Τα κρασιά του Παλαιού Κόσμου και τα φαγητά του Παλαιού Κόσμου είναι συγκλονιστικά ωραία μαζί
Τα κρασιά και τα φαγητά που έχουν μεγαλώσει μαζί για αιώνες είναι συνδυασμός σχεδόν αυτονόητος. Για παράδειγμα, οι συνταγές της Τοσκάνης και τα κρασιά της Τοσκάνης είναι ένα perfect match.

  1. Malbec είναι το κρασί που χρειάζονται οι γλυκές πικάντικες bbq σάλτσες
Το Malbec, το Shiraz και το Côtes-du-Rhône είναι κρασιά με πλούσιο σώμα και έντονη γεύση και δεν επισκιάζονται εύκολα με φαγητά που έχουν βαριές πικάντικες σάλτσες, όπως η bbq.


   13.Tα πατέ και οι μους θέλουν Zinfandel
Aν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα ίδια επίθετα για να περιγράψεις τόσο το κρασί, όσο και το φαγητό, τότε σημαίνει ότι αυτά τα δυο ταιριάζουν. Για παράδειγμα, οι λέξεις ρουστίκ και πλούσιο χρησιμεύουν για να περιγράψουν το Zinfandel όπως και μια μους από κοτόπουλο-συκώτι.

  1. Το Cabernet Sauvignon ταιριάζει άψογα με ζουμερό κόκκινο κρέας
Τα κρασιά California Cabernet, Bordeaux και Bordeaux-style, αλλά και τα πολυαγαπημένα μας Ξινόμαυρα, ταιριάζουν φανταστικά με μπριζόλες ή παϊδάκια στη σχάρα. Ο λόγος είναι ότι οι τανίνες των κρασιών αυτών ανανεώνουν τον ουρανίσκο μετά από κάθε μπουκιά κρέατος.

15. Το Syrah ταιριάζει με πιάτα έντονα καρυκευμένα.
Όταν το κρέας είναι βαριά καρυκευμένο, αναζητήστε ένα κόκκινο κρασί με πολλές πικάντικες νότες. Syrah από την Ουάσιγκτον, Cabernet Franc από τη Γαλλία και Ξινόμαυρο και Βλάχικο από την Ελλάδα είναι όλα καλές επιλογές.


Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου