Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Ανακαλύφθηκε αρχαίος ελληνικός οικισμός 2.000 ετών στην Ουκρανία


Η επιβεβαίωση της εξάπλωσης των Ελλήνων στις απομακρυσμένες περιοχές της Ουκρανίας έρχεται από ένα εύρημα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, δείχνοντας έναν οικισμό στις όχθες του Δνείπερου ποταμού

Ένα σημαντικό εύρημα έφεραν στο φως αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και την Εθνική Ακαδημία Επίστημών της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έδωσαν στην δημοσιότητα, τα αρχαιολογικά ευρήματα αφορούν έναν...
ελληνικό οχυρωμένο οικισμό άνω των 2.000 ετών, ο οποίος ήταν κατασκευασμένος στις όχθες του ποταμούν Δνείπερου, κοντά στην ελληνική αποικία της Ολβίας.




Όπως γνωρίζουμε από την ιστορία, την αποικία αυτή την είχαν δημιουργήσει οι Μιλήσιοι, και το όνομά της προερχόταν από την λέξη όλβος, που σημαίνει πλούτος και ευτυχία. Βρισκόταν στο σημείο που ενώνοντας τα ποτάμια Δνείπερος και Μπαγκ, σε έναν τόπο πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα, και πολύ σημαντική θέση από γεωγραφική άποψη. Μάλιστα, ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι Έλληνες είχαν καταφέρει να διασχίσουν τον πλωτό Δνείπερο και να φθάσουν μέσω αυτού στην Βαλτική, για να βρουν κεχριμπάρι που τόσο πολύτιμο ήταν στα χρόνια της αρχαιότητας.

Η ανακάλυψη του οικισμού και η επιβεβαίωση της ύπαρξής του έγινε τόσο με ανασκαφές όσο και με αεροφωτογραφίες που καλύπτουν την ευρύτερη περιοχή, από τις οποίες προκύπτει ότι υπάρχουν πάνω από 12 παρόμοιοι οικισμοί στο σημείο. Οι αρχαιολόγοι που συμμετέχουν στην έρευνα δηλώνουν ότι προς το παρόν θα μείνουν στο πρώτο εύρημα, ενώ αν καταφέρουν να συγκεντρώσουν περισσότερα κεφάλαια, η έρευνα θα επεκταθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Προς το παρόν, όπως λέει η Marcin Maltera από την ομάδα του πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, θα πρέπει να γίνει η καταγραφή όσων ευρημάτων έρχονται στην επιφάνεια, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι όλοι οι οικισμοί έχουν γίνει αντικείμενο ανασκαφών και αρχαιοκαπηλίας.

Ο συγκεκριμένος οικισμός πιστεύεται ότι ήταν ένα κέντρο εμπορίου που συνέδεε τις στέπες που εκτείνονται πέρα από τον ποταμό Δνείπερο με τον υπόλοιπο αρχαίο κόσμο. Και σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνει ότι την ισχυρή των Ελλήνων ακόμα και σ' αυτά τα απομακρυσμένα σημεία, στα οποία είχαν έντονη παρουσία για πάνω από 1000 χρόνια.

Π.Θ.



Δείτε ακόμη:

Εύξεινος Πόντος, H Ελληνική Θάλασσα ~ Βόρειες Ακτές (Βίντεο)




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου