Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Ελάχιστοι οι τόκοι & σας ήρθε χαράτσι λόγω τεκμηρίων; ~ Τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμο έως 31/12


Τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμο μέχρι το τέλος του χρόνου, θα μπορούν να κάνουν χιλιάδες φορολογούμενοι που είχαν κάνει δήλωση φορολογίας εισοδήματος μέχρι τις 16 Ιουνίου 2015 για τα εισοδήματα του 2014.

Χιλιάδες φορολογούμενοι αιφνιδιάστηκαν φέτος όταν είδαν το εκκαθαριστικό τους. Δηλώνοντας ελάχιστο εισόδημα από τόκους καταθέσεων ή από ενοίκια ή από περιστασιακή απασχόληση πιάστηκαν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων διότι δεν δήλωσαν τις αποδείξεις δαπανών για να κερδίσουν τη μείωση φόρου των 2.100 ευρώ.
 
Έπεσαν στην παγίδα διότι δεν...
παρακολούθησαν κατά γράμμα τις μεταβολές στις διατάξεις νόμου. Μέχρι πρότινος δεν ήταν απαραίτητο να δηλώσουν αποδείξεις καθώς δεν εφαρμοζόταν το ελάχιστο τεκμήριο (ελάχιστη δαπάνη διαβίωσης) των 3.000 ή των 5.000 ευρώ.
 
Στους φορολογούμενους αυτούς, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δίνει τώρα την δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 χωρίς την επιβολή προστίμων και συμπληρώνοντας τον κωδικό 049 με το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων (10% του εισοδήματος) να γλιτώσουν από το πρώτο μπουγιουρντί που έβγαλε η εκκαθάριση.


Η Γενική Γραμματεία Εσόδων με την εγκύκλιο ΔΕΑΦ 1144341 ΕΞ 2015/3.11.2015 δίνει διευκρινίσεις για μια σειρά από θέματα που αφορούν όλους όσοι κατέθεσαν μέχρι εκείνη την ημερομηνία δηλώσεις.
Αφορούν βεβαίως εκείνους που δήλωσαν εισοδήματα μόνο από κεφάλαιο ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.

Αναλυτικά ορίζονται τα εξής:
"Με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν.4330/2015 προστέθηκε νέα φράση στο τέλος της περίπτωσης α' της παραγράφου 1 του άρθρου 34 του ΚΦΕ (ν.4172/2013). Με τις προϊσχύουσες διατάξεις της περίπτωσης α' οριζόταν, ότι η διαφορά μεταξύ του συνολικού εισοδήματος που δηλώθηκε από το φορολογούμενο, τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα μέλη και του τεκμαρτού εισοδήματος των άρθρων 31 και 32, όπως η διαφορά αυτή αναμορφώνεται ύστερα από την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 34, φορολογείται με τη φορολογική κλίμακα της παρ.1 του άρθρου 15 του ΚΦΕ εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από μισθωτή εργασία ή/και συντάξεις ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του προκύπτει από μισθωτή εργασία και συντάξεις ή δεν υπάρχει εισόδημα από καμία κατηγορία.

Με βάση τις νέες διατάξεις ορίζεται, ότι φορολογείται επίσης με την κλίμακα της παρ.1 του άρθρου 15 του ΚΦΕ και η διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού εισοδήματος και του εισοδήματος που αποκτά ο φορολογούμενος μόνο από κεφάλαιο ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, υπό την προϋπόθεση ότι το τεκμαρτό εισόδημα του φορολογούμενου δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.

Με βάση τις διατάξεις της παρ.3 του ίδιου άρθρου και νόμου καταργήθηκε επίσης η περίπτωση ε' της παραγράφου 1 του άρθρου 34 του ΚΦΕ. Η καταργούμενη αυτή περίπτωση όριζε, ότι δεν εφαρμόζεται η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη εφόσον ο φορολογούμενος ή τα εξαρτώμενα μέλη αποκτούν εισόδημα μόνο από τόκους και ακίνητα.

Με τις διατάξεις της παραγρ. 6 του ίδιου άρθρου και νόμου ορίζεται ότι οι διατάξεις των παραγρ. 1 και 2 του άρθρου αυτού έχουν εφαρμογή για το φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1.1 2014 και μετά.

Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παρ.4 του άρθρου 1 του ν.4330/2015 προστέθηκε νέα παράγραφος 35 στο άρθρο 72 του ΚΦΕ με την οποία ορίζεται, ότι όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων κατά το φορολογικό έτος 2014 δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών ή ατομική αγροτική δραστηριότητα, το εισόδημα αυτό, εξαιρουμένου του εισοδήματος από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών- συνταξιούχων της παρ.1 του άρθρου 15. Εάν το πραγματικό εισόδημα της προηγούμενης παραγράφου υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και για τους φορολογούμενους που διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, για το εισόδημα που απέκτησαν μετά τη διακοπή της.


Οι δηλώσεις

Στην πράξη εμφανίσθηκαν περιπτώσεις φορολογουμένων οι οποίοι υπέβαλλαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2014 πριν από τις 16.6.2015 (ημερομηνία δημοσίευσης του ν.4330/2015 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) δηλώνοντας εισοδήματα μόνο από κεφάλαιο ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Οι εν λόγω φορολογούμενοι είχαν υπόψη τους τις προϊσχύσασες διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες δεν εφαρμόζεται η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη στην περίπτωση τόκων και ακινήτων και ότι η τυχόν προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας της παρ.1 του άρθρου 29 και συνεπώς δεν δήλωσαν στον κωδ.049 τις απαιτούμενες αποδείξεις αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ.24 του άρθρου 72.

Με βάση τις προαναφερθείσες διατάξεις του ν.4330/2015 η τυχόν προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων για τους ανωτέρω φορολογούμενους των οποίων το τεκμαρτό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών της παρ.1 του άρθρου 15 υπό την προϋπόθεση της δήλωσης του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών προκειμένου να διατηρηθεί ακέραιο το ποσό της μείωσης του φόρου σύμφωνα με το άρθρο 16.

Ομοίως, φορολογούμενοι υπέβαλαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2014 πριν από τις 16.6.2015 χωρίς να έχουν υπόψη τους τα αναφερόμενα στην παρ.4 του παρόντος και συνεπώς για τον υπολογισμό του φόρου της παρ.1 του άρθρου 15 δεν λήφθηκε υπόψη η μείωση φόρου του άρθρου 16, αφού αυτοί δεν δήλωσαν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών.

Ενόψει των ανωτέρω και προκειμένου οι παραπάνω φορολογούμενοι να έχουν επίσης τη μείωση του φόρου του άρθρου 16, μπορούν να υποβάλουν έως 31.12.2015 και για το φορολογικό έτος 2014 τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς κυρώσεις.

Οι υποβαλλόμενες αυτές τροποποιητικές δηλώσεις στις οποίες δηλώνεται ποσό αποδείξεων αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών, θεωρούνται εμπρόθεσμες. Τυχόν τροποποιητικές δηλώσεις που για την ίδια αιτία έχουν υποβληθεί έως την έκδοση της παρούσας θεωρούνται εμπρόθεσμες."


Ημερησία


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου