Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Δεν βάζουνε μυαλό οι Χαλαστριανοί με τις καύσεις ρυζιών ~ Πάλι θα θρηνήσουμε θύματα ~ Να τους κόψει την επιδότηση ο ΟΠΕΚΕΠΕ


Τί κι αν μόλις πριν 5 ημέρες ένας νέος συνάνθρωπός μας έχασε τη ζωή του στην Εθνική Οδό, εξαιτίας της μηδενικής ορατότητας από την καύση ρυζάχυρων και της συχνής ομίχλης που πέφτει αυτήν την περίοδο λόγω του ότι η περιοχή παλιά ήτανε βάλτος. Χθες κατά τις 10 το βράδυ δεν έβλεπες πάλι ούτε στο 1 μέτρο. Μέχρι τις 3 το πρωί ορατότης μηδέν!

*Υπόψιν ότι δεν καίνε μόνο οι Χαλαστριανοί τα υπολλείματα των καλλιεργειών τους, αλλά και οι υπόλοιποι ασυνήδειτοι αγρότες των γύρω περιοχών:  Σίνδος, Βαλμάδα, Κύμινα, Μάλγαρα, Βραχιά, Άδενδρο, Παρθένιο, Χαλκηδόνα, Ζορμπάς, κλπ. Απλά οι Χαλαστριανοί καλλιεργούνε τις μεγαλύτερες εκτάσεις κι έχουνε περικυκλώσει την Εθνική Οδό με τα ρύζια.

Βροχή οι καταγγελίες, συνεχείς παρεκλήσεις από τα μεγάφωνα των χωριών, αλλά αυτοί πέρα βρέχει...
Αποπνικτική η ατμόσφαιρα και μέσα στα χωριά, που τις ώρες του σούρουπου είναι αφόρητη και ακατάλληλη για όλους. Κάθεσαι 2 λεπτά και ξεροβήχεις σαν άρρωστος.

Εν τω μεταξύ υπάρχει νομοθεσία που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ την καύση των υπολλειμάτων των καλλιεργειών (εκτός εάν έχει εκδοθεί άδεια από την Πυροσβεστική) και τη συνδέει με τον αποκλεισμό από τις επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στην προηγούμενη σχετική ανάρτηση είχα κάνει τις εξής προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου:

- ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΑ ΡΟΠΑΛΟΥ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΤΩΝ ΡΥΖΙΩΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ. (Κανονικά η καύση γίνεται μετά από αίτηση στην πυροσβεστική στην Σίνδο, η οποία δίνει το ΟΚ).

- ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΤΟΕΒ ΚΑΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΟΥΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ & ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

- ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙΝΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ



Υπάρχει σωρεία καταγγελιών και διαμαρτυριών για το γεγονός από κατοίκους μεταξύ της Χαλάστρας και των Κουφαλίων, οι οποίοι ζητούν την παρέμβαση της αστυνομίας για να σταματήσει η καύση των εν λόγω υπολειμμάτων από τους ασυνείδητους. Τη συνδρομή της αστυνομίας ζήτησαν και οι υπάλληλοι των διοδίων των Μαλγάρων και χθες το βράδυ περιπολικά έσπεύσαν στην περιοχή.

Φυσικά στο Ελλαδιστάν δεν πρόκειται να τιμωρηθεί κανένας και το μαρτύριο των κατοίκων θα τελειώσει όταν καούν και τα τελευταία ρυζάχυρα.


Χωρίς προηγούμενο οι μετρήσεις των επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων PM10. Με όριο τα 50 mg έφτασαν στις 8 το βράδυ, τα 480 mg ανα κυβικό μέτρο αέρα. Ο μέσος ημερήσιος όρος χθες ήταν στα 280 mg.

Αναλυτικά: Στις 19:00 ήταν στα 380 mg. Στις 20:00 480 mg. Στις 21:00 400 mg και στις 23:00 στα 280 mg. Μετά τα μεσάνυχτα "έπεσαν" στα 115 mg.



Φωτογραφία τραβηγμένη το απόγευμα της 16ης Νοεμβρίου πάνω από το δέλτα του Αξιού (parallaximag.gr)




Και ο Δήμος Δέλτα διαβάζει Krasoblog :)...


Μετά την προφορική παρέμβασή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου για την απαγόρευση καύσης των γεωργικών υπολλειμμάτων κατά τους μήνες Οκτώβριο - Δεκέμβριο, ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος ζητά και με επιστολή, που απέστειλε τις προηγούμενες μέρες, την τροποποίηση του σχετικού κανονισμού ώστε οι καύσεις των αγρών να επιτρέπονται μόνο μετά τις 15 Ιανουαρίου.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:


«Είναι γνωστό το πρόβλημα που δημιουργείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή (Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος) από την καύση των αγρών στην περιοχή μας και στους όμορους παραθαλάσσιους Δήμους του κάμπου της Κεντρικής Μακεδονίας.

» Ήδη από τον Οκτώβριο 2014, μόλις αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, προχωρήσαμε σε ευρεία ενημέρωση του αγροτικού κόσμου για τις δυσμενείς συνέπειες της καύσης των αγρών στο περιβάλλον, στις καλλιέργειες, στη δημόσια υγεία, ιδίως αυτή την περίοδο λόγω της υγρασίας που παράγει καπνό.

» Δυστυχώς, ο νόμος επιτρέπει στους αγρότες να προβαίνουν σε καύσεις κατόπιν άδειας, με αποτέλεσμα οι καύσεις να συνεχίζονται και να έχουμε και φέτος το ίδιο πρόβλημα.

» Με την παρούσα ζητούμε την τροποποίηση του υπ' αριθμ. 9/2000 (ΦΕΚ Β' 1459/30.11.2000) κανονισμού ρύθμισης μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις ώστε να επιτρέπεται η καύση των αγρών μόνο μετά τις 15 Ιανουαρίου, οπότε τα γεωργικά υπολείμματα έχουν αποξηρανθεί.

» Πάντα στη διάθεσή σας».



Ομόφωνο ψήφισμα και από το δημοτικό συμβούλιο
Παράλληλα, ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο ζητά να σταματήσουν οι καύσεις των αγρών, εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δέλτα κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του.
Αφού επισημαίνονται οι αρνητικές συνέπειες, αποφασίζεται η διοργάνωση εκ νέου "ημερίδας με συμμετοχή όλων των Αρμοδίων (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Επιστημονικοί Φορείς, Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού, Εκπρόσωποι Αγροτών, Περιφέρεια, Βουλευτές του Νομού) για να δοθεί λύση στο πρόβλημα με οριστική παύση των καύσεων που υπονομεύει την ζωή όλων μας".


Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

«Η περιοχή μας το τελευταίο διάστημα θυμίζει τοπίο στην ομίχλη εξαιτίας των καύσεων αγροτικών υπολειμμάτων.

» Η καύση των χωραφιών αποτελεί παραδοσιακή καλλιεργητική πρακτική των ρυζοκαλλιεργητών τα τελευταία 30 χρόνια. Όταν ο καιρός δεν ευνοεί η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική.

» Από την επιστημονική κοινότητα θεωρείται μια λανθασμένη πρακτική με σοβαρότατες συνέπειες στην υγεία, το περιβάλλον και την γονιμότητα του εδάφους. Επιπλέον υπάρχει σε ισχύ σχετική εγκύκλιος που απαγορεύει ρητά την καύση σε περιοχές natura και υπογραμμίζει ότι μόνο με ειδική άδεια θα μπορούσε κάποιος να κάνει χρήση αυτής της πρακτικής εκτός των προστατευόμενων περιοχών. Προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους παρανομούν υπεύθυνες είναι η Πυροσβεστική, η Αστυνομία αλλά και ο ΟΠΕΚΕΠΕ που δίνει τις επιδοτήσεις.

» Πάντως το τοπίο είναι θολό όσον αφορά τις αρμοδιότητες των Υπηρεσιών.

» Δυστυχώς καμία λύση δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα.

» Όσοι αγρότες προβαίνουν σε καύσεις έχουν ευθύνη:

1. Απέναντι στους Δημότες μας που κινδυνεύουν από τις άμεσες επιπτώσεις της εισπνοής καπνού (παρόξυνση άσθματος, βρογχίτιδας, ΧΑΠ) αλλά και τις μακροπρόθεσμες (αύξηση καρκίνου, καρδιαγγειακών επεισοδίων). Αν οι αγρότες γνώριζαν τι αναπνέουν είναι σίγουρο ότι θα εγκατέλειπαν κάθε σκέψη για καύση.

2. Απέναντι στο περιβάλλον ένα οικοσύστημα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους έκτασης περίπου 300.000 στρ. βρίσκεται στα όρια του Δήμου μας και κινδυνεύει.

3. Απέναντι στον εαυτό τους του Δήμου μας που λόγω μη σωστής ενημέρωσης πριονίζουν το δέντρο που τους στηρίζει. Το έδαφος είναι ο σημαντικότερος φυσικός πόρος, η διαχείριση του οποίου πρέπει να γίνεται με μέγιστη προσοχή. Οποιαδήποτε ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την διατήρηση και την αειφορία του εδάφους έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στην παραγωγική ικανότητα της χώρας.
» Καλούμε τους αγρότες να σταματήσουν άμεσα την καύση των γεωργικών υπολλειμμάτων.
» Αποφασίζουμε τη διοργάνωση εκ νέου ενημερωτικής ημερίδας με συμμετοχή όλων των Αρμοδίων (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Επιστημονικοί Φορείς, Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού, Εκπρόσωποι Αγροτών, Περιφέρεια, Βουλευτές του Νομού) για να δοθεί λύση στο πρόβλημα με οριστική παύση των καύσεων που υπονομεύει την ζωή όλων μας.

» Όχι στις καύσεις ναι στην ζωή».



Μήνυση κατά αγνώστων από το Διοικητή ΑΤ Χαλάστρας

Το τοπίο είναι αρκετά θολό, όσον αφορά τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η υπηρεσία όταν δέχεται κλήση για πυρκαγιά επεμβαίνει όπου μπορεί να επέμβει, ενώ στην περιοχή συνήθως υπάρχει όχημα σε επιφυλακή. Η Αστυνομία από την άλλη επεμβαίνει όταν υπάρχουν καταγγελίες από πολίτες και θεωρεί ότι ένα τέτοιο περιστατικό είναι θέμα του Ανακριτικού της Πυροσβεστικής που θα επέμβει. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Γιαμούζη, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Χαλάστρας λόγω των πολλών καταγγελιών που δέχεται σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται από την καύση των χωραφιών, θα προβεί από την επόμενη εβδομάδα σε μηνύσεις κατά αγνώστων.








Απαγορεύεται η καύση καλαμιάς

Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της
Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, με την οποία υπενθυμίζεται ότι όσοι παραγωγοί  λαμβάνουν  άμεσες οικονομικές ενισχύσεις από την Ε.Ε. (ΟΣΔΕ), ενισχύσεις του αμπελοοινικού τομέα, ετήσιες πριμοδοτήσεις για τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα του Π.Α.Α. 2007-2013 (βιολογική γεωργία κλπ) και εξισωτική αποζημίωση υποχρεούνται να τηρούν την πολλαπλή συμμόρφωση (ΥΑ 1791/74062/15 - ΦΕΚ 1468 Β ́), σύμφωνα με την οποία και ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, επιλέγεται μια ή περισσότερες από τις παρακάτω πρακτικές σχετικά με  τα υπολείμματα (καλαμιά) των καλλιεργειών:

¡. ενσωμάτωση στο έδαφος

ii. βόσκηση της καλαμιάς

iii. διατήρηση της καλαμιάς στο χωράφι κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ενσωμάτωση της την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.


Εκτός των περιοχών του Ευρωπαϊκού Δικτύου ΦΥΣΗ 2000 (NATURA), όπου σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η καύση της καλαμιάς, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με άδεια από την οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και τη σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο γεωργός μπορεί να προβεί σε καύση της καλαμιάς.

Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί καμία άδεια καύσης καλαμιάς από την Υπηρεσία μας για το έτος 2015.

Στην περίπτωση που ο γεωργός δεν τηρεί τις παραπάνω υποχρεώσεις, επιβάλλεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μείωση ή αποκλεισμός από την οικονομική ενίσχυση.










Σημερινές φωτογραφίες έξω από Βραχιά, Άδενδρο και Ζορμπά:


Θα περάσουνε υπέροχα και σήμερα οι κάτοικοι του Αδένδρου, του Παρθενίου, του Ζορμπά, του Λουδία, του Πλατέως, του...


Στα παπάκια του ο αγρότης (ή ο Αλβανός που δουλεύει στον αγρότη). Ας ντουμανιάσουμε τον κοσμάκη...

Δηλαδή κάποιος αρμόδιος δεν τον βλέπει τον καπνό, ώστε να επέμβει;

Από την άλλη πλευρά, πολλές φωτιές στο ύψος της Βραχιάς και των Μαλγάρων.

Ο πεντακάθαρος ουρανός, αρχίζει να κιτρινίζει και σε λίγες ώρες, οι Αδενδριώτες και οι κάτοικοι του Ζορμπά θα αναπνέουνε καρκίνο


 





Εισαγγελική έρευνα διεξάγεται για να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται ποινικές ευθύνες, συνδεόμενες με την ανεξέλεγκτη καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών από αγρότες της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Προηγήθηκε σχετική αναφορά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ύστερα από τροχαία ατυχήματα που σημειώθηκαν τον τελευταίο καιρό και εξετάζεται εάν τα αίτια πρόκλησής τους συνδέονται με την περιορισμένη ορατότητα στο οδόστρωμα, εξαιτίας των καπνών που σε πολλές περιπτώσεις «πνίγουν» ευρύτερες περιοχές από την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών.

Μάλιστα, υπήρξαν και καταγγελίες οδηγών για τις δυσχερείς συνθήκες οδήγησης που διαμορφώνονται από την παραπάνω πρακτική, ειδικά στο τμήμα της ΠΑΘΕ, από τον κόμβο των Ευζώνων έως τη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σύρμω Κακάλη παρήγγειλε από την εισαγγελέα ποινικής δίωξης προκαταρκτική εξέταση, η διενέργεια της οποίας ανατέθηκε στην αρμόδια Αρχή. Τα αδικήματα που ερευνώνται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής είναι αυτά της υποβάθμισης περιβάλλοντος και της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών.

Χαρακτηριστικό ήταν τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε πριν από 1,5 εβδομάδα στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος του κόμβου Χαλάστρας, όπου ενεπλάκησαν συνολικά πέντε οχήματα, με απολογισμό έναν νεκρό και δύο ελαφρά τραυματίες. Μαρτυρίες οδηγών ανέφεραν ότι η ορατότητα στο σημείο τη δεδομένη στιγμή ήταν περιορισμένη, ενώ από την Τροχαία εξετάζεται εάν αυτό οφείλεται σε καπνούς που «σκέπασαν» το οδόστρωμα από τις φωτιές που άναψαν αγρότες προκειμένου να καθαρίσουν τα χωράφια τους.




Καταγγελίες και από τον δήμο Χαλκηδόνος για τις καύσεις
( http://e-koufalia.gr/katangelies-apo-ton-dimo-chalkidonos-gia-tis-kafsis/)

Σε άμεσες ενέργειες προέβη ο Δήμαρχος κ. Τσουκνιδάς μόλις διαπιστώθηκε η καύση των υπολειμμάτων των γεωργικών καλλιεργειών σε περιοχές εντός της κοιλάδας του ποταμού Αξιού πλησίον των εκβολών του Δέλτα Αξιού και νότια των ορίων του Δήμου Χαλκηδόνος, η οποία γινόταν όλο και πιο έντονη. Έγιναν καταγγελίες στο Α.Τ. Χαλάστρας, στον ΟΠΕΚΕΠΕ (ως αρμόδια ελεγκτική αρχή της πολλαπλής συμμόρφωσης), στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης.

Η καύση που γινόταν είχε σαν συνέπεια να προκαλέσει μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση, σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα στο σύνολο των κατοίκων του Δήμου μας καθώς και πολλά ατυχήματα λόγω της περιορισμένης ορατότητας αφού ο καπνός μεταφερόταν σε όλες τις κοινότητες του Δήμου.

Όλα αυτά γίνονται ενώ βρίσκεται σε ισχύ η Εγκύκλιος Πολλαπλής Συμμόρφωσης (αρ. πρωτ.111318/ 04-08-2014 και η ΥΑ 1791/74062/15 – ΦΕΚ 1468 Β ́), δηλώνοντας ρητά ότι απαγορεύεται η καύση των υπολειμμάτων. Η συγκεκριμένη πρακτική απαγορεύεται τελείως σε περιοχές Natura, ενώ εκτός αυτών των περιοχών επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με άδεια από την οικεία Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Έπειτα από συνεχείς οχλήσεις και καταγγελίες, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Κ.Μ. καθώς και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ανακοίνωσαν ότι θα προβούν σε επιτόπιους ελέγχους ώστε να εντοπιστούν με κάθε δυνατό τρόπο οι γεωργοί που δεν τήρησαν τις προβλεπόμενες υποχρεώσεις αναφορικά με την καύση των υπολειμμάτων, καθώς και θα προχωρήσουν σε μειώσεις ή ακόμη και αποκλεισμό από τις ενισχύσεις.

Υπό αυτές τις συνθήκες, επίσης, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών παρήγγειλε από την Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης προκαταρκτική εξέταση, η διενέργεια της οποίας ανατέθηκε στην αρμόδια Αρχή.









4 σχόλια:

Unknown είπε...

h kaush ton rizaxiron den ginetai na stamatisei giati den boroume alios na kaliergisoumai kati i ektos an exoume auto to mixanhma dostai leuta stous agrotes ths xalastra na ta agorasoun alios den ginetai na paraxthei ruzi https://www.google.gr/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&ved=0CAcQjRxqFQoTCIfb9tnZnMkCFQjtFAodKdIBWg&url=https%3A%2F%2Fwww.deere.com%2Fen_US%2Fproducts%2Fequipment%2Fhay_and_forage_equipment%2Fbalers%2F9_series_round_balers%2F569_round_baler%2F569_round_baler.page&psig=AFQjCNGVtq4-GDZhshSnGSmGwci50qvsNA&ust=1448029847024346

Κρασοπατήρ είπε...

Τα στάχυα οι Χαλαστριανοί, καθώς θερίζουνε τα ρύζια, μπορούνε να πούνε στον χειριστή της αλωνιστικής να τα διασκορπίζει, ώστε να μπορούνε να ενσωματωθούνε στο έδαφος καλύτερα με όργωμα, ρίπερ, δισκοσβάρνα, κλπ. Τσάμπα λίπασμα-άζωτο είναι για του χρόνου.

Εναλλακτικά μπορούνε να καλέσουνε κτηνοτρόφους για να τα τυλίξουνε σε μπάλες για τροφή στα ζώα ή να τα πάρουνε βιομηχανίες ως καύσιμη ύλη.

Τόσο δύσκολο είναι οι Συνεταιρισμοί να κάνουνε συμφωνίες με κάποια εταιρία για να παίρνει;

Μόνο να βγάλουμε Προέδρους και Συμβούλους στον Ά - ΄Β - ΄Γ - Ώ κομματικοποιημένο Συνεταιρισμό ξέρουνε

Unknown είπε...

Να τος ο ανεγγεφαλος την ειπε την εξυπναδα του.. επειδη δεν ξερεις πως να χειριστεις τα χωραφια σου μοιραζεις αναπνευστικα προβληματα κ καρκινο στα δικα μου τα παιδια.... ζωα.....

memetro είπε...

Κι όμως έχει το ΘΡΑΣΟΣ όχι απλά ν' απαντήσει, αλλά ζητάει και λεφτά κι από πάνω, λίγα πήρανε από τις επιδοτήσεις τόσα χρόνια βλέπεις. Μετά ζητάνε και την συμπαράσταση των άλλων στους "αγώνες" τους,

Δημοσίευση σχολίου