Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Ανεξέλεγκτοι ακροαριστεροί & ΜΚΟ της απορρύθμισης στη Λέσβο


«Έχουν τη λογική των καταλήψεων, της απορρύθμισης που θα φέρει την αυτοδιαχείριση.»

«Γιατί τους έχετε κλεισμένους, δεν είναι κρατούμενοι, τι χρειάζονται τα συρματοπλέγματα;». Σε έντονο ύφος ο εθελοντής - αλληλέγγυος (όπως αυτοαποκαλείται) απευθύνθηκε στις υπηρεσίες Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια στη Λέσβο, καλώντας τους υπαλλήλους να «ελευθερώσουν τους ανήλικους».

Πρόκειται για εγκατάσταση που λειτουργεί υπό την αρμοδιότητα της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, χωρητικότητας 160 ατόμων, όπου φιλοξενούνται σε πολύ καλές συνθήκες οι...
ασυνόδευτοι ανήλικοι και άλλες ευάλωτες ομάδες που φτάνουν στο νησί. Πρόκειται για τη μόνη δομή όπου ακόμα παρέχεται τροφή στους πρόσφυγες, αλλά η είσοδος και η έξοδος στον χώρο είναι ελεγχόμενη, όπως άλλωστε ορίζει η νομοθεσία για την προστασία των συγκεκριμένων πληθυσμών.


Χωρίς πιστοποίηση

Ανάλογα περιστατικά, με αλληλέγγυους-αριστεριστές που απεχθάνονται όποια λογική νομιμότητας και διεκδικούν την «ελευθερία» για λογαριασμό των προσφύγων, είναι πολύ συχνά στη Λέσβο όπου έχει συγκεντρωθεί πλήθος Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και μεμονωμένων εθελοντών χωρίς καμία πιστοποίηση και έλεγχο. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει η δημοτική αρχή, υπολογίζεται ότι στο νησί δρουν 81 ΜΚΟ, και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς. Η εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής Μολύβου-Πέτρας κ. Ραλλού Κράλλη τονίζει ότι μόνο στον Μόλυβο, που έχει πληθυσμό 1.200 κατοίκους, δραστηριοποιούνται 50 ΜΚΟ που συμπεριφέρονται με περιφρόνηση στην τοπική κοινωνία.

«Εχουν τη λογική των καταλήψεων, της απορρύθμισης που θα φέρει την αυτοδιαχείριση. Δεν μπορείς να συνεννοηθείς μαζί τους. Τους λες “έτσι λέει η νομοθεσία” και σε κοιτάζουν σαν να είσαι εγκληματίας, που θέλεις το κακό των προσφύγων. Ομως υπάρχουν νόμοι που πρέπει να τηρούνται. Κάποιος πρέπει να συντονίζει και κάποιος να έχει την τελική ευθύνη» λένε άνθρωποι από τις υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που βρέθηκαν στο νησί.

Οι μεγάλες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο νησί, επίσης αναφέρουν σημαντικές παρεμβάσεις από αλληλέγγυους που κανείς δεν γνωρίζει από πού αντλούν τη δύναμή τους και αντιστέκονται σε οποιαδήποτε μορφή οργανωμένης και βέβαια κρατικής παρέμβασης στο «έργο τους». Οπως αναφέρει στέλεχος Διεθνούς ΜΚΟ, «ξαφνικά ανάμεσα στους πρόσφυγες άρχισαν να κυκλοφορούν κάποιοι με στηθοσκόπια και την επιγραφή “doctor”. Δεν ξέραμε ποιοι είναι και αν μπορούσαμε να τους εμπιστευτούμε».

Οι γιατροί του νοσοκομείου της Μυτιλήνης με έγγραφό τους επισημαίνουν ότι αδυνατούν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, καθώς κάθε φορά που πλησιάζουν στα σημεία όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι, συναντούν την αντίδραση των ΜΚΟ που φέρονται να δραστηριοποιούνται στον χώρο. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων πολλά αυτοκίνητα κυκλοφορούν χωρίς πινακίδες, ενώ περιστατικό που έχει καταγραφεί από την αστυνομία αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκε κατάληψη σε ιδιωτικό οικόπεδο από ΜΚΟ για να δημιουργηθεί σημείο hotspot, όπως διατείνονταν οι καταληψίες.



ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ / Η Καθημερινή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου