Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

«Να πάτε να γκρεμίσετε αλλού!»


Στην «αντίσταση» πρωταγωνίστησαν τοπικοί άρχοντες και βουλευτές της περιοχής. Ακόμη και οι μαθητές του τοπικού λυκείου, που είναι υπό κατάληψη, ήρθαν με πούλμαν του δήμου για συμπαράσταση, προκαλώντας την οργή της εισαγγελέως.

Η νεαρή εισαγγελέας μοιάζει να τα έχει χαμένα. Γύρω της επικρατεί πανζουρλισμός, κάτοικοι, αστυνομικοί, δημοτικοί σύμβουλοι, όλοι φωνάζουν ταυτόχρονα. Η δικαστική λειτουργός βρίσκεται στον οικισμό Πράσινος Λόφος της Λούτσας για να επιβάλει τον νόμο:

να επιβλέψει την κατεδάφιση ενός αυθαιρέτου. Ομως, όλοι φαίνεται να έχουν αντίθετη άποψη.

«Εχει δοθεί εντολή από τον Κουρουμπλή!», της φωνάζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάντζας. «Δεν ήταν εντολή, ήταν παράκληση. Δεν καλύπτονται οι υπάλληλοι της υπηρεσίας, μπορούν να τους κατηγορήσουν για παράβαση καθήκοντος», απαντά η εισαγγελέας. «Μα δεν σας είπαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ότι σήμερα - αύριο θα κατατεθεί ρύθμιση στη Βουλή για το θέμα; Τρεις φορές τους το είπα!», λέει ο κ. Πάντζας. «Να πάτε να γκρεμίσετε τις βίλες στην Καλλιτεχνούπολη!», φωνάζει το οργισμένο πλήθος.

Στο πλάι του δρόμου, καθισμένη σε μια πέτρα, λευκή σαν το πανί, κάθεται αμίλητη η κ. Φωτεινή Μαγγιδά, ιδιοκτήτρια του σπιτιού για το οποίο γίνεται όλη αυτή η ιστορία. Ενα μικρό σπίτι, 50 τ.μ. στον Πράσινο Λόφο, έναν κατάφυτο οικισμό αυθαιρέτων στη Λούτσα. Το σπίτι έχει κριθεί από χρόνια αυθαίρετο (σύμφωνα με το δασαρχείο Πεντέλης, βρίσκεται σε δασική έκταση) και για να γλιτώσει τα πρόστιμα, η κ. Μαγγιδά παρέδωσε από το 2004 τα κλειδιά στο κράτος. Τώρα ήρθε η ώρα της κατεδάφισης.

Το κλιμάκιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής έφτασε για να εκτελέσει την απόφαση στις 8.30 π.μ. Λίγο μετά ήρθε η εισαγγελέας, συνοδευόμενη από μια ομάδα αστυνομικών. Σε κοντινή απόσταση, μια κλούβα των ΜΑΤ. Απέναντί τους βρίσκονται καμιά 30αριά κάτοικοι της περιοχής ή της γειτονικής Ραφήνας, όπου την προηγούμενη εβδομάδα επιχειρήθηκε να κατεδαφιστούν δύο κατοικίες χωρίς επιτυχία. Λίγο μετά θα προστεθεί... ένα γκρουπ 15χρονων από το τοπικό λύκειο, ενόσω οι αντιδήμαρχοι προσπαθούν να μεταπείσουν την εισαγγελέα. «Η ιδιοκτήτρια κατέθεσε αίτηση αναστολής στο Εφετείο, θα σας ειδοποιήσουν όπου να ’ναι», της λένε.

Ξαφνικά, φτάνει σε έξαλλη κατάσταση ένας γονέας. «Ποιος έδωσε εντολή να φέρουν τα παιδιά εδώ;», φωνάζει. «Ηρθε πούλμαν του δήμου και τους πήρε από το σχολείο!». «Να πάρετε το παιδί σας και να φύγετε», τον αποδοκιμάζουν κάποιοι άλλοι. Η εισαγγελέας αντιλαμβάνεται τι έχει συμβεί και αρχίζει να αγριεύει. Ζητάει να αποχωρήσουν τα παιδιά. «Να πάτε τα παιδιά μας πίσω στην κατάληψη!», φωνάζει ο εξοργισμένος γονέας. Σουρεαλισμός.

Τα παιδιά κατηφορίζουν, η εισαγγελέας ανηφορίζει με μερικούς αστυνομικούς, καταφθάνει ο δήμαρχος και την προλαβαίνει. Ο καθένας λέει και από κάτι. «Εδώ δεν είναι δάσος, είναι περιαστικό πράσινο». «Δεν είναι δασικά, είναι γεωτεμάχια! (σ.σ. κομμάτια γης)», λέει άλλος. «Στη Ραφήνα γιατί δεν γκρέμισαν;». «Εκεί πήρε αναβολή λόγω έκρυθμης κατάστασης», λέει η εισαγγελέας. «Ε, να γίνει κι εδώ έκρυθμη!», απαντάει το πλήθος.

Ο κόσμος είναι θυμωμένος – ή φοβισμένος. «Δεν είμαστε καταπατητές! Το δασαρχείο εδώ έκανε ό,τι ήθελε, έδινε άδεια ανάλογα με το “μέσο” που είχες ή τα λεφτά που τους έδινες», λέει η κ. Ευαγγελία Μόττα. «Πενήντα χρόνια οικισμός είναι ο Πράσινος Λόφος», λέει ο κ. Θοδωρής Τζανετάκος, πρόεδρος του τοπικού συλλόγου. «Πάντα ήταν αγροτική περιοχή». Σε κάθε περίπτωση αυθαίρετα, αλλά όχι σε δάσος.

Η ώρα περνάει. Η εισαγγελέας δεν δίνει εντολή για την κατεδάφιση, είναι συνεχώς στο κινητό. Ο βουλευτής Γιώργος Πάντζας παίρνει μια καρέκλα και κάθεται στη μέση του δρόμου. «Αν φέρουν τη μπουλντόζα, θα μπω μέσα στο σπίτι κι ας φέρουν την ευθύνη για ό,τι γίνει», λέει. «Από ηθοποιός, σκηνοθέτης», τον πειράζει παριστάμενος και ο κ. Πάντζας του χαρίζει ένα ψυχρό βλέμμα.

Στις δύο παρά δέκα, η υπόθεση λήγει, το Εφετείο έδωσε ολιγοήμερη αναβολή. Αλλη μια ανεπιτυχής απόπειρα κατεδάφισης. Ο κόσμος δίνει αγωνιστικό ραντεβού σε λίγες ημέρες.

Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα χρειαστεί, ούτε εκεί ούτε πουθενά στην Ελλάδα, για αρκετά χρόνια: τον αγώνα θα αναλάβουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ


Στην «αντίσταση» πρωταγωνίστησαν τοπικοί άρχοντες και βουλευτές της περιοχής. Ακόμη και οι μαθητές του τοπικού λυκείου, που είναι υπό κατάληψη, ήρθαν με πούλμαν του δήμου για συμπαράσταση, προκαλώντας την οργή της εισαγγελέως.





"Παγώνουν" τις κατεδαφίσεις σε όλα τα αυθαίρετα!

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Την αναστολή των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε όλη τη χώρα προβλέπει τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.


Το σκεπτικό της συγκεκριμένης διάταξης, που για ορισμένους αποτελεί πρόσχημα, είναι ότι δεν είναι δυνατόν να εκτελεστούν αποφάσεις κατεδάφισης κτισμάτων ανεγερθέντων αυθαιρέτως εντός δασικών εκτάσεων ωσότου κυρωθούν οι οικείοι δασικοί χάρτες. Με άλλα λόγια, η κατεδάφιση των αυθαιρέτων αναστέλλεται επ' αόριστον, αφού η κύρωση των δασικών χαρτών θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθεί.


"Η κύρωση των δασικών χαρτών θα άρει κατά τρόπο αποφασιστικό αμφισβητήσεις ως προς τη νομιμότητα ανέγερσης κτισμάτων εντός δασικών εκτάσεων, εντασσόμενων σε χαρακτηρισμένους οικισμούς ή μη, η δε κατεδάφιση τους προς της κύρωσης των δασικών χαρτών θα προκαλούσε μη αναστρέψιμη κατάσταση. Η αναστολή εκτέλεσης των αποφάσεων κατεδάφισης που προβλέπεται από την παρακάτω διάταξη υπαγορεύεται εξάλλου, και από την ανάγκη επικαιροποίησης των διοικητικών στοιχείων επί των οποίων βασίστηκαν αποφάσεις κατεδαφίσεως (εκδοθείσες σε κάποιες περιπτώσεις, προ δεκαετιών) που δεν έχουν έως σήμερα εκτελεστεί" αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της ρύθμισης.


Αντιδράσεις

Η πρωτοφανής διάταξη που συνυπογράφει ο υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης έχει προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις ακόμη και από στελέχη νύν και πρώην των Οικολόγων Πρασίνων από τους οποίους προέρχεται το κυβερνητικό στέλεχος.


"Η νομοθετική τροπολογία του Γιάννη Τσιρώνη για αναστολή εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων αποτελεί Αίσχος, τίποτα λιγότερο.


Κι αυτό μάλιστα μια βδομάδα μετά το "λάθος" γύρω από τις αναδασωτέες εκτάσεις, πάλι από τον ίδιο Υπουργό.


Το γεγονός ότι αυτό το περιβαλλοντικό σκάνδαλο-ρουσφέτι και η καταπάτηση κράτους δικαίου προέρχεται από "οικολόγο" Υπουργό σηματοδοτεί την εκμηδένιση της αξιοπιστίας του οικολογικού κινήματος και τον κοπιαστικό δρόμο που έχουμε μπροστά μας για την αποκατάστασή της.


Δυστυχώς τώρα πληρώνουμε:
α) την απουσία κάθε εναλλακτικού σχεδίου για την πραγματική οικονομία στο βωμό του "να σκίσουμε τα μνημόνια και μετά βλέπουμε"

β) την απουσία δημόσιου προγραμματικού πολιτικού διαλόγου, τις εκλογικές συμμαχίες χωρίς κανένα πολιτικό περιεχόμενο και την επιλογή προσώπων σε θέσεις-κλειδιά με βάση απολίτικα και παρασκηνιακά κριτήρια" σημειώνει στον λογαριασμό του στο Facebook ο Τάσσος Κρομμύδας που υπήρξε εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πρασίνων.

"Οι υπουργοί Ι. Τσιρώνης και Π. Κουρουμπλής κατέθεσαν πριν λίγο αντισυνταγματική και δασοκτόνα τροπολογία υπέρ αυθαιρέτων σε πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σε λίγες ώρες στη Βουλή. Πού είναι τελικά οι "πράσινες" πολιτικές σας κ. Τσιρώνη" αναφέρει η WWF.








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου