Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

ΠΡΟΣΟΧΗ! Στο αρχείο τα δάνεια κομμάτων από την Αγροτική Τράπεζα



Στο αρχείο τέθηκε, βάσει πρόνοιας νόμου του 2013, η δικογραφία που είχε σχηματιστεί σχετικά με τα δάνεια που χορηγήθηκαν από την Αγροτική Τράπεζα σε πολιτικά κόμματα.

Αυτό ανέφερε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος, με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Καραγιαννίδη.


«Η αρχειοθέτηση της υπόθεσης οφείλεται στη διάταξη του άρθρου του νόμου 4146, που ψηφίστηκε το 2013», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο: «Δεν συνιστά απιστία κατά την έννοια των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Κώδικα για τον πρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ. και τα στελέχη των τραπεζών η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται κατά νόμο, καθώς και η εν γένει παροχή πιστώσεων σε αυτά, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) υφίστανται αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε τράπεζας και β) τηρήθηκαν, κατά τη χορήγησή τους, οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος».

Ο ερωτών βουλευτής σχολίασε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει το σκάνδαλο των κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. έχουν πάρει 220 εκατ. Θα επιστραφούν ποτέ αυτά τα χρήματα πίσω; Αν με μία διάταξη μπει και αυτό στο αρχείο, να έρθει μια άλλη διάταξη που να το βγάλει από το αρχείο».

Απαντώντας ο κ. Αλεξιάδης απάντησε: «Διάταξη που να επαναφέρει ποινικές διατάξεις που έχουν ήδη τεθεί στο αρχείο δεν μπορεί να υπάρξει».
  



Στο απυρόβλητο (με νόμο) τραπεζίτες και πολιτικοί για τα 272.000.000€! Ολο το εισαγγελικό πόρισμα Καλούδη

Ρεπορτάζ
Πέτρος Κουσουλός

Πενήντα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο πρώην επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, 10 πολιτικά πρόσωπα, ταμίες και διευθυντές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργοί και βουλευτές, είναι εκείνοι που ευθύνονται για το «μεγάλο πάρτι» των κομματικών θαλασσοδανείων ύψους 272.500.000 ευρώ την περίοδο 2000 - 2011.

Η πρόσφατη εξέλιξη με την αρχειοθέτηση των δανείων από την Αγροτική Τράπεζα προς τα κόμματα δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς οι πρώην κυβερνητικοί εταίροι (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ) είχαν φροντίσει (μέσω νομοθετήματος) να απαλλάξουν από τις όποιες ποινικές ευθύνες τα στελέχη των τραπεζών αλλά και τους διευθυντές και τους ταμίες των κομμάτων τους.

Η «δημοκρατία» δημοσιεύει σήμερα την πολυσέλιδη πορισματική αναφορά του εισαγγελέα Γιώργου Καλούδη, ο οποίος την περίοδο της διερεύνησης της υπόθεσης ήταν επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας.

 
Το σκάνδαλο

Στις 44 σελίδες της πορισματικής αναφοράς, η οποία κατέληξε στο αρχείο (λόγω της παρέμβασης της νομοθετικής εξουσίας), ο εισαγγελικός λειτουργός περιγράφει με τον πλέον λεπτομερή τρόπο το σκάνδαλο των κομματικών θαλασσοδανείων. Πρόκειται για τα 198.700.000 ευρώ που δόθηκαν από την κρατική Αγροτική Τράπεζα σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ με εγγύηση την εκχώρηση των κρατικών χρηματοδοτήσεων έως και το 2018 (!!!), τα δάνεια που δόθηκαν από την Εθνική Τράπεζα και κατέληξαν να είναι «κόκκινα», αλλά και τη χρηματοδότηση των κομματικών σχηματισμών από τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα.

Η αναφορά Καλούδη παραδόθηκε στο γραφείο του πρώην οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη στις 15 Μαρτίου 2013, ενώ στις 18 Απριλίου 2013 στην ελληνική Βουλή ψηφίστηκε η αμνήστευση όσων συμμετείχαν στην υπόθεση. Εάν οι διώξεις είχαν ασκηθεί, οι σημερινές τραπεζικές υποθέσεις που εξελίχθηκαν σε δικογραφίες θα έμοιαζαν με «μύγα απέναντι σε ελέφαντα».

Το πόρισμα Καλούδη έδειχνε τον δρόμο προς το εδώλιο στον νυν διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕ Αλέξανδρο Τουρκολιά, στον πρώην επικεφαλής της Αγροτικής Τράπεζας, στον διοικητή του ΙΚΑ και πρώην γενικό διευθυντή του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, στους πρώην βουλευτές Κώστα Γείτονα και Τηλέμαχο Χυτήρη, οι οποίοι υπήρξαν διαχειριστές στο ΠΑΣΟΚ, στον Ανδρέα Μακρυπίδη, στους Μενέλαο Δασκαλάκη και Κωνσταντίνο Σημαιοφορίδη που υπήρξαν «κλειδοκράτορες» της Ρηγίλλης τις περιόδους 2005 - 2006 και 2007 - 2010, στην Αννα Πολυχρόνη αλλά και στον Νικόλαο Σοφιανό του ΚΚΕ.

Η πολυσέλιδη πορισματική αναφορά είναι πραγματικά κόλαφος. Στην κατακλείδα της ο εισαγγελικός λειτουργός δεν διστάζει να ζητήσει την εξαγωγή αντιγράφων «προκειμένου να συνεχιστεί η προκαταρκτική εξέταση προς αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών και άλλων προσώπων...»


Ποινικές διώξεις

Στις προηγούμενες σελίδες του πορίσματός του ο κ. Καλούδης εξηγούσε όλη τη διαδρομή που ακολουθήθηκε από τις 2 Μαΐου 2012, οπότε ξεκίνησε η εισαγγελική έρευνα με αφορμή τις καταγγελίες του Λευτέρη Αυγενάκη, τότε βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Σύμφωνα με το συμπέρασμα του εισαγγελέα στοιχειοθετούνταν η άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας από κοινού και κατά μόνας σε βάρος: α) 37 στελεχών της ΑΤΕ και β) 13 στελεχών της Εθνικής Τράπεζας.

Επίσης, ο κ. Καλούδης αιτούνταν την άσκηση ποινικής δίωξης για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία σε βάρος των Ιωάννη Παπακωνσταντίνου, Ροβέρτου Σπυρόπουλου, Αννας Πολυχρόνη, Κωνσταντίνου Σημαιοφορίδη, Μενέλαου Δασκαλάκη και Νικολάου Σοφιανού. Σε ό,τι αφορά τους πρώην βουλευτές Κώστα Γείτονα, Τηλέμαχο Χυτήρη και Ανδρέα Μακρυπίδη, πρότεινε διαβίβαση της δικογραφίας στον Αρειο Πάγο καθώς «φέρεται να τέλεσαν τις εν λόγω αξιόποινες πράξεις κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων τους».


Πως μπήκε η υπόθεση οριστικά στο αρχείο
Με την ανάληψη των καθηκόντων του, το καλοκαίρι του 2013, ο νέος οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου έθεσε ως προτεραιότητα τη διερεύνηση της υπόθεσης και διέταξε περαιτέρω προκαταρκτική εξέταση. Στο πλαίσιο της έρευνας ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης κάλεσε εκ νέου τους μάρτυρες-συντάκτες των πορισμάτων της Τραπέζης της Ελλάδος, προκειμένου να πληροφορηθεί εάν η συγκεκριμένη υπόθεση ενέπιπτε στις προϋποθέσεις του νόμου που καθιστούσαν αδύνατη την όποια άσκηση ποινικής δίωξης στους πρωταγωνιστές της υπόθεσης. Η απάντηση ήταν καταφατική. Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Η νομοθετική εξουσία με τις ευλογίες της εκτελεστικής εξουσίας πέρασε «χειροπέδες» στη δικαστική εξουσία. Εάν δεν υπήρχε το «μπλακάουτ» των 30 ημερών ίσως και να είχε συμβεί το αντίθετο...


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου