Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Νταξ, τα κοροϊδεύουμε γενικά τα Lidl, αλλά σε αυτήν την προσφορά ΟΡΜΑΜΕ



Αυτήν την εβδομάδα έχει -40% στα γαλλικά κρασιά. Τα μπορντώ (bordeaux) που διαθέτουνε είναι πολύ καλά.

Οι αρχικές τιμές ήταν ήδη πολύ καλές και με -40% ούτε να το σκέφτεστε.

Εξαιρετικό σε τιμή και γεύση το...


Fonsalis Fitou του 2011 με 4,49 ευρώ, αλλά από πέρισυ που το δοκίμασα και το έψαξα, δυστυχώς δεν το ξαναείδα. Αν υπάρχει, θα κοστίζει μόλις 2,69 ευρώ!


Όχι τίποτα ιδιαίτερο, ένα από τα φθηνότερα το Chateau lew Fermentaux , στα 2,09... 





Επιλέξτε αυτά με 13,5% vol. και τιμή γύρω στα 3,60 ευρώ. Δοκιμάστε τα και ξαναγυρίστε να πάρετε μπόλικα όσο υπάρχουνε μέχρι το Σάββατο :).



Πήρα για δοκιμή και το πιο φθηνό από Μπορντώ, Apellation Bordeaux Controlee (2013 με 12% vol. και από 2 ποικιλίες Cabernet Sauvignon & Merlot) και τελική τιμή μόλις 1,79 ευρώ (επειδή δεν είναι από κάποιο επώνυμο κτήμα, αλλά έχει όλα τα stantards για να πωληθεί ως περιοχής Bordeaux), και μπορώ να πω ότι με το καθημερινό φαγάκι ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ. Η τιμή είναι ΤΣΑΜΠΑ -στρογγυλέψανε και οι τανίνες μετά από δύο χρόνια.

Του πούστη, ρετσίνα να πάρεις, πιο ακριβή είναι :)

*Αναρωτιέμαι με αν θα βρω θησαυρό με το Côtes du Rhône Villages AOP Rouge sec του 2012 με 14,5% vol. & 3,59 ευρώ τιμή...



Κατεβάστε το περσινό φυλλάδιο με τις τιμές, (που φέτος δεν υπάρχουν στο επίσημο site) από εδώ




Και μερικές εξειδικευμένες κριτικές:
http://vinologio.blogspot.gr/



Σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς κάτι θα ακούσατε τις τελευταίες μέρες για τα γαλλικά κρασιά του Lidl. Και σίγουρα θα αναρωτηθήκατε τι σχέση έχει μια αλυσίδα super market που κυρίως πουλά προϊόντα private label, με το γαλλικό κρασί. Επίσης κάποιοι από εσάς, από περιέργεια και μόνο, θα δοκιμάσατε κάποια από αυτά τα κρασιά. Τι συμβαίνει λοιπόν; 


Για να πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή. Το γαλλικό κρασί δεν περνά την καλύτερη εποχή του. Η ζήτηση για γαλλικό κρασί, που τα τελευταία χρόνια είχε τονωθεί λόγω Κίνας (οι εξαγωγές κρασιού από τη Γαλλία στην Κίνα διπλασιάστηκαν από το 2009 και μετά), πλέον πέφτει με ταχείς ρυθμούς. Μόνο για το 2014 η πτώση στις πωλήσεις γαλλικών κρασιών και αλκοολούχων ποτών έφτασε το 7,8% σε ποσότητα και 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε αξία, κυρίως λόγω της πτώσης των εξαγωγών στην κρασιού στην Κίνα. Θα μου πείτε τώρα τι έκανε τόσο Γαλλικό κρασί στην Κίνα; Η απάντηση είναι ότι δεν το έπιναν οι Κινέζοι, απλά δινόταν σαν δώρο σε κρατικούς αξιωματούχους.


Ας αφήσουμε όμως τους Κινέζους αξιωματούχους να κλαίνε για τα γαλλικά κρασιά που χάσανε και ας ξαναγυρίσουμε στην αλυσίδα υπερκαταστημάτων Lidl. Που κολλάει μια αλυσίδα super market στην κατάσταση;
Η απάντηση είναι σχετικά απλή. Η διοίκηση των υπερκαταστημάτων διέβλεψε το κενό που δημιουργήθηκε στην αγορά και κινήθηκε να το καλύψει. Αγόρασε μαζικά γαλλικά κρασιά παζαρεύοντας τις τιμές με τους παραγωγούς. Έφτασε έτσι να γίνει ένας μεγάλος παίκτης στην αγορά του Γαλλικού κρασιού, μιας που πλέον αγοράζει το 5% της συνολικής παραγωγής του κρασιού στο Bordeaux! Φυσικά δεν είναι η μόνη αλυσίδα υπερκαταστημάτων που έσπευσε να ευνοηθεί από την κατάσταση. Το ίδιο έκαναν και άλλες αλυσίδες υπερκαταστημάτων όπως ALDI, Tesco και Carrefour. 

Ας περάσουμε τώρα στα βασικά ερωτήματα: 
α) Διαθεσιμότητα. Η διαθεσιμότητα εξαρτάται από τις ποσότητες που έχουν αγοράσει από τον κάθε παραγωγό. Έτσι π.χ. πολλά από αυτά τα κρασιά ποτέ δεν έφτασαν στην Ελλάδα, μιας που κατευθύνθηκαν σε πιο "ώριμες αγορές" όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.
β) Τιμές. Οι τιμές είναι συγκριτικά πιο χαμηλές από ότι σε μία κάβα. Ο λόγος είναι οι μαζικές αγορές μεγάλων ποσοτήτων, που διαφορετικά μάλλον θα έμεναν αδιάθετες στους παραγωγούς.
γ) Παλιότερες χρονιές. Μην περιμένετε να βρείτε πολλές διαφορετικές χρονιές της κάθε ετικέτας. Οι άνθρωποι "σκούπισαν" ουσιαστικά την αγορά και πήραν ότι βρήκαν, δεν έκανα κάποια αυστηρή επιλογή ετικέτας ή/και χρονιάς.
δ) Συντήρηση. Το κλασσικό πρόβλημα όσο αναφορά την αγορά κρασιών από υπεραγορές είναι το οι συνθήκες που συντηρούνται αυτά τα κρασιά. Το μέσο super market απέχει από την λογική της συντήρησης. Ο σκοπός είναι να πουληθούν τα προϊόντα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, και όχι να συντηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο κατάστημα.
ε) Ποιότητα. Εδώ θα μπορούσαμε να λέμε πολλά κι επί ώρες. Ήδη έχουν γίνει κάποιες πρώτες εκτιμήσεις της ποιότητας των κρασιών από bloggers όπως οι wine commanders και Cucina di Caruso. Έχοντας δοκιμάσει κι εγώ (μόνος ή με παρέα) αρκετά από αυτά τα κρασιά θα προσπαθήσω να σας δώσω τις δικές μου εντυπώσεις όσο αναφορά την ποιότητα αυτών των κρασιών. 



Λευκά 
  • Château les Tuileries - 2013 - Entre-Deux-Mers AOP Blanc sec, τιμή 3,99€.

Χρώμα κιτρινωπό με μερικές πράσινες ανταύγειες. Μύτη μέτρια (-) που θυμίζει άγουρα φρούτα και εσπεριδοειδή. Στο στόμα εύκολα ανιχνεύει κανείς το άγουρο φρούτο και μία καλή οξύτητα. Δεν πιστεύω ότι θα βελτιωθεί με το χρόνο. Για την τιμή του μία τίμια πρόταση, αλλά δεν μπορείς να το πεις καλό κρασί.

  • Château Perron - 2013 Graves AOP Blanc sec, 5,99€.

Μια μεγάλη απογοήτευση. Έχοντας διαβάσει κριτικές στον ξένο τύπο περίμενα περισσότερα από αυτό το κρασί. Πέρα όμως από τα εξωτικά φρούτα στη μύτη και μία πολύ καλή οξύτητα, δεν υπήρξε κάτι άξιο αναφοράς.
  • Henri Larue - 2008 Hautes-Côtes de Nuits AOP Blanc sec, 7,99€.

Άλλο ένα κρασί με μεγάλες περγαμηνές. Αρχικά η μύτη ήταν κλειστή και αναγωγική. Μετά όμως από ένα μισάωρο άνοιξε και μας έδωσε μέλι και καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς (από το βαρέλι).
Το στόμα ήταν ευχάριστο με το έντονο βαρέλι όμως να καπελώνει τα εσπεριδοειδή και να δίνει έναν πιο ξηροκαρπάτο χαρακτήρα. Καλή λιπαρότητα και οξύτητα. Δεν ταιριάζει σε όλους τους ουρανίσκους, κυρίως λόγω του έντονου βαρελιού, αλλά αν δεν σας ενοχλεί το βαρέλι είναι ένα πολύ καλό κρασί για την τιμή του.
  • Riesling Zinnkoepfle Grand Cru - 2011 lsace Grand Cru AOP Blanc demi-sec, 7,99€.


Θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε Dr. Jekyll & Mr. Hyde της δοκιμής. Άνοιξα δύο μπουκάλια με διάστημα 2-3 ημερών και το αποτέλεσμα ήταν εντελώς διαφορετικό. Το πρώτο μπουκάλι το άνοιξα με παρέα συνοδεία ενός Brie με chutney φράουλας. Μας φάνηκε λίγο αλκοολικό στο στόμα, αλλά κατά τα άλλα αρκετά τυπικό των Riesling της Αλσατίας.  Λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα, μύτη με αρκετό μέλι και κερήθρα, αρκετό πετρόλ καθώς και εσπεριδοειδή. Στο στόμα πέρα από το μέλι και τα εσπεριδοειδή διακρίναμε την λιπαρότητα και μία διακριτική μεταλλικότητα με καλή επίγευση. Το δεύτερο μπουκάλι όμως ήταν εντελώς διαφορετικό. Το κρασί έδειχνε σχεδόν οξειδωμένο, με μία ενοχλητική επίγευση αλκοόλ και με χαμηλή οξύτητα. Δεν ξέρω αν έτυχε ή αν πέτυχε, αλλά μία τόσο ακραία διαφορά μεταξύ δύο μπουκαλιών δεν μπορεί εύκολα να γίνει αποδεκτή. Οπότε δεν μπορεί να αποτελεί πρόταση αγοράς.

Ροζέ
  • Saint Chinian AOP Rosé sec, τιμή 3,49€.

Χρώμα ανοιχτό ροζ. Μύτη ασθενική όπου ξεχωρίζεις κάποια κόκκινα φρούτα. Στόμα ακαθόριστο με μέτριο σώμα. Το μόνο που ξεχωρίζει είναι η πολύ καλή οξύτητα.

Κόκκινα

  • Réserve de Fonsalis - 2011 Fitou AOP Rouge sec, 4,49€.

Χρώμα σχεδόν ιώδες. Η μύτη αρχικά ήταν κλειστή-αναγωγική και χρειάστηκε αερισμός για να ανοίξει. Όταν άνοιξε κυριάρχησαν τα αρώματα μαύρων φρούτων και μπαχαρικών. Γεμάτο στόμα με καλή οξύτητα και ελάχιστη τανικότητα όπου πάλι κυριαρχούν τα μαύρα φρούτα. Για την τιμή του αρκετά καλό κρασί. 
  • Chateau Solesse - 2006 Bordeaux Olivier Dublaix, 5,99€.

Όλως περιέργως το κρασί αυτό δεν εμφανίζεται στο site του Lidl. Το χρώμα του είναι κόκκινο με μερικές πορτοκαλί ανταύγειες. Στη μύτη διακρίνονται κυρίως κόκκινα φρούτα. Στο στόμα υπάρχει μία καλή οξύτητα ελάχιστη τανικότητα αλλά και μέτριο (-) σώμα. Από ότι φαίνεται έχει αρχίσει να παίρνει την κάτω βόλτα οπότε αν αγορασθεί ας καταναλωθεί άμεσα. Αν κάποιος δεν μπορεί τα στιβαρά, τανικά κόκκινα κρασιά, τότε το κρασί αυτό είναι μία καλή επιλογή. 
  • Pinot Noir Réserve - 2012 Val de Salis IGP Rouge sec, 5,99€.


Χρώμα κόκκινο με ελάχιστες πορτοκαλί ανταύγειες. Αρώματα φρούτων του δάσους και μπαχαρικών. Κι εδώ ήταν αισθητή μία αναγωγικότητα που με την πάροδο του χρόνου φεύγει.  Στόμα στρογγυλεμένο και μαλακό με αρκετό σώμα. Δεν είναι το τυπικό Pinot Noir, αλλά είναι αρκετά ευχάριστο. Συνολικά ένα ενδιαφέρον κρασί.
  • Château Cantegric - 2012 Haut-Médoc AOP Rouge sec, 5,99€.

Χρώμα ρουμπινί με ιώδεις ανταύγειες. "Φρέσκια" μύτη με αρκετό βαρέλι. Στο στόμα κυριαρχούν τα μαύρα φρούτα και το βαρέλι, αλλά έχει καλό σώμα, καλή οξύτητα και μαλακές τανίνες. Για την τιμή του αρκετά καλό κρασί. 
  • Mignot Père & Fils - 2011 Beaujolais Fleurie AOP Rouge sec 6,99€.

Προκαταβολικά τονίζω ότι δεν είμαι οπαδός των Beaujolais. Χρώμα ρουμπινί, μύτη φρουτώδης με λίγα πιπέρια/μπαχαρικά στο τελείωμα. Σώμα ελαφρύ, με καλή οξύτητα που το κρατάει ζωντανό. Προφανώς ως Beaujolais καταναλώνεται αμέσως. Δεν νομίζω ότι θα το αγόραζα, παρά μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις. Ίσως κάποιος που του αρέσουν τα Beaujolais να το έβρισκε πολύ αξιόλογο.
  • Château Sissan, Grande Réserve - 2007 remières Côtes de Bordeaux AOP Rouge sec, 6,99€.

Χρώμα κόκκινο με πορτοκαλί ανταύγειες. Στη μύτη ένα ευχάριστο μπουκέτο κόκκινων φρούτων αλλά και κάποια βοτανικότητα. Στο στόμα κυριαρχούν τα υπερώριμα κόκκινα φρούτα με μία καλή οξύτητα και ένα πολύ καλό σώμα και ελάχιστες τανίνες. Μάλλον δεν πρόκειται να αντέξει πολύ στο χρόνο, οπότε καλύτερα πιείτε το τώρα. Συνολικά ένα πάρα πολύ καλό κρασί για τα δεδομένα της τιμής του. Με εντυπωσίασε.
  • Les Pierres Précieuses - 2011 Saint-Joseph AOP Rouge sec, 8,99€.

Εντελώς συμπτωματικά ένα κρασί που είχα δοκιμάσει και παλαιότερα. Χρώμα πορφυρό. Αρχικά η μύτη είναι κλειστή - αναγωγική, οπότε χρειάζεται καλό αερισμό. Εξελιγμένη μύτη όπου κυριαρχούν τα κόκκινα φρούτα και τα μπαχαρικά με κάποια αίσθηση γήινων αρωμάτων στο τελείωμα. Στο στόμα  βρίσκει κανείς αρκετό φρούτο, ενώ στο τελείωμα βρίσκει μπαχαρικά και σοκολάτα. Μακρυά και ευχάριστη επίγευση. Συνολικά ένα πάρα πολύ καλό κρασί.
  • Domaine de Musset - 2008 Lalande de Pomerol AOP Rouge sec, 12,99€.

Πορφυρό χρώμα ελαφρώς θολό γιατί το κρασί είναι αφιλτράριστο. Αρχικά η μύτη ήταν κλειστή και χρειάστηκε αερισμός. Η μύτη είναι αδύναμη και κυριαρχούν τα αποξηραμένα κόκκινα φρούτα και λίγος καπνός. Το στόμα είναι άδειο χωρίς φρέσκο φρούτο, κυριαρχεί η γεύση της μαρμελάδας. Μάλλον θα έπρεπε να ανοιχτεί 1 - 2 χρόνια νωρίτερα. Για την τιμή του δεν μπορώ να πω ότι ενθουσίασε.
  • Château Lalaudey - 2009 Moulis AOP en Médoc Rouge sec, 14,99€.

Ο πρωταγωνιστής της δοκιμής. Έντονο, βαθύ κόκκινο χρώμα. Εξελιγμένη μύτη όπου διακρίνονται εύκολα φρούτα του δάσους, μπαχαρικά και μία βοτανικότητα, σε ένα φόντο από γήινα αρώματα. Στόμα, πολύπλοκο, ισορροπημένο με ευγενικές τανίνες και πλούσιο σώμα. Μακρυά επίγευση όπου πέρα από τα φρούτα κυριαρχούν τα μπαχαρικά. Πάρα πολύ καλό κρασί που φαίνεται να έχει δυναμική παλαίωσης.
  • Château Fonplégade - 2001 Saint-Émilion Grand Cru AOP Rouge sec 19,99€.

Η μεγάλη απογοήτευση της δοκιμής. Δυστυχώς αυτό το κρασί είχε πεθάνει εδώ και καιρό.

Συμπέρασμα
Δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα από την συνολική εικόνα των κρασιών αυτών. Επιμέρους όμως υπήρχαν ορισμένα αξιόλογα κρασιά που μπορούν να εισάγουν έναν αμύητο στο χώρο του Γαλλικού κρασιού, και κάποια από αυτά τα κρασιά θα τα ξαναγόραζα ευχαρίστως. Αλλά για κάποιον που δεν έχει ιδέα περί γαλλικού αμπελώνα δε θα τα συνιστούσα. Είναι πολύ εύκολο να πέσεις σε κακό κρασί και έτσι να σχηματίσεις λάθος άποψη. Επομένως, όπως ισχύει γενικά στο χώρο του κρασιού, αγοράζουμε με σύνεση και επιλεγμένες ετικέτες.
Σχεδόν ένα χρόνο από τότε που η αλυσίδα supet market Lidl ξεκίνησε πανευρωπαϊκά την πώληση μεγάλων ποσοτήτων γαλλικού κρασιού επανερχόμαστε για να δούμε τι συμβαίνει με τα κρασιά που προωθεί. Έξι μήνες πριν παρουσιάσαμε την πρώτη σειρά κρασιών. Τα συμπεράσματα ήταν ανάμικτα. Παρότι υπήρχαν κάποια αξιόλογα κρασιά, η συνολική εικόνα δεν ήταν η καλύτερη δυνατή.
Τι άλλαξε λοιπόν σε αυτό το διάστημα;
  • Πρώτον η γκάμα των κρασιών διευρύνεται και ανανεώνεται συνεχώς. Πλέον στα Lidl μπορείς να βρεις περισσότερα γαλλικά κρασιά από ότι σε μια εξειδικευμένη κάβα. Και πλέον υπάρχουν όχι μόνο φθηνά κρασιά, αλλά και κάποιες ετικέτες μέσης κατηγορίας τιμής.
  • Δεύτερον τα κρασιά αυτά απολαμβάνουν ιδιαίτερης προβολής στα ράφια των super market. Σε κάθε κατάστημα έχει διαμορφωθεί ένας ειδικά διακοσμημένος χώρος όπου προωθούνται ειδικά τα γαλλικά κρασιά.
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η κύρια μάζα των κρασιών πηγαίνουν για πώληση σε πιο ώριμες αγορές (π.χ. Μεγάλη Βρετανία) κι έτσι στην Ελλάδα φθάνουν ελάχιστα από αυτά τα κρασιά και με κάποια χρονική καθυστέρηση. Παρόλα αυτά ο όγκος των κρασιών που καταλήγουν στην Ελλάδα είναι σημαντικός. Προφανώς δεν μπορεί κάποιος να δοκιμάσει όλες αυτές τις ετικέτες. Δοκιμάσαμε λοιπόν έξι νέες ετικέτες και παρουσιάζουμε τα συμπεράσματά μας:

Vallis Queyras - 2012 - Famille Chavin, Blanc I.G.P. (Viogner), 4,99€

Ένα κρασί από την ποικιλία Viognier με καταγωγή από την περιοχή Vaucluse στην κοιλάδα του Ροδανού, δίπλα από την Avignon στους πρόποδες των γαλλικών Άλπεων, μια περιοχή διάσημη για τα κόκκινα κρασιά της (μόνο το 3% των κρασιών της περιοχής είναι λευκά). Χρώμα ανοιχτό χρυσαφί και διαυγές. Έντονα αρώματα από λευκόσαρκα ροδάκινα και αχλάδια σε ένα ανθικό υπόβαθρο. Στο στόμα έχουμε έντονη τη γεύση των λευκόσαρκων φρούτων, αλλά και των άνθεων με νότες εσπεριδοειδών. Μέτρια προς καλή οξύτητα και μεγάλη επίγευση. Ένα ισορροπημένο και ιδιαίτερα αξιόλογο κρασί σε πολύ καλή τιμή.

Charles Muller & Fils Gewurztraminer - 2012 - Altenbourg de Bergbieten, Alsace Grand Cru, France, 8,99€

Το κτήμα βρίσκεται στην καρδιά της Αλσατίας στη μεσαιωνική πόλη του Bergheim. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1836 αλλά ήδη πολύ πριν, περίπου από το 1760, το κτήμα ήταν ένα γνωστό όνομα με κρασιά υψηλής ποιότητας με μεγάλη ωριμότητα και αρωματικό δυναμικό. Οι αμπελώνες έχουν έκταση 20 εκταρίων σε μια περιοχή με ιδανικές συνθήκες για την αμπελοκαλλιέργεια. Ο νέος ιδιοκτήτης Mark Pauly, Γερμανός που είχε εργασθεί στο κτήμα για 20 χρόνια, έχει αγοράσει περίπου 120 στρέμματα ακόμη από άλλα οινοποιεία στην γύρω περιοχή. Αρωματικά το κρασί έχει ελαφρώς πικάντικο άρωμα με νότες από λίτσι, τριαντάφυλλα και τα αχλάδια. Στο στόμα φαίνεται αρκετά νέο, με παλέτα από αρωματικά άνθη, λευκόσαρκα φρούτα και κάποιες πικάντικες νότες, μία ευχάριστη γλυκύτητα (το κρασί χαρακτηρίζεται off dry) και νότες από αμύγδαλο. Του λείπει όμως η οξύτητα που θα το καθιστούσε κορυφαίο. Από ότι φαίνεται το κρασί θα εξελίσσεται για μερικά χρόνια ακόμη. Συνοδεύει πιάτα ασιατικής κουζίνας αλλά και θαλασσινά. Μια καλή πρόταση, όχι όμως κορυφαία.

Château Marotte - 2012- Bordeaux Red Wine, 4,99€

Ένα κρασί από την περιοχή Cantois του Bordeaux με ποικιλιακή σύνθεση 30% Merlot και 70% Cabernet Sauvignon. Ένα κρασί αποτέλεσμα ολοκληρωμένης διαχείρισης στην καλλιέργεια του αμπελιού με χρώμα βαθύ κόκκινο ρουμπινί, αρώματα μαύρων φρούτων (κυρίως φραγκοστάφυλου) και βοτάνων (θυμάρι και μέντα) σε ένα υπόβαθρο αρωμάτων από το βαρέλι. Στο στόμα ξεχωρίζουν τα μαύρα και κόκκινα φρούτα, καθώς και τα αρώματα του βαρελιού. Μέτρια οξύτητα, χωρίς έντονες τανίνες και με καλή επίγευση. Το βαρέλι ήταν παραπάνω από ότι θα έπρεπε για τα γούστα μου. Αν είχε λιγότερο βαρέλι και λίγο περισσότερη οξύτητα θα μιλάγαμε για ένα πολύ καλό κρασί, σε χαμηλή τιμή. 

Château Cazat Beauchene - 2010 - Bordeaux Superior, 5,99€

Ένα Blend από 70% Merlot, 15% Cabernet Sauvignon και 15% Cabernet Franc από την περιοχή του Bordeaux και συγκεκριμένα την πόλη Petit Palais, βόρεια των Saint Georges - Saint Emilion. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο Château (το Cazat και το Beauchene) που συνενώθηκαν μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο. Το κρασί χρειάζεται οπωσδήποτε αερισμό για μία - δύο ώρες. Το χρώμα του είναι βαθύ ρουμπινί,  με μέτριας έντασης αρώματα μαύρων φρούτων σε γήινο υπόβαθρο. Στο στόμα κυριαρχούν τα μαύρα φρούτα αλλά και οι έντονες τανίνες. Καλή οξύτητα και σώμα, είναι μάλιστα προφανές ότι έχει γίνει μηλογαλακτική ζύμωση. Πολύ τανικό για τα γούστα μου, πιθανόν να βελτιωθεί με το χρόνο, αλλά αυτή τη στιγμή φαίνεται ανέτοιμο. Ίσως αγοράσω ένα δύο μπουκάλια για να τα ανοίξω του χρόνου και να δω αν έχει εξελιχθεί. 

La Dame D Armens Saint-Émilion Grand Cru - 2010 - Malet Roquefort 12.99€

Ακόμη ένα κρασί από το Bordeaux, αυτή την φορά έχουμε ένα Grand Cru από την περιοχή του Saint Emilion με ποικιλιακή σύνθεση 70% Merlot, 20% Cabernet Franc και 10% Cabernet Sauvignon, Πρόκειται για το δεύτερο τη τάξη κρασί του κτήματος. Ο αμπελώνας είναι σήμερα 40 ετών και τα εδάφη του είναι αργιλοαμμώδη και ασβεστολιθικά. Η απόδοση είναι περίπου 400 λίτρα κρασί ανά στρέμμα και η συνολική έκταση του αμπελώνα είναι 160 στρέμματα. Η συγκομιδή γίνεται με πολλά διαδοχικά περάσματα έτσι ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ποιότητα πρώτης ύλης. Στη συνέχεια μετά την οινοποίηση το κρασί μπαίνει σε βαρέλια από 12 μέχρι 16 μήνες (3/5 νέο βαρέλι και 2/5 σε παλιό βαρέλι).  Έτσι, σύμφωνα με τον παραγωγό, έχουμε ένα κρασί με καλή δομή, συμπυκνωμένο, φρουτώδες, με κομψές τανίνες και καλή οξύτητα με ορίζοντα παλαίωσης τουλάχιστον 10 χρόνια για να πάρουμε την καλύτερη δυνατή έκφραση αυτού του κρασιού. Στην πράξη τώρα στη μύτη ανιχνεύουμε βατόμουρο, μαύρη σταφίδα και μαύρο κεράσι, τα οποία εκφράζονται όμορφα και στο στόμα, Το κρασί είναι ισορροπημένο με καλή συμπύκνωσης και ωραίο γλυκερό τελείωμα (μάλλον λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ). Συνολικά ένα καλό και τίμιο κρασί, όχι όμως κορυφαίο.

Château du Cauze - 2010 - Saint-Émilion Grand Cru, 12,99€

Ακόμη ένα Grand Cru κρασί από την περιοχή του Saint Emilion, με ποικιλιακή σύνθεση 90% Merlot και 10% Cabernet Sauvignon με Cabernet Franc. Ένα από τα παλαιότερα κτήματα του Saint Emilion με πύργο, πάνω στα ερείπια του οποίου τον 18° αιώνα κτίστηκε ένα αρχοντικό. Το κτήμα, μαζί με το αρχοντικό, ανήκει από το 1986 σε μία Ολλανδική οικογένεια. Όσο αναφορά το κρασί, έχει βαθύ ρουμπινί χρώμα, με αρώματα βανίλιας και βατόμουρου. Στο στόμα πέρα από τα σκούρα φρούτα κυριαρχούν τα μπαχαρικά και η βανίλια με κάποιες νύξεις καφέ. Πολύ τανικό κρασί, οι τανίνες του όμως είναι σχεδόν μεταξένιες, με γεμάτο σώμα και πολύ μακρά επίγευση. Η μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ (14,5%) που του δίνει ένα γλυκό τελείωμα. Όλα προδικάζουν ένα κρασί που έχει μέλλον (θα φτάσει στο peak του περίπου το 2020 σύμφωνα με τον παραγωγό) αλλά πίνεται ακόμη και τώρα ευχάριστα. Το καλύτερο συνολικά από όλα τα κρασιά του Lidl που δοκιμάσαμε αυτή τη φορά.

















3 σχόλια:

Yoga Classes in Enoggera είπε...

καλό κρασι

Καλωσόρισες στο Wyhnez κρασια κατάστημα, Αγορά τα καλυτερα ροζε κρασια Ελλάδα. Προσφέρουμε μια επιμελημένη επιλογή κρασιών, Κώστα Λαζαρίδη Ροζε, Κτήμα Γεροβασιλείου Μαλαγουζιά Κτήμα Παυλίδη Emphasis Ασσυρτικό σε Ελλάδα.

to get more - https://wyhnez.com/

Jack Johnson είπε...

τα καλυτερα ροζε κρασια ΕλλάδαΚαλωσόρισες στο Wyhnez κρασια κατάστημα, Αγορά τα καλυτερα ροζε κρασια Ελλάδα. Προσφέρουμε μια επιμελημένη επιλογή κρασιών, Κώστα Λαζαρίδη Ροζε, Κτήμα Γεροβασιλείου Μαλαγουζιά Κτήμα Παυλίδη Emphasis Ασσυρτικό σε Ελλάδα.

Jack Johnson είπε...

Κώστα Λαζαρίδη Ροζε Ελλάδα Καλωσόρισες στο wyhnez κρασια κατάστημα. Αγορά τα καλυτερα κρασια Ελλάδα. Προσφέρουμε μια επιμελημένη επιλογή κρασιών, Κώστα Λαζαρίδη Ροζέ, Κτήμα Γεροβασιλείου Μαλαγουζιά Κτήμα Παυλίδη Emphasis Ασσυρτικό σε Ελλάδα

Δημοσίευση σχολίου