Κυριακή, 7 Μαΐου 2017

Η κατανάλωση φαγητού μαγειρεμένου με κρασί επηρεάζει το αλκοτέστ;


To έχετε σίγουρα αναρωτηθεί. Κάποιοι από εσάς το έχετε συζητήσει και με τις παρέες σας. Αν φάμε μια μεγάλη ποσότητα από  φαγητό που περιέχει κρασί, πχ έχει σάλτσα κρασιού μπορεί  να αυξηθεί η περιεκτικότητα του αλκοόλ στο αίμα μας, τόσο ώστε να μας πιάσουν στο αλκοτέστ;

Η περιεκτικότητα του αλκοόλ που έχει το φαγητό ποικίλει, ανάλογα κυρίως με το πόσο αλκοόλ παραμένει στο φαγητό. Εάν το φαγητό είναι μαγειρεμένο με κρασί , ένα μεγάλο μέρος του αλκοόλ θα...
"εξατμιστεί", αλλά ένα ποσοστό θα παραμείνει. Πόσο αλκοόλ έχει μείνει εξαρτάται από τη μέθοδο προετοιμασίας, πόση ώρα μαγειρεύεται, σε πόση θερμότητα εκτέθηκε και ποιο σκεύος μαγειρεύτηκε.

Για παράδειγμα, κάτι που σιγοβράζετε σε μια ρηχή πλατιά κατσαρόλα για ώρες, θα κρατήσει λιγότερο αλκοόλ από κάτι που βουτιέται  μέσα στο κρασί και μπαίνει στο πιάτο. Ο Οργανισμός Υγείας των ΗΠΑ  έχει εκδώσει γι’ αυτό τον λόγο ένα γράφημα που δείχνει πόση αλκοόλη διατηρείται σε διάφορα παρασκευάσματα τροφίμων.

Εξαρτάται επίσης από το πόσο σύντομα μετά από τη κατανάλωση φαγητού με κρασί σας ζητείται να κάνετε αλκοτέστ. Εάν φάτε κάποια σάλτσα κόκκινου κρασιού και κάνετε αλκοτέστ αμέσως μετά, τότε, ναι, το αλκοόλ στο στόμα σας μπορεί να επηρεάσει την μέτρηση. Αλλά μετά από περίπου 20 λεπτά, το αλκοόλ στο στόμα θα έχει διαλυθεί και το αλκοτέστ θα μετρήσει μόνο αυτό που φυσάτε βαθιά από τα πνευμόνια σας (γι 'αυτό και οι αξιωματικοί έχουν την εντολή να μην κάνουν δοκιμασία για τουλάχιστον 15 λεπτά αφού κάποιος έχει καταναλώσει ένα ποτό). Οπότε, δεν έχετε λόγο να φοβάστε, εκτός κι αν έχετε καταναλώσει άφθονες ποσότητες σάλτσας κόκκινου κρασιού (και τίποτα άλλο)!Φαγητό παρασκευασμένο με αλκοόλ

Αν δεν εφαρμόστηκε θερμότητα και αποθηκεύτηκε όλη τη νύχτα: διατηρήθηκε το 70% αλκοόλ
Flambée: Διατηρήθηκε 75% αλκοόλ


Τρόφιμα παρασκευασμένα με αλκοόλη που ανακατεύονται και ψήνονται ή σιγοβράζουν
15 λεπτά: διατηρείται 40% αλκοόλ
30 λεπτά: διατηρήθηκε 35% αλκοόλ
1 ώρα: διατηρήθηκε 25% αλκοόλ
1,5 ώρες: διατηρήθηκε 20% αλκοόλ
2 ώρες: διατηρήθηκε 10% αλκοόλ
2,5 ώρες: διατηρήθηκε 5% αλκοόλ
4+1 tips που πιθανόν δεν γνωρίζατε για τη μαγειρική με κρασί


  1. Κάθε κρασί δίνει ξεχωριστή γεύση στο φαγητό
Το κρασί έχει κάποια λεπτά αρώματα και γεύσεις που με την μαγειρική περνάνε στο φαγητό σας. Τα πιο χαρακτηριστικά είναι τα εξής:
Λευκό κρασί: πεπόνι, μήλο, ανανά, αχλάδι, εσπεριδοειδή, βανίλια, καραμέλα, ελιές και μανιτάρια
Κόκκινο κρασί: μούρα, ροδάκινα, φραγκοστάφυλα, δαμάσκηνα, κεράσια, πορτοκάλια, σοκολάτα και καφές
  1. Επιλέξτε με προσοχή ανάμεσα σε ξηρό ή γλυκό κρασί
Ένα πολύ ξηρό κρασί έχει πολύ λίγα φυσικά υπολειματικά σάκχαρα και είναι συνήθως υψηλότερο σε αλκοόλ. Αντίθετα, τα γλυκά κρασιά έχουν μεγαλύτερη ποσότητα φυσικών σακχάρων από τα σταφύλια. Έτσι, επιλέξτε τον τύπο του κρασιού ανάλογα με τη γεύση που θέλετε να έχει το πιάτο που φτιάχνετε.
  1. Τανίνες και οξύτητα
Η οξύτητα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τόσο τα κόκκινα όσο και τα λευκά κρασιά και αναφέρεται στο έντονο τσίμπημα του κρασιού (σαν την αίσθηση που έχουμε με το χυμό λεμονιού ή το ξίδι) που προκαλεί την έκριση σάλιου στο στόμα. Η οξύτητα μπορεί να βοηθήσει στην εμφάνιση των φυσικών γεύσεων σε ένα ήπιο φαγητό, όπως τα ψάρια (αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα ψάρια συχνά σερβίρονται με λίγο λεμόνι). Οι τανίνες απαντώνται γενικά σε κόκκινα κρασιά. Αυτή η λέξη αναφέρεται σε συστατικά του κρασιού που προκαλούν ένα απαλό ή έντονο "μούδιασμα" στο μπροστινό μέρος των ούλων και του στόματος (παρόμοια με την στυφάδα που θα βρείτε σε ένα φλιτζάνι δυνατό τσάι). Οι τανίνες στο κόκκινο κρασί ζευγαρώνουν καλά με έντονα σε γεύση πιάτα και πλούσια σε ένταση και πρωτείνες τρόφιμα, όπως μια ωραία μπριζόλα. Οπότε επιλέξτε κρασιά με ψηλή οξύτητα ή κρασιά με πολλές τανίνες, ανάλογα το πιάτο που μαγειρεύετε.
  1. Ποιο κρασί ταιριάζει με ποιο φαγητό;
Γενικά, πιστεύεται ότι ένα ελαφρύ - αρωματικό κρασί πηγαίνει καλύτερα με τρόφιμα που έχουν λεπτή γεύση. Αντίστοιχα, ένα τολμηρό πιάτο ταιριάζει καλύτερα με ένα τολμηρό σε γεύση κρασί.  Μην φοβάστε να κάνετε το δικό σας αυτοσχεδιασμό. Σε γενικές γραμμές όμως τα ανοιχτόχρωμα κρέατα όπως το κοτόπουλο, συνδυάζονται με ανοιχτόχρωμα κρασιά (λευκά), ενώ τα σκούρα κρέατα, όπως το βόειο κρέας, συνδυάζονται με σκούρα κρασιά (κόκκινα). Τι γίνεται με το χοιρινό;  Μπορεί να ταιριάζει είτε με κόκκινο ή με λευκό.  Γενικότερα, τα κόκκινα κρασιά ταιριάζουν καλύτερα με πλούσια τρόφιμα, όπως το βόειο κρέας, το κυνήγι, η πάπια, η χήνα και τα πιάτα ζυμαρικών με έντονες κόκκινες σάλτσες, ενώ τα λευκά κρασιά τείνουν να ταιριάζουν καλύτερα με πιάτα που περιέχουν κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρια, οστρακοειδή.
  1. Μην ξεχνάτε να λαμβάνετε υπόψη σας τον τρόπο παρασκευής του φαγητού
Είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο ο τύπος του κρέατος, αλλά ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύεται. Αυτό ισχύει και όταν επιλέγουμε με ποιο κρασί θα μαγειρέψουμε αλλά και όταν επιλέγουμε το κρασί που θα σερβίρουμε. Για παράδειγμα, ένα πιάτο βαρύ, με μπαχαρικά συνήθως χρειάζεται ένα κρασί με γεμάτο σώμα για να ισορροπήσει.  Ένα πιάτο με ελαφριά ή κρεμώδη σάλτσα χρειαζεται, από την άλλη, ξηρότερο, ελαφρύ κρασί.
Η τελευταία συμβουλή για μαγείρεμα με κρασί είναι: Διασκεδάστε το!!!

http://www.krasiagr.com/i-katanalwsi-fagitou-mageiremenou-me-krasi-epireazei-to-alkotest/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου