Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Η απόλυτη ευτυχία ~ Εφτιαχνε μπύρα μέσα στο... στομάχι του & ήταν μονίμως μεθυσμένος!Μονίμως «κόκκαλο» και χωρίς να πίνει μία σταγόνα αλκοόλ ήταν τα τελευταία χρόνια ένας άνδρας 61 ετών από το Τέξας ο οποίος είχε την «ικανότητα» να παράγει μπύρα μέσα στο έντερό του, με γιατρούς και επιστήμονες να σκίζουν τα πτυχία τους.

Χρειάστηκε να περάσει πέντε χρόνια κάνοντας εξετάσεις για να διαπιστωθεί ότι ο 61χρονος έπασχε από το...
σύνδρομο εντερικής ζύμωσης φαινόμενο εντελώς άγνωστο στη Δυτική ιατρική.

«Ελάχιστα άρθρα έχουν γραφεί για αυτό το σύνδρομο και τα περισσότερα είναι ανεκδοτολογικά» γράφουν οι ερευνητές στο Κολέγιο Panola του Τέξας.

Μάλιστα το περιστατικό αυτό είναι το πρώτο που μελετάται επιστημονικά, ενώ ο ίδιος ο άτυχος άνδρας προσπαθούσε για αρκετά χρόνια να πείσει τους γιατρούς ότι δεν ήταν αλκοολικός και δεν έπινε κρυφά.

Αλλά και η ίδια η σύζυγός του, νοσοκόμα στο επάγγελμα, δεν τον πίστευε και τον υπέβαλε σε αλκοτέστ πολύ συχνά.

Ακόμα κι αν δεν είχε πιει καθόλου, η συγκέντρωση στο αίμα του έφτανε το 0,40, πέντε φορές πάνω από το νόμιμο όριο για τους οδηγούς.

Το μυστήριο λύθηκε πριν μερικά χρόνια όταν οι γιατροί τον έθεσαν υπό 24ωρη παρακολούθηση σε πλήρη απομόνωση χωρίς να επιτρέπουν καν επισκέπτες και τον υπέβαλαν σε μπαράζ εργαστηριακών εξετάσεων μέχρι να διαπιστωθεί ότι στο στομάχι του είχε έναν τεράστιο πληθυσμό του σακχαρομύκητα Saccharomyces cerevisiae, περισσότερο γνωστού ως μαγειρική μαγιά.

Η μονοκύτταρη αυτή ζύμη χρησιμοποιείται ευρέως στη ζυθοποιία, την οινοποιία και την αρτοποιεία, χάρη στην ικανότητά της να ζυμώνει τους υδατάνθρακες και να τους μετατρέπει σε αιθανόλη.
Επειτα από τη χορήγηση αντιμυκητιακών φαρμάκων, το πρόβλημα υποχώρησε και τα επίπεδα αιθανόλης στο αίμα του ασθενή μηδενίστηκαν. Οι ερευνητές καλούν τώρα τους γαστρεντερολόγους να έχουν υπόψη τους το φαινόμενο.

«Πρόκειται για ένα σπάνιο σύνδρομο, το οποίο όμως θα πρέπει να ίναι δυνατό να αναγνωριστεί, καθώς έχει κοινωνικές συνέπειες όπως απόλυση, δυσκολίες στις σχέσεις, στίγμα, πιθανώς ακόμα και σύλληψη και φυλάκιση» γράφουν.

Ο άνθρωπος αυτός μίλησε στις νοσοκόμες στο τμήμα επειγόντων περιστατικών στο τοπικό νοσοκομείο  μετά από παράπονα του ότι ένιωσε ζαλάδα. Οι νοσοκόμες έκαναν στον άνθρωπο ένα αλκοτέστ, το οποίο έδειξε 0,37%, το οποίο είναι σχεδόν πέντε φορές πάνω από το νόμιμο όριο, αλλά ο άνθρωπος  επέμενε ότι δεν είχε καταναλώσει καθόλου αλκοόλ.

Το Αμερικάνικο website NPR ανέφερε ότι οι γιατροί εξακολουθούσαν να σκέφτονται ότι ο άνθρωπος ήταν ένας «μυστικός πότης» παρά τους ισχυρισμούς του ότι ήταν αλκοόλ-free. Η σύζυγος του είπε στους γιατρούς ότι ήταν τόσο ανήσυχη με τη συνεχόμενη κατάσταση μέθης του συζύγου που θα τον εξέταζε συχνά με έναν αναλυτή αναπνοής.

Η Barbara Cordell, διευθύντρια της Νοσηλευτικής στο Panola College στο Carthage του Τέξας, μαζί με τον Dr Justin McCarthy, αποφάσισαν να δοκιμάσουν να πάνε στο κάτω μέρος του μυστηρίου. Απομόνωσαν τον ασθενή για 24 ώρες, φροντίζοντας να μην έχει πρόσβαση σε ζάχαρη ή αλκοόλη και ελέγξανε συνεχώς τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα. Ακόμη και χωρίς καμία κατανάλωση αλκοόλ, τα επίπεδα του ανθρώπου ήταν ακόμα υψηλά  (0,12%,) όταν το νόμιμο όριο οδήγησης στις ΗΠΑ είναι 0,08%.

Η ομάδα στη συνέχεια συνειδητοποίησε ότι ο ασθενής πρέπει να έχει μολυνθεί με υψηλά επίπεδα μαγιάς, και ότι το στομάχι του περιείχε τόσο πολύ μαγιά που είχε κάνει το δικό του in-house ζυθοποιείο.

Οι γιατροί υποψιάστηκαν ότι επειδή ο ασθενής είχε τεθεί σε θεραπεία με αντιβιοτικά μετά από χειρουργική επέμβαση για σπασμένο πόδι, το 2004, τα φάρμακα μπορεί να σκότωσαν όλα τα βακτήρια του εντέρου. Αυτό επέτρεψε στη μαγιά να ευδοκιμήσει στο σώμα του.

Μετά τη διάγνωση της κατάστασης, οι γιατροί ανακάλυψαν ότι ο άνθρωπος έφαγε πολλούς υδατάνθρακες. Αυτό σήμαινε ότι κάθε φορά που ο ασθενής έτρωγε κάτι με άμυλο, οι υψηλές ποσότητες ζύμης στο σώμα του μετέτρεπαν τα σάκχαρα σε αιθανόλη ή αιθυλική αλκοόλη, η οποία τον έκανε μεθυσμένο εκ των έσω.

Για να θεραπεύσει την ασθένειά του, ο ασθενής τοποθετήθηκε σε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες σε συνδυασμό με αντιμυκητιασικά φάρμακα για να απαλλαγεί από την περίσσεια ζύμης.
Λεπτομέρειες για την υπόθεση δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό International Journal of Clinical Medicine, όπου οι συντάκτες έγραψαν: «Αυτό είναι ένα σπάνιο σύνδρομο, αλλά θα πρέπει να αναγνωριστεί λόγω των κοινωνικών επιπτώσεων, όπως η απώλεια της εργασίας, δυσκολίες στις σχέσεις, στιγματισμός, ακόμη και πιθανή σύλληψη και φυλάκιση. Θα πρέπει να προτρέψει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να ακούνε πιο προσεκτικά τους ασθενείς σε κατάσταση μέθης, οι οποίοι αρνούνται ότι κατανάλωσαν αλκοόλ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου