Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Με τί κρασί θα συνδιάσουμε τον οβελία;


Είναι γνωστό ότι το αρνάκι είναι ένα  κρέας που ταιριάζει πολύ με κρασί, τόσο με τα κλασσικά κόκκινα κρασιά του παλαιού κόσμου (Μπορντό ή Rioja) όσο και με τα φρουτώδη κρασιά του νέου κόσμου.

Αλλά κάθε πιάτο αρνιού θέλει και διαφορετικό κρασί. Το πόσο νεαρό είναι το αρνί και το πόση ώρα θα μαγειρευτεί είναι δυο βασικοί παράγοντες που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, όταν ψάχνουμε κρασί να το συνδυάσουμε. Να, μερικοί βασικοί κανόνες:



Αρνάκι γάλακτος
Αρνάκι γάλακτος συνηθίζουν να τρώνε στις μεσογειακές χώρες αλλά και στην Αγγλία. Αυτή η λιχουδιά αξίζει να συνδυαστεί με ποιοτικά κρασιά όπως Μπορντό, μια Βουργουνδία, μια Rioja ή ένα Ξινόμαυρο. Tα κρασιά αυτά όμως πρέπει να έχουν τα χρονάκια τους, αφού τα ώριμα κρασιά ταιριάζουν άψογα με αυτό το στυλ αρνιού.


Το αρνάκι του Πάσχα με βότανα ή ανοιξιάτικα λαχανικά
Τα αρνάκια της Άνοιξης, ταιριάζουν καλά με ένα Pinot Noir, ένα crus Beaujolais ή ένα Αγιωργίτικο. Τα ξηρά ροζέ επίσης είναι ένας καλός συνδυασμός. Η vintage σαμπάνια, είναι ο ιδανικός συνδυασμός!


Ψητό αρνί μέτριο ή καλοψημένο ( με σκόρδο ή δεντρολίβανο/ με σάλτσα κρασιού ή ζωμό)
Το κλασσικό πιάτο, μπουτάκι αρνάκι στο φούρνο με σάλτσα από τα υγρά του κρέατος ή μια σάλτσα κρασιού. Αυτό το πιάτο χρειάζεται ένα πιο έντονο συνδυασμό, θέλει δηλαδή ένα πιο νέο και πιο φρουτώδες Μπορντό, ένα Cabernet, ένα συνδυασμό Cabernet/Merlot. Eπίσης, θα του ταίριαζε μια Rioja reserva, ένα  Chianti Classico ή ένα κόκκινο από τον βόρειο Ροδανό.


Αργοψημένος ώμος αρνιού
Αυτό είναι ένα λιπαρό πιάτο με περισσότερο λίπος αλλά και περισσότερη γεύση, ειδικά αν γίνεται με προβατίνα. Ένας Ροδανός, ένα ισπανικό Ribera del Duero ή ένα Μαυροτράγανο Σαντορίνης είναι μια καλή επιλογή.


Αρνάκι στιφάδο
Το αρνί σε αυτό το πιάτο έχει πολύ απλές γεύσεις, γλυκές, με λίγα λαχανικά και ενδεχομένως θυμάρι. Τα μεγάλα τανικά κρασιά θα καπελώσουν την γεύση αυτή. Γι΄αυτό διαλέξτε κόκκινα με λιγότερο έντονη γεύση ( ή μια μπύρα ale!)


Αρνί με μελιτζάνες
Χρειάζεται στιβαρά, ρουστίκ αλλά όχι τανικά κόκκινα, όπως νεαρά Riojas, Côtes du Roussillon και Languedoc.


Ινδικό αρνί με κάρι
Ένα φρουτώδες κόκκινο όπως ένα Douro ή ένα Zinfandel θα ταιριάξει καλύτερα με αυτό το πιάτο που δεν είναι πολύ καυτερό.


Αρνί στη σούβλα ή στα κάρβουνα
Το τι κρασί θα επιλέξετε για να συνδυάσετε με το αρνί στη σχάρα ή τα κάραβουνα εξαρτάται από το πώς το έχετε μαρινάρει. Αν είναι καυτερή η μαρινάδα θα χρειαστείτε ένα κόκκινο, φρουτώδες κρασί, όπως  Cabernet από τη Χιλή, Pinotage ή ένα αυστραλέζικο Shiraz. Αν το μαρινάρουμε με λεμόνι και μυρωδικά, όπως το κάνουμε συνήθως στην Ελλάδα, τότε η food and wine editor του Decanter, The Guardian, Times και the Daily Mail, Fiona Beckett, προτείνει ένα κρασί με λιγότερο φρούτο και περισσότερη οξύτητα, όπως το τραγανό ασύρτικο και ισχυρά ξηρά ροζέ. Φυσικά για το αρνί ή το κοκορέτσι που ψήνεται στη σούβλα, ιδανική είναι η ποικιλία Ξινόμαυρο, η οποία διαθέτει την κατάλληλη ένταση τανινών και οξύτητας για να αντιμετωπίσει το λίπος και τις πρωτείνες των λαχταριστών αυτών εδεσμάτων.

krasiagr.com




Δείτε ακόμη:
Κρασιά για το τραπέζι του Πάσχα

2 σχόλια:

r+w είπε...

Krasodad ... θα σου πρότεινα σαν ειδικός να γράψεις το ίδιο άρθρο προτείνοντας Ελληνικά κρασιά .... τι λες;

Κρασοπατήρ είπε...

Θενξ, αλλά μάλλον της κατανάλωσης είμαι παρά της ειδίκευσης :) Παρ' όλα αυτά το αρνί μου πάντα με ξινόμαυρο από Νάουσσα το πίνω.

Κι άμα υπάρχει κάνα λεφτό παραπάνω, παίρνω και κάνα Pinot Noir. -Καβάντζωσα και καμιά 30ριά φιάλες μπορντώ όταν τις έβγαλε το Lidl στη μισή τιμή τα Χριστούγεννα και μάλλον θα τη βγάλουμε και φέτος το Πάσχα χωρίς ελλείψεις :)

Δημοσίευση σχολίου