Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Αναζητώντας τρόπο σωτηρίας για εκατομμύρια αρσενικά κοτοπουλάκια


Πρακτικά άχρηστοι στη βιομηχανία κοτόπουλων, εκατομμύρια αρσενικοί νεοσσοί θανατώνονται και πολτοποιούνται κάθε μέρα λίγα λεπτά μετά την εκκόλαψή τους. Μια νέα τεχνική που τελειοποιείται στο Πανεπιστήμιο της Δρέσδης υπόσχεται τώρα να δώσει τέλος στη μαζική σφαγή.

Οι κόκορες είναι γενικά ανεπιθύμητοι στην πτηνοτροφία επειδή δεν δίνουν αβγά και το κρέας τους έχει περιορισμένη ζήτηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αρσενικά κοτόπουλα...
συνθλίβονται μέχρι θανάτου ή οδηγούνται σε περιστρεφόμενους βιομηχανικούς καταστροφείς -τα ματωμένα υπολείμματα χρησιμοποιούνται στη συνέχεια ως ζωοτροφή.

Στη Γερμανία, ο υπουργός Γεωργίας Κρίστιαν Σμιντ έχει υποσχεθεί ότι η αμφιλεγόμενη και κατά πολλούς βάρβαρη πρακτική θα σταματήσει να εφαρμόζεται από το 2017, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το θέμα είχε εξάλλου απασχολήσει και γάλλους βουλευτές έπειτα από τη διαρροή ενός φρικτού βίντεο από γαλλικό πτηνοτροφείο.

Για να αλλάξει όμως η κατάσταση πρέπει να βρεθεί τρόπος αναγνώρισης του φύλου των νεοσσών πριν από την εκκόλαψή τους, πριν ακόμα και από την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.

Στο Πανεπιστήμιο της Δρέσδης, ο αναλυτικός χημικός Γκέραρντ Στάινερ δηλώνει ότι κάθε εβδομάδα δέχεται τηλεφωνήματα από το υπουργείο και ενημερώνει τους υπεύθυνους για την πρόοδο των ερευνών.

Η μέθοδός του βασίζεται σε όργανα φασματοσκοπίας για την αναγνώριση του φύλου μόλις λίγες μέρες μετά τη γονιμοποίηση του αβγού.

Το αβγό βγαίνει προσωρινά από τον επωαστήρα και οι ερευνητές χρησιμοποιούν λέιζερ για να ανοίξουν μια μικρή οπή στο κέλυφος και να φωτίσουν το εσωτερικό του αβγού. Μέσα από αυτήν την τρύπα, το φασματοσκόπιο μπορεί να εξετάσει τα αγγεία που αναπτύσσονται στον κρόκο και να μεταδώσει τις μετρήσεις σε έναν υπολογιστή, εκπαιδευμένο να μαντεύει το φύλο του εμβρύου.

Τα αρσενικά έμβρυα απορρίπτονται και καταλήγουν σε ζωοτροφές, ενώ τα θηλυκά μεταφέρονται πίσω στο εκκολαπτήριο, αφού πρώτα καλυφθεί με γύψο η τρύπα στο κέλυφος.

Σε αυτή τη φάση η μέθοδος προσφέρει ακρίβεια 95% στην αναγνώριση του φύλου και θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί πλήρως, αναφέρει ο Δρ Στάινερ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Δύο εταιρείες συμμετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα, ενώ μια νεοσύστατη εταιρεία στη Δρέσδη αναπτύσσει μηχανές που θα μπορούν να αναλάβουν τη διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου