Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Η σκληρή Βουλγαρική Κατοχή σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ~ Μηχανή του Χρόνου (Βίντεο)


Ο Χίτλερ παραδίδει στους Βούλγαρους την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Η σκληρή βουλγαρική κατοχή, όπου απαγορεύτηκαν τα ελληνικά και εκδιώχθηκαν χιλιάδες άνθρωποι από τα σπίτια τους.

Η εκπομπή παρουσιάζει τις μαζικές διώξεις, τα βασανιστήρια και τις απαγορεύσεις της περιόδου 1941-44. Ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος και ο Χίτλερ άνοιξαν το δρόμο στον βασιλιά Μπόρις Γ’ να επιβάλει τη «Μεγάλη Βουλγαρία» χωρίς ο στρατός του να δώσει ούτε μία μάχη.


Το Τριμερές Σύμφωνο με τη Γερμανία και την Ιταλία του εξασφάλισε την πολυπόθητη έξοδο στο Αιγαίο και σηματοδότησε έναν απίστευτο κύκλο αίματος στην περιοχή. Η εκπομπή ταξίδεψε στις Σέρρες, τη Δράμα και την Καβάλα και κατέγραψε συγκλονιστικές μαρτυρίες.

Στην εκπομπή μιλούν άνθρωποι που βίωσαν τη Βουλγαρική κατοχή. Παρουσιάζουν πως μέσα σε μία νύχτα όλες οι ελληνικές αστυνομικές, διοικητικές, οικονομικές, εκπαιδευτικές και θρησκευτικές αρχές αντικαταστάθηκαν από αντίστοιχες βουλγαρικές. Οι Βούλγαροι δεν έκαναν κατοχή χώρας, όπως οι Ιταλοί και οι Γερμανοί, αλλά προσάρτηση εδαφών.

Ένα από τα πρώτα μέτρα εκβουλγαρισμού ήταν η απαγόρευση της ελληνικής γλώσσας. Ακόμα και στα σχολεία. Σε όλα τα καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες οι επιγραφές ήταν στα βουλγάρικα. Όποιος δεν μιλούσε τη γλώσσα έπεφτε θύμα άγριου ξυλοδαρμού. Ήταν μια γενικευμένη μέθοδος εκφοβισμού, που όσοι την έζησαν την θυμούνται και την περιγράφουν.

Η φυγή προς στις γερμανοκρατούμενες περιοχές μέσω του ποταμού Στρυμόνα ήταν η μόνη διέξοδος για χιλιάδες Έλληνες, καθώς εκεί λειτουργούσαν, έστω και τυπικά, οι κατοχικές ελληνικές αρχές.

Στην εκπομπή μιλούν οι ιστορικοί: Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Τάσος Χατζηαναστασίου, Σπύρος Σφέτας, Δημήτρης Πασχαλίδης, Βασίλης Ριτζαλέος, Δήμητρα Πατρωνίδου, Κατερίνα Τσέκου και οι δημοσιογράφοι Βασίλης Τζανακάρης και Σπύρος Κουζινόπουλος. Μιλούν ακόμη από το νομό Δράμας οι κάτοικοι: Αθανάσιος Κάζης, Κώστας Χατζησπάσου, Δημήτρης Γκλαβόπουλος, Ευάγγελος Δώδος, Ανέστης Μορφίδης, Διαμάντης Λαζαρίδης, Περικλής Γαϊτάνης και Στέλλα Τσίπα. Συμμετέχουν στην εκπομπή ο εφημέριος Δοξάτου Ιωάννης Αγγέλου, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής πολιτικής Άγγελος Συρίγος, ο καθηγητής Βαλκανικών Σπουδών Βλάσης Βλασίδης, ο συγγραφέας Δημήτρης Μπατσιούλας και ο Μανώλης Γλέζος.

Η εκπομπή ολοκληρώνεται σε δύο μέρη. Στο επόμενο επεισόδιο γίνεται εκτενής αναφορά στην εξέγερση της Δράμας και το τρομερό ολοκαύτωμα με περισσότερους από 2 χιλιάδες νεκρούς. Στόχος των Βούλγαρων ήταν οι άμαχοι και γυναικόπαιδα από τους νομούς Δράμας, Σερρών και Καβάλας.

Πηγή





Δείτε το δεύτερο μέρος...

Η Βουλγαρική Κατοχή 1941-1944 ~ Οι εξεγέρσεις και τα αντίποινα (Βίντεο)













Κατεβάστε σχετικό βιβλίο




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου