Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Σκοπιανό ~ Συμφώνησαν ότι δεν συμφωνούν στην πρώτη συνάντηση


«Υπάρχει δέσμη προτάσεων στο τραπέζι» δήλωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, εκτιμώντας ότι θα χρειαστούν ένας-δύο μήνες, για να φανεί που οδεύουν οι συζητήσεις - Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις και στις δύο χώρες, κάλεσε την αντιπολίτευση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων - Ναουμόφσκι: Μακριά από μια έντιμη λύση οι προτάσεις Νίμιτς


Ολοκληρώθηκε, στις 19:00 (ώρα Ελλάδας), η συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη.


Προς το παρόν, δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα υπάρξει και νέα συνάντηση. Πολλά θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο και την έκβαση της πρώτης, η οποία είχε ξεκινήσει στις 17:00 και ολοκληρώθηκε έπειτα από δύο ώρες.
Σε μια πρώτη δήλωση ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών, ο Μάθιου Νίμιτς δήλωσε αμέσως μετά ότι μια λύση δίχως το όνομα «Μακεδονία» δεν είναι ρεαλιστική.

Ο κ. Νίμιτς είχε προϊδεάσει για την στάση του αυτή από χθες, όταν δήλωνε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία», που εμπεριέχεται στην ονομασία ΠΓΔΜ.

«Υπάρχει δέσμη προτάσεων στο τραπέζι. Μη ρεαλιστική μια λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία» δήλωσε, μεταξύ άλλων, μετά τη συνάντηση, ο κ. Νίμιτς. Εκτίμησε ότι θα χρειαστούν ένας με δύο μήνες, για να υπάρξει μια καλή εικόνα ως προς το πώς εξελίσσονται οι συζητήσεις, ενώ έκανε λόγο για θετικό κλίμα στην τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

Πλέον, οι δύο πλευρές πρέπει να μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους τις προτάσεις για να τις μελετήσουν, σημείωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση. «Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση» δήλωσε ακόμη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για τις αντιδράσεις που υπάρχουν και στις δύο χώρες, ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι αποτελούν μέρος του πολιτικού παιχνιδιού και γι' αυτό πρέπει και η αντιπολίτευση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Τόνισε ακόμη ότι πρόκειται για δύσκολα θέματα, τα οποία «συζητάμε εδώ και 25 χρόνια».

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ της πατρίδας του, ο Βάσκο Ναουμόφσκι υποστήριξε ότι οι προτάσεις Νίμιτς είναι μακριά από μια έντιμη λύση. «Η λύση με την Ελλάδα περιγράφεται στο ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κανένα κράτος δεν έχει δικαίωμα να επιβάλει αλλαγή ονόματος σε άλλο κράτος».

«Η χώρα μας έχει όνομα και είναι "Δημοκρατία της Μακεδονίας", που είναι η βάση της ταυτότητάς μας. Κανείς σήμερα δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ύπαρξη των "Μακεδόνων" και της "μακεδονικής" γλώσσας. Οι προτάσεις Νίμιτς είναι έξω από αυτό το πλαίσιο και μακριά από μια λύση» συμπλήρωσε ακόμη.

Όπως εκτίμησε, με βάση αυτά που δηλώνουν και οι Έλληνες αξιωματούχοι, δεν μπορεί να υπάρχει αισιοδοξία.


Ενημέρωση:

Η κυβέρνηση των Σκοπίων "αδειάζει" τον διαπραγματευτή της

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εκτίμησε ότι μετά τη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας, Αδαμάντιο Βασιλάκη και της ΠΓΔΜ, Βάσκο Ναουμόφσκι, και με βάση τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο Νίμιτς για την επίλυση του θέματος του ονόματος, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία μπροστά και η έκβασή της θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό.
Η τοποθέτηση της κυβέρνησης της πΓΔΜ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την άποψη που διατύπωσε ο διαπραγματευτής της χώρας Βάσκο Ναουμόφσκι, ότι η δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο Μάθιου Νίμιτς απέχει πολύ από μία αξιοπρεπή λύση και αποκλίνει από το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, όπως αυτό ορίζεται από το Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Στον ΟΗΕ δημιουργούνται προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση των Σκοπίων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η κυβέρνηση της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" είναι αφοσιωμένη στην επίλυση της διένεξης που έχει (με την) Ελλάδα για το συνταγματικό όνομα της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας".
Δημιουργούνται ενεργά προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές. Αφήνει καλή εντύπωση η ανανεωμένη επικοινωνία, που δημιουργεί περιθώριο για φιλική προσέγγιση και οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Μετά από προσεκτική ανάλυση του πλαισίου που παρουσίασε σήμερα ο κ. Νίμιτς στους διαπραγματευτές των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη, και με βάση τη σημασία που έχει το ζήτημα για τα κρατικά συμφέροντα, θα συνεχιστεί η διαδικασία για οικοδόμηση μιας όσο το δυνατόν ευρύτερης και χωρίς αποκλεισμούς θέσης εκ μέρους της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας"».

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου