Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Αφαίρεσαν 200 βιβλία και την Κοκκινοσκουφίτσα για... σεξιστικό περιεχόμενο


Τέλος στα παραμύθια με σεξιστικό περιεχόμενο, βάζει η Βαρκελώνη, από τις παιδικές βιβλιοθήκες.
Ανάμεσα στα βιβλία που αφαιρέθηκαν είναι και το αγαπημένο παραμύθι «Κοκκινοσκουφίτσα», καθώς το περιεχόμενό του κρίθηκε σεξιστικό.

Η ιδέα ξεκίνησε από το σχολείο Taber το οποίο...
αφαίρεσε 200 βιβλία από την βιβλιοθήκη του ανάμεσα τους η «Κοκκινοσκουφίτσα» και ο θρύλος του «Αγίου Γεωργίου».

Η βιβλιοθήκη του συγκεκριμένου σχολείου εξετάστηκε από το Associació Espai i Lleure ως μέρος ενός έργου που στοχεύει να αναδείξει το κρυμμένο σεξιστικό περιεχόμενο των βιβλίων.


Έτσι, σύμφωνα με ερευνητές, οι οποίοι εξέτασαν όλους τους χαρακτήρες των βιβλίων, ακόμα και αυτών που δεν έχουν ενεργό ρόλο στην κάθε ιστορία, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι  θίγονται, μεταξύ άλλων, ζητήματα ταυτότητας και φύλου.



Ο τρόπος με τον οποίο πολλά παιδιά βιβλία διαχειρίζονται το ζήτημα του φύλου, του «δυνατού» αγοριού και του λιγότερο δυνατού κοριτσιού, όπως και το θέμα της αρρενωπότητας στέλνει ένα μήνυμα για τη βία του δυνατού απέναντι στον αδύναμο.

Η εφημερίδα El País ανέφερε ότι άλλα σχολεία στη Βαρκελώνη επανεξετάζουν το περιεχόμενο των βιβλιοθηκών τους, ζητώντας από τους συλλόγους γονέων να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια.

«Σε ηλικία πέντε ετών τα παιδιά μέσω των παιδικών βιβλίων έχουν ήδη καθιερώσει τους ρόλους των φύλων γνωρίζουν τι είναι να είναι αγόρι ή κορίτσι και τι σημαίνει αυτό. Έτσι, είναι σημαντικό να δουλέψουμε με την προοπτική του φύλου από το στάδιο της βρεφικής ηλικίας» λέει ο πρόεδρος της ένωσης γονέων του Fort Pienc.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου