Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Το έβαλε το χεράκι της και η Μέρκελ για την μετονομασία των Σκοπίων


Με αφορμή την άτυπη σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα στο Βερολίνο, στην οποία συμμετέχουν η καγκελάριος Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και ηγέτες από έξι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt αναλύει την πολιτική του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, ανατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η καγκελάριος "είχε βοηθήσει παρασκηνιακά για να διευθετηθεί η επί δεκαετίες συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Βαρντάρσκας δια της μετονομασίας σε Βόρεια Μαλακεδονία".


Σύμφωνα πάντα με τη γερμανική εφημερίδα "αποφασιστικής σημασίας θα είναι δύο συνομιλίες που θα λάβουν χώρα λίγο πριν τη βαλκανική σύνοδο του Βερολίνου: κατ' αρχάς η Μέρκελ θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μαλακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Στη συνέχεια με τον Μακρόν. Η Μέρκελ θα ήθελε να ανταμείψει τη Βόρεια Μαλακεδονία για την υποχωρητικότητά της στο ζήτημα της ονομασίας με την άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο Μακρόν, που εστιάζει περισσότερο στην εμβάθυνση παρά στη διεύρυνση της ΕΕ, δεν το θέλει. Πιθανός συμβιβασμός: η Μέρκελ υπόσχεται να ασκήσει επιρροή στον Μακρόν για την ταχεία έναρξη διαπραγματεύσεων και η Βόρεια Μαλακεδονία θα περιμένει να περάσουν οι ευρωεκλογές, ώστε ο Μακρόν να τηρήσει τα προσχήματα. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχουμε ανακοινώσεις τη Δευτέρα".


Ανησυχία για πιθανή αλλαγή συνόρων
Μέρκελ και Μακρόν συντονίζουν την πολιτική του για τα Δυτικά Βαλκάνια Μέρκελ και Μακρόν συντονίζουν την πολιτική του για τα Δυτικά Βαλκάνια


Πάντως, άλλος φαίνεται να είναι ο πονοκέφαλος για την Άνγκελα Μέρκελ: η καγκελάριος φέρεται να ανησυχεί για την επερχόμενη αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια με την ανταλλαγή εδαφών που έχουν ήδη συμφωνήσει Σερβία και Κοσσυφοπέδιο. Το Βερολίνο δεν φαίνεται να επιθυμεί μία τέτοια ανταλλαγή, καθώς εκτιμά ότι θα αποτελούσε προηγούμενο για άλλες μετατοπίσεις συνόρων. Αλλά και σε αυτό το σημείο μάλλον δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα της ανταλλαγής εδαφών, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα του Κοσόβου- σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα.

Συμπέρασμα της Welt: "Αν ο Εμανουέλ Μακρόν δηλώσει προσηλωμένος στο στάτους κβο, τότε όχι μόνο θα αλλάξει άποψη η (Υψηλή Εκπρόσωπος της ΕΕ) Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά και θα ανακοπεί η δυναμική της σχετικής πρότασης. Αν ο πρόεδρος τηρήσει επαμφοτερίζουσα στάση, οι υποστηρικτές της ανταλλαγής εδαφών θα κερδίσουν νέα ώθηση και η Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει να ανησυχεί για την πολιτική παρακαταθήκη της καγκελαρίας της στα Βαλκάνια".


"Νουθεσίες" προς Βελιγράδι από Θάτσι
Την αναγνώριση του Κοσόβου από τη Σερβία ζητεί ο Χασιμ Θάτσι
Την αναγνώριση του Κοσόβου από τη Σερβία ζητεί ο Χασιμ Θάτσι

Τόσο η Σερβία όσο και το Κόσοβο επισημαίνουν εκ των προτέρων ότι δεν αναμένουν λύση για το εδαφικό ζήτημα από τη συνάντηση του Βερολίνου. Πάντως, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι αξιοποιεί τη συγκυρία και, σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, καλεί το Βελιγράδι να αναγνωρίσει επιτέλους "χωρίς προϋποθέσεις" την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Σε διαφορετική περίπτωση, υποστηρίζει, η συνάντηση του Βερολίνου "δεν θα έχει κανένα όφελος και δεν θα εκπληρώσει τον σκοπό της".


Welt am Sonntag, DPA, Γιάννης Παπαδημητρίου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου