Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Δένδιας: Δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του ονόματος της Βόρειας Μαλακεδονίας


Ευτυχώς που έφυγε η Αριστερά στις εκλογές και μας κυβερνούνε τώρα Δεξιοί...
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε ένα πολιτικό κενό τόσο στη Βόρεια Μαλακεδονία όσο και στην Αλβανία, τις έχει αφήσει στο «περίμενε», το «περίμενε» δεν είναι πολιτική, το «περίμενε» δεν είναι καν θέση», λέει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο ελληνικό ραδιόφωνο ‘Θέμα FM’ και προσθέτει ότι από αυτήν την άποψη θέλει να ενημερώσει, ενόψει της αυριανής συνάντησης, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Νίκολα Ντιμίτροφ, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα μιλάει τόσο με την Ιταλία όσο και με την Γερμανία, διότι η προοπτική της ΕΕ για τις χώρες της περιοχής αποτελεί άμεσο ζήτημα για την Αθήνα, αλλά επισημαίνει ότι απαιτείται προσοχή.

«Είμαστε πολύ προσεκτικοί επειδή δεν θέλουμε αποτυχίες. Ξέρεις, για να βάλεις ένα θέμα σε ένα συμβούλιο, το βάζεις όποια στιγμή θέλεις, δεν σε εμποδίζει κανείς να το βάλεις, το ερώτημα είναι τι θα γίνει, γιατί αν τα όχι είναι αλλεπάλληλα, αυτό δεν σε επαναφέρει στο σημείο έναρξης της συζήτησης, σε επαναφέρει σε ένα πολύ προηγούμενο και πολύ χειρότερο σημείο. Άρα, λοιπόν εγώ θέλω να κουβεντιάσω και με τους δύο, να δω τι βλέπουν τι κάνουν» είπε ο Δένδιας σχετικά με την αυριανή συνάντηση με τον Ζάεφ και Ντιμίτροφ.

Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι η ορθή εφαρμογή είναι απαραίτητη, εξηγώντας ότι κανένα από τα μέρη δεν μπορεί να σκεφθεί από την άποψη του διεθνούς δικαίου να μιλήσει για την ακυρότητα της Συμφωνίας, προσθέτοντας ότι κάθε χώρα έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον, έχει συνέχεια και πρέπει να σέβεται τις συμφωνίες.

Ο Δένδιας ανέφερε την αλλαγή της κυβέρνησης  στην Ελλάδα ως παράδειγμα, ότι ενώ άλλαξε η κυβέρνηση και η σημερινή δεν είχε «απολύτως καμία ταύτιση με τη θέση της προηγούμενης  κυβέρνησης στη Συμφωνία»,  εντούτοις τη σέβεται.

Παράλληλα εξήγησε ότι δεν  υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του ονόματος από το Βόρεια Μαλακεδονία στο (σκέτο) Μαλακεδονία.

«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη, δεν υπάρχει απολύτως καμία δυνατότητα να μιλάμε για αλλαγή της ονομασίας της Βόρειας Μαλακεδονίας. Οτιδήποτε  άλλο ισχυριστεί κάποιος από τη γειτονική χώρα, νομίζω είναι εκ του πονηρού και ούτε ως βάση συζήτησης, πόσο μάλλον να χρειάζεται αντίκρουση», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.




Ντιμίτροφ προς Δένδια: Περιμένω από την Ελλάδα να συνεχίσει να είναι ο ισχυρός υποστηρικτής μας

Νοέμβριος 8, 2019. 19:54

Σκόπια.

Οι απόψεις σχετικά με την τελευταία κατάσταση των διμερών σχέσεων, την κατάσταση στην περιοχή καθώς και την ευρωπαϊκή προοπτική μετά τα αποτελέσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν τα θέματα της σημερινής συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμίτροφ με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ της Γενεύης σχετικά με τον «Στρατηγικό Διάλογο για τα Δυτικά Βαλκάνια».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, ο Ντιμίτροφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μέχρι στιγμής συνεργασία με την Ελλάδα και τη δέσμευσή της να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις προσχώρησης της Βόρειας Μαλακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Στο πλαίσιο αυτό, ο Ντιμίτροφ τόνισε την προσδοκία ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι ο ισχυρός υποστηρικτής της ένταξης μας στην ΕΕ.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν σχετικά με τις δυνατότητες προώθησης του πολιτικού διαλόγου και την εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος μέσω της περαιτέρω εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Ντιμίτροφ συμμετέχει σε μια αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος συμμετέχει σε μια συνάντηση που διοργανώθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με θέμα «Στρατηγικός Διάλογος για τα Δυτικά Βαλκάνια».
 
--
               
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου