Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Η αλήθεια για το χύμα τσίπουρο που ντεμέκ "απαγορεύτηκε"


Το τσίπουρο-τσικουδιά-ρακή όπως το ξέρουμε, θα πρέπει σε περίπτωση που πωλείται να χύμα να αναγράφεται στους καταλόγους ως προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων).

Σε θέση μάχης βρίσκονται εδώ μέρες οι έλληνες παραδοσιακοί παραγωγοί τσίπουρου, οι λεγόμενοι διήμεροι, με σκοπό, όπως υποστηρίζουν, την προστασία του προϊόντος τους. Αφορμή στάθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή της νομοθεσίας η οποία είχε ψηφιστεί το 2017 και προβλέπει την απαγόρευση της κυκλοφορίας στην αγορά χύμα τσίπουρου.


Σε πρόσφατους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε όλο το φάσμα της αλυσίδας διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών, μεταξύ των άλλων και σε καταστήματα εστίασης και λιανικής πώλησης οινοπνευματωδών ποτών (κάβες) από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, δεκάδες επιχειρήσεις βρέθηκαν να πωλούν χύμα τσίπουρο και τσικουδιά κατά παράβαση της νομοθεσίας, η οποία αναφέρει ότι «το προϊόν που προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο χύμα είναι το προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων) και οποιαδήποτε άλλη αναγραφή ονομασίας για χύμα προϊόντα αυτού του τύπου, όπως "τσίπουρο" ή "τσικουδιά" στους τιμοκαταλόγους και στα λοιπά έγγραφα διακίνησης και εμπορίας απαγορεύεται» καθώς το τσίπουρο και η τσικουδιά θα πρέπει να διατίθενται αποκλειστικά εμφιαλωμένα.
 
Μάλιστα, προκειμένου να τηρηθεί το θεσμικό πλαίσιο, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή ενέταξε ήδη στο ετήσιο επιχειρησιακό πλάνο ελέγχου και εποπτείας της αγοράς τους κλάδους και τα σημεία που εμπλέκονται στη διακίνηση και πώληση των προϊόντων τσίπουρου και τσικουδιάς.
Εφαρμογή των νόμων

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει τη νομοθεσία με στόχο την προστασία ενός προϊόντος για την κατοχύρωση του οποίου δόθηκε μάχη και στην ΕΕ, η οποία από τη μια πλευρά έφερε σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά των διήμερων παραγωγών και από την άλλη την ικανοποίηση των οργανωμένων αποσταγματοποιών.

Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα αρμόδια υπουργεία, από τους 51.439 κατόχους αδειών διήμερης απόσταξης μικρών παραγωγών οι 47.771 δηλώνουν ότι η παραγωγή τους είναι μικρότερη από 150 κιλά και ισχυρίζονται ότι προορίζεται για ιδία κατανάλωση.

Ωστόσο σύμφωνα και με όσα δήλωσε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, «τα νούμερα αυτά υπογραμμίζουν την αναντιστοιχία που υπάρχει ανάμεσα στην παραγωγή και στο τι τελικά δηλώνεται στα επίσημα χαρτιά» και τόνισε ότι όσοι παράγουν ποσότητες χύμα τσίπουρου θα πρέπει να περάσουν σε μια φάση εκσυγχρονισμού, όπου το προϊόν που παράγουν θα έχει όλες εκείνες τις αναγκαίες ενδείξεις που καθορίζει η νομοθεσία. Μάλιστα παρέπεμψε στα προγράμματα ΕΣΠΑ κ.λπ. για όσους παραγωγούς χύμα θέλουν να περάσουν στην παραγωγή επώνυμου τσίπουρου.

Σύμφωνα με τους αποσταγματοποιούς, η έξαρση τα τελευταία χρόνια της χύμα διακίνησης οφείλεται στη μεγάλη διαφορά της φορολογίας ανάμεσα στο χύμα και το τυποποιημένο τσίπουρο, δημιουργώντας ισχυρό κίνητρο σε επιτηδείους που εκμεταλλεύονται το καθεστώς των διήμερων παραγωγών. Και αυτό διότι την ίδια ώρα που τα εμφιαλωμένα προϊόντα επιβαρύνονται με ειδικό φόρο 12,75 ευρώ ανά λίτρο άνυδρης αλκοόλης, οι διήμεροι παραγωγοί χύμα τσίπουρου φορολογούνται με εφάπαξ κατ' αποκοπή φόρου 1,40 ευρώ ανά λίτρο αιθυλικής αλκοόλης.


https://www.tanea.gr/2020/01/23/economy/ti-tha-ginei-me-to-tsipouro-xamos-anamenetai-me-to-xyma/Οι υποχρεώσεις σχετικά με την πώληση τσίπουρου ή τσικουδιάς σε καταστήματα εστίασης, περιγράφονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο σημειώνεται:

Σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν στην πώληση χύμα προϊόντος απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων) της Υπουργικής Απόφασης 91354/2017 (ΦΕΚ Β’ 2983) «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών», με
κύριο γνώμονα την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ και του ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ, καθώς και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, προβαίνει στις κάτωθι διευκρινίσεις:
1. Σύμφωνα με το άρθρο 75, παρ. 3, εδ. γ της προαναφερθείσας απόφασης, το προϊόν που προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο χύμα σε μονάδες ομαδικής εστίασης είναι το ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝ (ΔΙΗΜΕΡΩΝ), το οποίο είναι διαφορετικό προϊόν από το Τσίπουρο και την Τσικουδιά, όπως ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία.
2. Τα προϊόντα «Τσίπουρο ή Τσικουδιά» διατίθενται στους χώρους ομαδικής εστίασης αποκλειστικά προσυσκευασμένα.
3. Στους τιμοκαταλόγους των ανωτέρω καταστημάτων θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά ότι το ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝ (ΔΙΗΜΕΡΩΝ), διατίθεται χύμα.
4. Στους παραβάτες των ανωτέρων παραγράφων, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 75 της Υπουργικής Απόφασης 91354/2017 επιβάλλεται πρόστιμο χιλίων ευρώ (1000€) ανά παράβαση.

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου