Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Εν έτει 2011 ~ "Mπλάκ άουτ" και... αμνησία στο Taxisnet


Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει το σύστημα ΤΑΧΙSNET, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, δυσκολεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την διεκπεραίωση των υποχρεώσεών τους, ενώ ανυπολόγιστο είναι το κόστος καθώς μένει πίσω το ελεγκτικό και εισπρακτικό έργο του υπουργείου.

Αποτέλεσμα αυτών των προβλημάτων είναι η παράταση υποβολής των δηλώσεων των ελεύθερων επαγγελματιών για τον επόμενο μήνα, αλλά και η υποχρέωση υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ με...
 επίσκεψη στην εφορία.
Οι φορολογούμενοι υποχρεούνται προσωρινά να προσέρχονται στις Δ.Ο.Υ. για να υποβάλουν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Το σύστημα δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει για τουλάχιστον 1-1,5 μήνα, με σοβαρό πλέον τον κίνδυνο να καθυστερήσει σημαντικά η όλη διαδικασία υποβολής και εκκαθάρισης εκατομμυρίων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του τρέχοντος έτους, δεδομένου ότι τουλάχιστον 1.000.000 επιτηδευματίες οφείλουν φέτος βάσει της νέας νομοθεσίας να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις φορολογικές δηλώσεις.

Το νέο προηγμένο σύστημα ΤΑΧΙSNET, το οποίο υποτίθεται ότι ... λειτουργεί από την 1η-12-2010 έχει διακόψει τη λειτουργία του, λόγω της αδυναμίας του να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις λειτουργικές απαιτήσεις και εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων που καθιστούσαν αδύνατη την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων οποιασδήποτε μορφής.
 
Η παράδοση του έργου από τις ιδιωτικές εταιρείες που το είχαν αναλάβει έγινε πρόσφατα και δεν υπήρχε χρόνος για να δοκιμαστεί η λειτουργία του σε «πραγματικές συνθήκες». Δηλαδή το σύστημα δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις μαζικές υποβολές εκκαθαριστικών και περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που πραγματοποιούνταν τις τελευταίες ημέρες.

Το χειρότερο όμως είναι ότι πριν το «μπλακ άουτ», το νέο σύστημα εμφάνιζε συμπτώματα «αμνησίας».

Όπως καταγγέλλουν φορολογούμενοι, ενώ είχαν υπαχθεί το περασμένο έτος σε ΦΠΑ και είχαν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις, στο νέο σύστημα δεν εμφανίζονται ως υπαγόμενοι σε ΦΠΑ και δεν φαίνονται να έχουν υποβάλει καμία δήλωση.

Λόγω των προβλημάτων, η Γ.Γ.Π.Σ. υποχρεώθηκε να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία κάλεσε τους φορολογούμενους να πάνε στις Δ.Ο.Υ. για να υποβάλουν τις εκκαθαριστικές δηλώσεις, επειδή «για τεχνικούς λόγους, η υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής της Εκκαθαριστικής Δήλωσης Φ.Π.Α. δεν θα είναι διαθέσιμη έως και την Παρασκευή 04/03/2011».

Επίσης, οι υπόχρεοι υποβολής ηλεκτρονικής υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και ανακεφαλαιωτικών πινάκων, υποχρεώθηκαν να προσέλθουν στις Δ.Ο.Υ. και να υποβάλουν τις δηλώσεις σε έντυπη μορφή.

Όσο για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, οι προθεσμίες κατάθεσης οι οποίες έληγαν κανονικά από 1 έως 15/3 για τους επιτηδευματίες με βιβλία α’ και β’ κατηγορίας, για τους οποίους ισχύει φέτος η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή, αλλά και για τους εισοδηματίες, παρατάθηκαν κατά 34 μέρες, για το διάστημα από τις 4/4 έως τις 18/4/2011. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι ούτε τότε θα λειτουργεί το σύστημα.

Ούτως ή άλλως όμως οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν ήταν έτοιμες να ξεκινήσουν τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος ούτε σε ηλεκτρονική ούτε σε έντυπη μορφή, καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η αποστολή των εντύπων Ε1 και Ε2 στους φορολογούμενους ούτε έχουν εκδοθεί οι εγκύκλιοι και οι υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίζουν τον τρόπο ελέγχου των δηλώσεων και τα δικαιολογητικά που πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι.

Το πιο πιθανό είναι ότι οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα υποβληθούν φέτος με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και σε έντυπη μορφή από τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων.
euro2day.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου