Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Πιάσαμε άραγε πάτο; ~ Υποβάθμιση από S&P



Εάν δεν σοβαρευτούνε και δεν κινηθούν πιό γρήγορα στην κυβέρνηση, θα μας υποβαθμίζουν και οι αθλητικές εφημερίδες σε λίγο...

Υποβάθμισε την Ελλάδα ο S&P κατά μία βαθμίδα σε BB- από BB+. Καμπανάκι για νέα υποβάθμιση. Αρνητικές παραμένουν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ο Γ. Παπανδρέου μετά την κίνηση του οίκου τόνισε πως η υποβάθμιση δεν αντανακλά τις προσπάθειες της Ελλάδας...

Στο σημείωμά του ο οίκος αναφέρει πως υποβαθμίζει την μακροχρόνια πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μας, καθώς εκτιμά ότι η χώρα θα αναγκαστεί μάλλον να προσφύγει στο μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης μετά το 2013. Επιπλέον, υπογραμμίζει πως η νέα υποβάθμιση είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 24-25 Μαρτίου, όπου ο νέος μόνιμος μηχανισμός διάσωσης, θα επιβάλει στις χώρες που τον χρησιμοποιούν την αναδιάρθρωση των χρεών τους.

"Πιστεύουμε ότι οι προαναφερθέντες όροι για το ESM, με δεδομένο το υψηλό δημόσιο χρέος και τις υψηλές δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, υπονομεύουν τα ελληνικά σχέδια για επάνοδο στις αγορές μέχρι τα μέσα του 2013, όταν εκπνέει το τρέχον πρόγραμμα ΕΕ/ΔΝΤ, αυξάνοντας την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους", πρόσθεσε ο οίκος.

Επίσης, τοποθετεί και τη βραχυχρόνια αξιολόγηση "Β", στην λίστα παρακολούθησης. Ο ξένος οίκος είπε ακόμη ότι πιθανόν να προχωρήσει και σε νέα υποβάθμιση της Ελλάδας κατά μία ή δύο βαθμίδες, αν χειροτερέψουν τα δημοσιονομικά της χώρας.

Πιο αναλυτικά, ο οίκος Standard & Poor's τονίζει στην έκθεσή της πως επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες, καθώς η αναδιάρθρωση χρεών θα είναι προαπαιτούμενο για δανεισμό από το μόνιμο μηχανισμό διάσωσης, που θα τεθεί σε ισχύ μετά το 2014 (ESM). Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση, ο ESM θα απολαμβάνει καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης. Αυτό σημαίνει ότι θα παίρνει προτεραιότητα έναντι των ομολογιούχων και των υπόλοιπων πιστωτών μιας χώρας για να πάρει πίσω τα χρήματά του.

Και τα δύο αυτά σημεία της συμφωνίας είναι επιζήμια για τους ομολογιούχους των χωρών μελών της ΕΕ, αναφέρει ο οίκος, που θα προσφύγουν στον ESM και αποτελούν μία σημαντική διαφορά σε σχέση με το καθεστώς λειτουργίας του μηχανισμού διάσωσης που ισχύει σήμερα και έως το 2013 (EFSF), που έβαζε τα δάνεια της διάσωσης στην ίδια θέση με τα υφιστάμενα ομόλογα των χωρών.


Προειδοποιεί τις τράπεζες

Αρνητική επίδραση σε τέσσερις ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να έχει η υποβάθμιση της Ελλάδας από την S&P , επισημαίνει ο οίκος.

Ειδικότερα, πρόκειται για τις Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς. Ο οίκος προειδοποιεί και για την United Bulgarian Bank, θυγατρικήγ της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο οίκος θα δημοσιεύεσει αναλυτική έκθεση, μόλις αυτό επιτραπεί από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όπως εξηγεί, η καθυστέρηση εντάσσεται στο πλαίσιο της εποπτείας των οίκων αξιολόγησης από την Ε.Ε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου