Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Οι συγχωνεύσεις δεν αγγίζουν τα μειονοτικά σχολεία ~ Δύο μέτρα και δύο σταθμά στη Θράκη


Μπορεί δεκάδες σχολεία ανά την Ελλάδα να βάζουν λουκέτο λόγω μνημονίου, τα δημοτικά όμως της μουσουλμανικής κοινότητας της Ξάνθης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά ακόμα κι αν έχουν μόνο πέντε μαθητές.
(Η ανάρτηση ενημερώθηκε με νέα δεδομένα την 15η Απριλίου)

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το σχέδιο συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων που ήδη ανακοινώθηκε «αναβαθμίζει την...
 ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης, δημιουργώντας σχολεία που εξασφαλίζουν τις απαιτούμενες υποδομές αλλά και τον απαραίτητο αριθμό μαθητών».

Ωστόσο, οι «παιδαγωγικοί λόγοι» του υπουργείου δεν αγγίζουν τον χώρο της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, με τα μειονοτικά σχολεία να εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι σε πολλά από αυτά οι μαθητές μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και...
 οι αποστάσεις μεταξύ τους δεν είναι μεγάλες, με εξαίρεση τα Πομακοχώρια στον ορεινό όγκο της Ξάνθης.

Η θέση του υπουργείου Παιδείας είναι πως ο αριθμός των σχολείων που θα λειτουργήσουν την επόμενη σχολική χρονιά θα προκύψει από τον αριθμό των μαθητών και τη γεωγραφική απόσταση της μιας σχολικής μονάδας από την άλλη.

Παρ' όλα αυτά, ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα δημοτικά σχολεία στα χωριά Θρυλόριο και Ροδίτη του Νομού Ροδόπης, που απέχουν μεταξύ τους 5 χλμ. Στο Θρυλόριο το μονοθέσιο σχολείο με 16 μαθητές καταργείται, ενώ στον Ροδίτη το μειονοτικό με μόλις 6 μαθητές θα συνεχίσει τη λειτουργία του.

Συνολικά στη Θράκη το μνημόνιο «τρώει» 29 δημοτικά σχολεία και 28 νηπιαγωγεία, τα οποία συγχωνεύονται με γειτονικές σχολικές μονάδες.

Συγκεκριμένα: στον Νομό Έβρου καταργούνται από τον προσεχή Σεπτέμβριο 14 δημοτικά σχολεία και 8 νηπιαγωγεία. Στον γειτονικό Νομό Ροδόπης 6 δημοτικά σχολεία και 6 νηπιαγωγεία βάζουν λουκέτο, ενώ στον Νομό Ξάνθης 9 δημοτικά σχολεία και 14 νηπιαγωγεία.

Κατά της κατάργησης σχολικών μονάδων στη Θράκη, τάχθηκε με ψήφισμα του το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονία» - Θράκης.

Σήμερα στη Θράκη λειτουργούν 220 μειονοτικά δημοτικά, εκ των οποίων το 80% μονοθέσια, με λιγότερους από 20 μαθητές το καθένα.


«Μην τα πειράξετε», λέει η Σιμπέλ

Η δημοτική σύμβουλος του Δήμου Ξάνθης και επικεφαλής του συνδυασμού «Πρώτο Βήμα στην Ισότητα», κυρία Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ζήτησε από την υπουργό Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου να μη συμπεριληφθούν τα μειονοτικά σχολεία στο σχέδιο συγχώνευσης και καταργήσεων.

«Όλοι γνωρίζουν πως τα μειονοτικά σχολεία εντάσσονται σε διαφορετική νομοθεσία και έχουν διαφορετικό στάτους από τα υπόλοιπα. Γι' αυτό τον λόγο δεν μπορεί να ενταχθούν στη διαδικασία συγχώνευσης σχολείων. Το διαφορετικό στάτους των μειονοτικών σχολείων στηρίζεται στις ειδικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας. Στα μειονοτικά σχολεία εφαρμόζονται οι αποφάσεις που παίρνουν οι αιρετές σχολικές εφορίες», δήλωσε συγκεκριμένα η κυρία Μουσταφάογλου, βάζοντας οριστικά τέλος στην αρχική σκέψη να δημιουργηθούν ισχυρά μειονοτικά δημοτικά σχολεία.


Το ελληνικό κράτος πληρώνει

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως δέσμευση της Ελλάδας να λειτουργεί μειονοτικά σχολεία, όπου δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου, από τη στιγμή που το ελληνικό κράτος χρηματοδοτεί τις μονάδες αυτές. Ιδιαίτερο καθεστώς θα ίσχυε εφόσον τα σχολεία αυτά ήταν αυτοχρηματοδοτούμενα», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Άγγελος Συρίγος, πρώην ειδικός γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, ο οποίος έχει ασχοληθεί διεξοδικά στο παρελθόν με την εκπαίδευση της μειονότητας.


«Δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν την Άγκυρα»

Καυστικό είναι το σχόλιο του βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Ηλία Πολατίδη στο «ΘΕΜΑ». «Η κυρία Διαμαντοπούλου και οι συνεργάτες της δεν ασχολήθηκαν με τα μειονοτικά σχολεία, για να μη δυσαρεστήσουν την Άγκυρα», λέει επισημαίνοντας πως οι «τουρκόφρονες» της Θράκης επιμένουν να λειτουργεί μειονοτικό σχολείο και στο μικρότερο χωριό, ώστε να αποτρέψουν τους γονείς να γράψουν τα παιδιά τους στο πλησιέστερο δημόσιο σχολείο.

«Το υπουργείο Παιδείας, χωρίς τον χαρακτηρισμό "Εθνικής", αφού αφαιρέθηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου, αντιμετωπίζει τους μαθητές της χώρας με δυο μέτρα και δυο σταθμά. Κλείνει δεκάδες μονοθέσια σχολεία σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, την ώρα που υπάρχουν μειονοτικά δημοτικά σχολεία με λιγότερους από δέκα μαθητές».
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΒΒΙΔΗ - Πρώτο Θέμα 27/3/11


Συγχωνεύσεις και σε μειονοτικά σχολεία της Θράκης

Συγχωνεύσεις και στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας το βράδυ της Παρασκευής. Συγκεκριμένα, αλλαγές γίνονται σε 57 σχολεία, αναστέλλεται η λειτουργία 35 (με κριτήρια κυρίως τις μικρές χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ τους) και δημιουργούνται 22 καινούργια.


Μάλιστα η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας κυρία Φώφη Γεννηματά προγραμματίζει για το επόμενο χρονικό διάστημα επίσκεψη στη Θράκη με στόχο τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων για την επιτάχυνση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης της μειονότητας.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, σ΄αυτή τη φάση «ξεκινά τις παρεμβάσεις σε σχολεία με πολύ μικρό αριθμό μαθητών γεγονός που δεν επιτρέπει την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών εκπαίδευσης στα παιδιά της μειονότητας, καθώς και σε σχολεία που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους».

Συνεχίζουν να λειτουργούν όμως σχολεία σε περιοχές όπου δεν είναι εξασφαλισμένη η πρόσβαση των μαθητών στα συγκροτήματα λόγω μεγάλων χιλιομετρικών αποστάσεων.
 
Τα σχολεία που θα λειτουργήσουν στην περιοχή από την επόμενη χρονιά


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χμμμ απο οτι ακουσα θα κλεισουν και στην μειονοτητα σχολεια , κυριως δημοτικα. ο τιτλος καλο θα ηταν να αλαξει εκτος αν τον εχετε για να κανει εντυπωση και ντορο τοτε παω πασο ουτε το MEGA δεν τα κανει αυτα. λολ

Ανώνυμος είπε...

με εξαίρεση τα Πομακοχώρια στον ορεινό όγκο της Ξάνθης ......


αυτά δεν είναι μειονοτικά?

Δημοσίευση σχολίου