Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Επίδομα ανεργίας μόνον σε... απόρους ~ 834.290 οι άνεργοι στην Ελλάδα ~ 5 Νέα προγράμματα

Τελικά αυτοί που θα δικαιούνται επίδομα ανεργίας θα είναι οι λαθρομετανάστες επειδή οι περισσότεροι δεν έχουνε περιουσιακά στοιχεία. -Είπαμε, το κράτος πλέον θα νομοθετεί υπέρ των λαθρομεταναστών και οι Έλληνες θα πληρώνουν μόνο φόρους.

ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΦΟΡΩΝ -ΠΡΟΤΑΣΗ Krasoblog ΓΙΑ ΝΕΟ ΦΟΡΟ:

O χρόνος είναι χρήμα. Οι άνεργοι έχουνε άφθονο χρόνο, άρα...
-Φορολογήστε τους!


H παροχή του επιδόματος ανεργίας στους ανέργους θα παρέχεται μετά από έλεγχο των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων των ανέργων.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση του επίτροπου Όλι Ρεν σε σχετική ερώτηση...
 του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, ο οποίος, ζητούσε να μάθει τι σημαίνει η δέσμευση στα πλαίσια του Μνημονίου για εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ από «επιδόματα ανεργίας με κριτήριο τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης», πολύ περισσότερο που ο αριθμός των ανέργων συνεχώς αυξάνει με ταχύτατους ρυθμούς.

Ουσιαστικά, η Κομισιόν αμφισβητεί το καθολικό - μέχρι σήμερα - δικαίωμα των Ελλήνων άνεργων-μισθωτών να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, ενώ προαναγγέλλει την δραστική μείωση και άλλων κοινωνικών παροχών μετά από αξιολόγησή τους.

Πιο συγκεκριμένα, στην απάντησή του ο κ Ρεν αναφέρει ότι για το 2012 το ποσό των περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ θα προκύψει «από τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και των εισοδημάτων βάσει των οποίων χορηγούνται επιδόματα ανεργίας και άλλα κοινωνικού χαρακτήρα επιδόματα που σχετίζονται με την ανεργία» και συνεχίζει ότι «θα πρέπει να σημειωθεί ότι το αναμενόμενο ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ που θα μπορούσε να εξοικονομηθεί εάν βελτιωθεί ο μηχανισμός βάσει του οποίου πραγματοποιείται ο έλεγχος των περιουσιακών και εισοδηματικών στοιχείων ή με την καλύτερη στόχευση και την δικαιότερη επίδραση του συστήματος των κοινωνικών επιδομάτων».



Στα 834.290 άτομα ανέβηκε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ τον εκ των οποίων, οι 689.558 επιδοτούνται ή δηλώνουν πως αναζητούν εργασία.

Από τα 689.558 άτομα, 295.529 είναι άνδρες (ποσοστό 42,86%) και 394.029 είναι γυναίκες (ποσοστό 57,14%). Τον Ιανουάριο, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 5,51% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.


ΟΑΕΔ: 5 νέα προγράμματα για ενίσχυση της απασχόλησης και ανάσχεση της ανεργίας

Πέντε νέα προγράμματα που στοχεύουν στην ενίσχυση της απασχόλησης και στην ανάσχεση της ανεργίας θα ενεργοποιηθούν εντός του 2011 από τον Οργανισμό Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού. Από τα προγράμματα αυτά αναμένεται να ωφεληθούν 100.000 εργαζόμενοι ή άνεργοι.


Με τα προγράμματα αυτά, επιδοτούνται θέσεις εργασίας, ενισχύεται η επιμήκυνση της λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων, η επιχειρηματικότητα των νέων επιστημόνων και υποστηρίζονται ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού. Ακόμη, προβλέπονται δράσεις για την κατάρτιση και επανακατάρτιση των εργαζομένων καθώς και επαγγελματικής εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης νέων, με βάση το δυαδικό σύστημα μαθητείας.

Αναλυτικά τα προγράμματα τα οποία πρόκειται να ενεργοποιηθούν είναι τα εξής:

- «Επιταγή Επανένταξης» με μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης για 10.000 ανέργους
- Απασχόλησης 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης
- Διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 70.000 ανέργων σε τουριστικές επιχειρήσεις εποχικής και συνεχούς λειτουργίας, και διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών
- Επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
- Απασχόλησης απόφοιτων δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, που το πρόγραμμα σπουδών τους εμπεριέχει θεωρητική εκπαίδευση στο σχολείο και θεσμοθετημένη πρακτική άσκηση σε εργοδότες, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Ήδη υλοποιούνται 30 δράσεις του προϋπολογισμού 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι ωφελούμενοι με την ολοκλήρωσή τους θα αγγίξουν τις 800.000 άτομα. Τα προγράμματα αυτά έχουν αποδώσει μέχρι σήμερα (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ) τη διατήρηση 282.000 θέσεων εργασίας, την ένταξη περισσότερο από 58.000 ανέργων σε θέσεις εργασίας ή σε νέες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας, τη διεύρυνση της εποχικής απασχόλησης στον τουρισμό κατά 54.000 θέσεις εργασίας και τη φοίτηση –στον τομέα της Αρχικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νέων– 11.500 σπουδαστών σε 52 Σχολές Μαθητείας και 2.600 σπουδαστών σε 31 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ).

Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να υλοποιηθούν προγράμματα για την κατάρτιση περίπου 125.000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις μέσω του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ 0,45%) έτους 2011 και σχεδόν 35.000 εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις (1-25 εργαζομένων) μέσω της χρηματοδότησης του ΛΑΕΚ. Ακόμη, η επαγγελματική κατάρτιση περίπου 65.000 εργαζομένων μέσω των προγραμμάτων διαρθρωτικής προσαρμογής επιχειρήσεων, μέχρι τα μέσα του 2012. Εκτός των προγραμμάτων που υλοποιεί, ο ΟΑΕΔ θα συμμετάσχει στην εφαρμογή των Τοπικών Ολοκληρωμένων Δράσεων Απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας.


Λ. Κατσέλη: «Δεν θα υπάρξει άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας»

"Ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι δεν θα βρεθεί κάποιος άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας", τόνισε με έμφαση η Υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε το πρωί σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας με τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, Laszlo Andor.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Κατσέλη, είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη για όλη την αξιολόγηση των επιδοματικών κοινωνικών πολιτικών, με περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια αλλά δεν πρόκειται να θιγούν οι άνεργοι, ενώ ο εξορθολογισμός και η ανακατανομή του συστήματος θα το καταστήσει περισσότερο αποτελεσματικό και θα αποκαταστήσει πιθανές αδικίες συστήματος.

Στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκαν όλες οι πολιτικές εκείνες που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ανεργίας και να αυξηθεί η απασχόληση όπως τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Κοινωνική Οικονομία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Επίτροπος και η Υπουργός συνέπεσαν στην άποψη ότι δεν θα πρέπει να πέσει το βάρος της όποιας προσαρμογής της οικονομίας στους εργαζόμενους καθώς επίσης και στο ότι το μισθολογικό κόστος δεν είναι η κύρια αιτία της μείωσης της ανταγωνιστικότητας, καθώς η Ευρώπη δεν μπορεί να συγκριθεί στη βάση των μισθών με την Ινδία και την Κίνα. Ο κ. Andor, τόνισε ότι η μείωση των επενδύσεων και η έλλειψη καινοτομίας αποτελούν σημαντικότερους παράγοντες από το μισθολογικό κόστος στην μείωση της ανταγωνιστικότητας ενώ αναφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ανησυχία των ευρωπαϊκών συνδικάτων για τις προτάσεις Μέρκελ και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτές για το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη.

Η Υπουργός Εργασίας, ευχαρίστησε μετά τη συνάντηση τον Επίτροπο Laszlo Andor για τη συμβολή του στην προσπάθειά που καταβάλλεται για τη στήριξη της απασχόλησης και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής αυτή τη δύσκολη περίοδο και τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο είναι ο μεγάλος χρηματοδότης αυτής της προσπάθειας η οποία δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την στήριξη του Επιτρόπου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Συζητήσαμε", είπε η κ. Κατσέλη, όλα τα θέματα που αφορούν στα προγράμματα για τη στήριξη της εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας, την ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, έτσι ώστε να μην υποστούν πιο οδυνηρές συνέπειες της κρίσης, και μιλήσαμε για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, το οποίο συστήνουμε στο πλαίσιο του νέου θεσμικού πλαισίου για την Κοινωνική Οικονομία, ένα ακόμα εργαλείο για τη στήριξη της εργασίας και την προώθηση της απασχόλησης στη χώρα μας.

"Τα μέτρα που έχουμε ήδη λάβει έχουν συγκρατήσει την ανεργία, όσο γίνεται, και αποτελούν ανάχωμα στην αύξηση της ανεργίας την οποία περιμένουμε, αλλά ήδη έχουν αποδώσει με τη διατήρηση θέσεων εργασίας, με την ένταξη ανέργων, με την προώθηση της επιχειρηματικότητας και τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων" κατέληξε η Υπουργός Εργασίας.

Από την πλευρά του ο κ. Andor αναγνώρισε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει προωθήσει πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο για την οικονομία και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να δώσει περαιτέρω υποστήριξη για την αύξηση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού. Ο κ. Andor συνεχάρη το Υπουργείο Εργασίας για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει τόσο για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όσο και για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και πρόσθεσε ότι υπάρχει στενή συνεργασία ώστε το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (το οποίο χαρακτήρισε σημαντικό εργαλείο), να χρησιμοποιηθεί όσο το δυνατόν ορθότερα από την Ελλάδα.

Ο Επίτροπος είπε ακόμη ότι μπορούν να βρεθούν τρόποι για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και την δημιουργία θέσεων απασχόλησης και αναφέρθηκε σε πρόσθετα εργαλεία, τα οποία έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην Ελλάδα, όπως ο μηχανισμός μικροχρηματοδότησης, ο οποίος συστάθηκε πέρυσι στην ΕΕ και ήδη έχει προσφέρει μικροδάνεια σε κάποιες χώρες. Ελπίζω ότι θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε τον μηχανισμό αυτό και στη χώρα σας.

Ο κ. Andor, σημείωσε την ανάγκη διατήρησης του κοινωνικού διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, που αποτελεί, όπως είπε, "μία πολύ σημαντική ευρωπαϊκή αξία και έχει αποδειχθεί ένα πολύτιμο στοιχείο που βοηθά στην ανεύρεση των καλύτερων κινήσεων για να βγούμε από την κρίση".

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Όλι Ρεν για ενδεχόμενες περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων είπε, ότι αν και υπάρχει ως γενική αρχή η ανάγκη των μεταρρυθμίσεων σε κάποια επιδόματα και η ευθυγράμμισή τους με τον κρατικό προϋπολογισμό, εντούτοις, η Κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να προστατεύσει τις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και να βρει μία μέθοδο για να επιτύχει αυτό το σκοπό.

"Είμαι βέβαιος" τόνισε ο Επίτροπος, "ότι ο Επίτροπος κύριος Ρεν έδωσε χθες τις πληροφορίες για το πώς θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, άλλωστε αυτό είναι ένα θέμα που χειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε επίπεδο Οικονομικών και Νομισματικών θεμάτων".

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε αργότερα στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα, ο Επίτροπος Laszlo Andor, αναγνώρισε ότι λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στο ζήτημα της απασχόλησης, πλήττονται τα συμφέροντα των Ευρωπαίων εργαζομένων, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει στην εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων, παρ' ότι οι κοινωνικοί εταίροι στην Ελλάδα έχουν τοποθετηθεί διαφορετικά, είπε ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στην ελληνική Κυβέρνηση και την τρόικα.

Ο κ. Andor αναγνώρισε, ότι κάποια στοιχεία τα οποία αφορούν το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας και έχουν δει το φως της δημοσιότητας ανησύχησαν τον κόσμο και διευκρίνισε ότι στο σχέδιο της Λευκής Βίβλου που επεξεργάζεται για φέτος η Κομισιόν συμπεριλαμβάνεται η έννοια της επικουρικότητας αλλά δεν υπάρχει κοινή για όλα τα κράτη ηλικία συνταξιοδότησης. Πρόσθεσε δε, ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να διαχειριστεί κατά τρόπο διαφορετικό το θέμα, ανάλογα με την δημογραφική της σύνθεση και το προσδόκιμο ζωής. Είπε επίσης ότι κάποιες χώρες που συνδέονται με την φορητότητα των συντάξεων θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την προστασία των συντάξεων από την χρηματοπιστωτική αστάθεια.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα "βοήθεια στο σπίτι" ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για φέτος σε ότι αφορά την Ελλάδα πρόσθεσε όμως ότι εφαρμόζεται πολλά χρόνια στην Ευρώπη και σταδιακά θα αντικατασταθεί.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν η Επιτροπή θεωρεί ότι παραγκωνίσθηκε από την πρωτοβουλία για το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, που προήλθε από την Γερμανία και τη Γαλλία, είπε, ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν όπως η διασύνδεση των συντάξεων με το προσδόκιμο ζωής ήταν προτάσεις που είχαν συμπεριληφθεί στο σχέδιο της Επιτροπής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου