Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Φαύλος κύκλος ο συνεχής δανεισμός του Δημοσίου +Βίντεο


Το Ελληνικό Δημόσιο ξαναδανείσθηκε σήμερα χρήματα για να αποπληρώσει προηγούημενες υποχρεώσεις σε ομόλογα και τόκους, αλλά και για να έχει ρευστό ώστε να πληρώνει μισθούς και συντάξεις τον Σεπτέμβριο.

Τα χρήματα αυτά τα καταβάλουν ελληνικές τράπεζες, που όμως με αυτό τον τρόπο στερούνε από την ελεύθερη αγορά ρευστότητα. Μόνο με αυτόν τον δανεισμό και μόνο για τα έξοδα σε μισθούς του δημοσίου, θα πληρώσουμε τόκους 10 εκατομμύρια ευρώ σε 3 μήνες! Υπόψιν ότι...
 έχουνε στερέψει και οι ελληνικές τράπεζες από ρευστό και η ΕΚΤ εκτάκτως ανακοίνωσε ότι αυξάνει το ποσοστό των εντόκων γραμματίων Ελληνικού Δημοσίου που μπορούνε να καταθέσουνε οι τράπεζες ως εγγύηση για να αντλήσουνε περισσότερη ρευστότητα κι αυτό όμως έγινε για να μπορέσει να αποπληρώσει το ελληνικό κράτος το ομόλογο 3,2 δις ευρώ που κατέχει η... ΕΚΤ.

Με λίγα λόγια η ΕΚΤ έκανε ένα τρικ για να μας δώσει χρήματα ώστε να την ξεπληρώσουμε. Αυτό συμβαίνει επειδή η τρόϊκα δεν δίνει το οκ για καταβολή της δόσης-μαμούθ των 31 δις που προβλέπεται στο μνημόνιο.

Φυσικά όλα αυτά κοστίζουν: Τα 3,2 δις σε τρεις μήνες με 4,43% επιτόκιο δανεισμού, είναι 36 εκατομμύρια ευρώ τόκοι!

Απαράδεκτη η ΕΚΤ. Έπρεπε να κουρέψει τα ομόλογα που κατέχει (τα οποία έχει αγοράσει στο 70% της αξίας τους) και να βοηθήσει τη χώρα μας σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία. Αντί αυτού, κόβει-ράβει ώστε να πληρώνονται τα χρέη των άλλων προς αυτήν, στο ακέραιο.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου