Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Το τείχος της Ακρόπολης κρύβει θησαυρούς ~ Μετόπες εντειχισμένες!

Αν ήξερε ο Ελγιν ότι κάποιες μετόπες από τον Παρθενώνα βρίσκονται στο τείχος της Ακρόπολης δεν θα χρειαζόταν να μπει στον κόπο να τις πριονίσει και να τις κατεβάσει από τον ναό. Ή μήπως θα τις έκλεβε κι αυτές;

Πώς όμως να το γνώριζε, αφού και οι Ελληνες αρχαιολόγοι μόλις πρόσφατα διαπίστωσαν την ύπαρξή τους, μετά τη φωτογραμμετρική αποτύπωση που έγινε στα τείχη της Ακρόπολης.

Η μέθοδος αυτή...
 με κατάλληλη επεξεργασία προσφέρει εικόνα με ακρίβεια σχεδίου, είχε πει η διευθύντρια της ΥΣΜΑ Μαίρη Ιωαννίδου μετά το πέρας της εργασίας. Η αποτύπωση των τειχών έγινε με ένα κατάλληλα διαμορφωμένο μετεωρολογικό μπαλόνι. Είχαν ληφθεί 2.250 εικόνες. Στην επεξεργασία τους, που ακολούθησε, εντοπίστηκε το νέο πολύτιμο αρχαιολογικό «εύρημα». Συνοψίζεται σε τουλάχιστον πέντε μετόπες του Παρθενώνα. Τα θραύσματά τους βρίσκονται στο νότιο τείχος και εκτιμάται πως προέρχονται από τη νότια πλευρά του Παρθενώνα.

Ενσωματώθηκαν στην οχύρωση της Ακρόπολης κατά τον 18ο αιώνα, όταν έγιναν έργα αποκατάστασης των τειχών. Τα κομμάτια αυτά ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους λίθους της οχύρωσης γιατί είναι από λευκό καλοδουλεμένο μάρμαρο Πεντέλης, όπως ήταν όλος ο Παρθενώνας.

Οι αρχαιολόγοι μέχρι τώρα πίστευαν ότι οι νότιες μετόπες έχουν καταστραφεί από την έκρηξη Μοροζίνι (1687). Τα νέα ευρήματα αποδεικνύουν ότι κομμάτια του ναού έπεσαν στο εσωτερικό του και συγκεντρώθηκαν αργότερα για να ενσωματωθούν στο τείχος. «Δεν γνωρίζουμε τα ακριβή μεγέθη των θραυσμάτων, αφού δεν είναι ελεύθερα», είπε ο μέχρι πρότινος έφορος Ακρόπολης Αλέξανδρος Μάντης.

Τα θραύσματα αποτελούν ένα μικρό μέρος από τις συνολικά 92 μετόπες του Παρθενώνα, που απεικονίζουν Γιγαντομαχία στην ανατολική πλευρά, Αμαζονομαχία στη δυτική, τον Τρωικό Πόλεμο στη βόρεια και Κενταυρομαχία στη νότια. Τι ακριβώς απεικονίζουν οι πέντε μετόπες θα φανεί όταν αποξηλωθούν από τη θέση τους. Ωστόσο, στα εργαστήρια συντήρησης του Μουσείου Ακρόπολης γίνεται από καιρό προσπάθεια ανασύστασης των θραυσμάτων των μετοπών, που έχουν από παλιά βρεθεί στα διάσπαρτα της Ακρόπολης.

Προχθές εγκρίθηκε από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη καθαρισμού των Καρυατίδων με λέιζερ, που έχει ήδη ξεκινήσει. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συντήρησης Νίκος Μίνως ανέφερε ότι η επιφάνεια μιας Καρυάτιδας είναι γυψοποιημένη, αλλά από τη μέθοδο καθαρισμού με λέιζερ -που εισήγαγε ο αείμνηστος Θεόδωρος Σκουλικίδης-, δεν υπάρχουν απώλειες στο γλυπτικό διάκοσμο. Η συμπεριφορά των γλυπτών μετά τον καθαρισμό τους, όταν η επιφάνεια θα είναι πιο ευάλωτη στους ρύπους, θα ελέγχεται από 5μελή επιτροπή ειδικών.

Η μέθοδος καθαρισμού με λέιζερ «δεν απαλείφει την πατίνα ή τα χρώματα που έχουν απομείνει σε πτυχώσεις των γλυπτών», επισήμανε η πρώην έφορος Ακρόπολης Αλκηστις Χωρέμη. Με λέιζερ θα καθαριστούν και τα υπόλοιπα παρθενώνια γλυπτά του Μουσείου Ακρόπολης, ανέφερε ο πρόεδρος του μουσείου Δημήτρης Παντερμαλής. Κατέθεσε και μία ενδιαφέρουσα αρχαιολογική παρατήρηση.

Παρακολουθώντας τον καθαρισμό της Καρυάτιδας από τον συντηρητή Κ. Βασιλειάδη και τους συνεργάτες του, διαπίστωσε ότι οι Καρυάτιδες είχαν επισκευαστεί ήδη από τη ρωμαϊκή εποχή, μετά την πυρκαγιά του Ερεχθείου από βαρβαρική επιδρομή (1ος αι. π.Χ.). Οι κακώσεις που είχαν υποστεί τότε, έχουν επουλωθεί, ενώ υπάρχουν ορατές και σύγχρονες επεμβάσεις: «πασαλείμματα με γύψο, τσιμέντα, καρφίδες» που θα αποκατασταθούν.
Ελευθεροτυπία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου