Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Οι αποδείξεις αναγνωρίζονται μόνο στην αρχική φορ. δήλωση


Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί η εφορία επιπρόσθετες αποδείξεις, από όσους εκ των υστέρων διαπιστώνουν πως τα τεκμαρτά ή πραγματικά τους εισοδήματα είναι υψηλότερα από όσα δήλωσαν, με συνέπεια να πληρώνουν πρόστιμο 10% για όσες αποδείξεις δεν φρόντισαν να συνυποβάλουν με την αρχική τους δήλωση.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε απαντήσεις σε συνήθεις απορίες ή λάθη των φορολογουμένων, με στόχο τη σωστή συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι:


1. Στις περιπτώσεις που υποβάλλονται συμπληρωματικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος, δεν συμπληρώνεται ο κωδικός 049 με τις αποδείξεις, δεδομένου ότι από το νόμο δεν επιτρέπεται προσκόμιση αποδείξεων με την συμπληρωματική δήλωση.


2. Για να απαλλαγεί ένας άνεργος από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, θα πρέπει αν ισχύουν τα εξής:

α) Να λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ (κατά την 30/04/2012), ή να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο των ανέργων του ΟΑΕΔ για τουλάχιστον δώδεκα συνεχόμενους μήνες (πριν και κατά την 30/04/2011), ούτως ώστε να χαρακτηρίζεται μακροχρόνια άνεργος

β) Να μην έχει κατά την χρήση 2012 πραγματικά εισοδήματα άλλης πηγής, εκτός από μισθωτές υπηρεσίες, Στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος περιλαμβάνονται όλα τα εισοδήματα που δηλώνονται στην φορολογική δήλωση, όπως ενοίκια ακινήτων, γεωργικά εισοδήματα κλπ, ακόμη κι αυτά που υπολογίζονται με τεκμαρτό τρόπο.


3. Από την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, ασχέτως εισοδήματος, εξαιρούνται εξορισμού όλοι οι συνταξιούχοι, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους. Αν έχουν εισοδήματα μόνο από την σύνταξη τους, μπορούν να υποβάλλουν έντυπα την δήλωση τους στην εφορία. Εάν όμως αποκτούν παράλληλα και εισοδήματα από ατομική επιχείρηση (εμπορική ή γεωργική), από ελευθέριο επάγγελμα ή μετέχουν σε νομικά πρόσωπα τότε πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την φορολογική δήλωση.


4. Όταν μόνον ο ένας εκ των δύο είναι συνταξιούχος και ο άλλος δεν είναι, η κοινή φορολογική τους δήλωση μπορεί να υποβληθεί σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. Η δυνατότητα αυτή δίνεται στο ζευγάρι υπόχρεων ανεξαρτήτως ποσού εισοδήματος, ακόμη και στις περιπτώσεις που ο συνταξιούχος έχει και εισοδήματα από ακίνητα ή από κινητές αξίες, ή είναι αγρότης ειδικού καθεστώτος. Όμως όταν ένας εκ των δύο αποκτά εισοδήματα από ατομική επιχείρηση ή από αγροτική εκμετάλλευση (αγρότης κανονικού καθεστώτος) ή από ελευθέριο επάγγελμα ή μετέχει σε νομικό πρόσωπο τότε η δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά


5. Δεδουλευμένα που δεν εισπράχθηκαν από το εργαζόμενο: Αν ο δικαιούχος εισπράττει καθυστερημένα δεδουλευμένες αποδοχές (σε έτος μεταγενέστερο από το έτος που εργάστηκε), λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη, η πτώχευσης της επιχείρησης ή λόγω επίσχεσης εργασίας τότε θα συμπληρώσει στην φορολογική του δήλωση μόνο τα ποσά που εισέπραξε μέσα στο 2011 καθώς και τον αναλογούντα και παρακρατηθέντα φόρο που αντιστοιχεί σε αυτές. Προσοχή: εάν το εκκαθαριστικό σημείωμα που θα σας δώσει ο εργοδότης περιλαμβάνει και δεδουλευμένα που δεν εισπράχθηκαν, τα ποσά αυτά δεν συνυπολογίζονται στα φορολογητέα εισοδήματα σας.


6. Εισοδήματα δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό: Ως καθαρό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, υποκείμενο σε φόρο, των υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών και των λοιπών δημόσιων πολιτικών υπηρεσιών που υπηρετούν στο εξωτερικό, λαμβάνεται ποσό ίσο με το καθαρό ποσό αποδοχών τις οποίες αυτοί θα έπαιρναν αν υπηρετούσαν στο εσωτερικό. Συνεπώς, ολόκληρο το «επιμίσθιο αλλοδαπής» που λαμβάνουν τα ανωτέρω πρόσωπα εξαιτίας της υπηρεσίας τους στο εξωτερικό απαλλάσσεται του φόρου και συνεπώς κατά την καταβολή του δεν θα διενεργείται παρακράτηση φόρου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου