Οι Νέοι Φάκελοι και ο Τάσος Τέλλογλου ανοίγουν ξανά τον φάκελο της επιχείρησης του 1993 «Χρυσόμαλλο Δέρας», της μεγαλύτερης ειδικής επιχείρησης του Ελληνικού κράτους σε καιρό ειρήνης.
Στη μνήμη του Αντιπλοίαρχου του Πολεμικού Ναυτικού Βασίλη Ντερτιλή που έφυγε από την ζωή το 2012, του ανθρώπου που μαζί με κλιμάκιο των ειδικών δυνάμεων οδήγησε τον Αύγουστο του 1993 τους τελευταίους Έλληνες πρόσφυγες από το εμπόλεμο Σοχούμι στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ θυμίζουν μία από τις πιο σημαντικές αλλά και άγνωστες σελίδες της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας: ένα πλοίο, τριάντα "κομάντος" των Ειδικών Δυνάμεων, δύο χιλιάδες Έλληνες πρόσφυγες και η μεγαλύτερη ειδική επιχείρηση της Ελλάδας σε καιρό ειρήνης, στο ντοκιμαντέρ των Νέων Φακέλων «Επιχείρηση Χρυσόμαλλο Δέρας».
Ο Τάσος Τέλλογλου και ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ αποκαλύπτουν άγνωστες λεπτομέρειες και σπάνια οπτικά και ηχητικά ντοκουμέντα από την επιχείρηση που οδήγησε στον απεγκλωβισμό των τελευταίων Ποντίων της Μικράς Ασίας, από το εμπόλεμο Σοχούμι της Αμπχαζίας τον Αύγουστο του 1993. Για πρώτη φορά μιλούν οι άνθρωποι που σχεδίασαν και υλοποίησαν την επιχείρηση. Χρόνια μετά, επιβάτες του πλοίου που οι οικογένειές τους σε τρεις γενιές πήραν τρεις φορές το δρόμο της προσφυγιάς, μιλούν για τη ζωή τους στην πρώην Σοβιετική Ένωση και την Ελλάδα.
Βασίλης Ντερτιλής
Ήταν γιος του αξιωματικού του στρατού και ηγετικού στελέχους της Χούντας Νικολάου Ντερτιλή και εγγονός του αντιστρατήγου Βασίλειου Ντερτιλή. Αποφοίτησε από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Την περίοδο 1991 - 1993 διετέλεσε κυβερνήτης του πλοίου γενικής υποστηρίξεως "ΑΞΙΟΣ".
Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του σταδιοδρομίας ανέλαβε την διεύθυνση αρκετών ειδικών αποστολών στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα την περίοδο 1993 - 1994 ηγήθηκετης εγκαταστάσεως των ελληνικών δυνάμεων, υπό την Αιγίδα του ΟΗΕ, στη Σομαλία όπως και τον επαναπατρισμό αυτών στην Ελλάδα ενώ το 1993 ανέλαβε την διοίκηση της αποστολής με την κωδική ονομασία "Χρυσόμαλλο Δέρας". Η τελεύταια προέβλεπε την αποστολή επιβατηγού πλοίου στο Σοχούμι, συνοδευόμενο από στελέχη της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ) με επικεφαλής τον Ντερτιλή, με σκοπό να παραλάβει τους 1013 Έλληνες κατοίκους της Αμπχαζίας, οι οποίοι πλήττονταν από τις πολεμικές διαμάχες μεταξύ Γεωργίας και Αμπχαζίας. Η επιχείρηση άρχισε στα μέσα Ιουλίου και ολοκληρώθηκε στις 18 Αυγούστου 1993 με επιτυχία. Το 1995 στάλθηκε στην Γιουγκοσλαβία. Το 1996 αποχώρησε από το Πολεμικό Ναυτικό ως αρχιπλοίαρχος ε.α. Μετά την αποχώρησή του εργάστηκε σε επιχειρήσεις του ομίλου Στασινόπουλου στο Βελιγράδι.
Απεβίωσε στις 24 Νοεμβρίου 2012 στο Λιντς της Αυστρίας, όπου και κατοικούσε, και ενταφιάστηκε στο νεκροταφείο Σαλαμίνας. Ήταν παντρεμένος και είχε αποκτήσει παιδιά.
1 σχόλια:
Όπως είπε η σεβαστή ηλικιωμένη κυρία στο τέλος του ντοκυμανταίρ, "δεν υπάρχει κακός Έλληνας και κακός Ρώσσος, υπάρχει κακός άνθρωπος... εκατό χρόνια πρόσφυγες, ευχαριστώ τον Ατατούρκ, είδαμε όλον τον κόσμο απ' τον Καύκασον, την κεντρικήν Ασίαν, τώρα ήρθαμε στην Ελλάδα."
Μία ακόμη αλησμόνητη πατρίδα.
Δημοσίευση σχολίου