Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

! Δείτε τι φτιάξανε τα μαστόρια στα Γιαννιτσά & βγάλανε τη μπέμπελη ~ Πως μπορεί να εφαρμοστεί & στο χώρο σας


Με το πετρέλαιο στο θεό και το ηλεκτρικό ρεύμα σε υψηλές τιμές όταν ξεπερνάς τις 2.000 κιλοβατώρες, όλοι το γύρισαν στο τζάκι και τις ξυλόσομπες.

Όταν όμως τα χέρια πιάνουν και θες να εκμεταλλευτείς όλη την θερμιδική απόδοση που προσφέρουν λίγα ξυλαράκια, τότε δημιουργείς το διπλοβάρελο ξυλοσομποαερόθερμο! Φτιάξανε κλωβό υπερ-εκμετάλλευσης θερμότητας με πολύ απλά υλικά.

Αρχικά νόμιζα ότι ήταν... εκτοξευτής πυραύλων, αλλά όταν το είδα σε λειτουργία δεν το πίστευα ότι αποδίδει τόσο και ζεσταίνει εργαστήριο με σιδηροκατασκευές συνολικού εμβαδού 80 τ.μ.

Πώς δουλεύει:
Μια μεταλική βάση, πάνω στην οποία τοποθετήθηκαν δύο ενισχυμένα βαρέλια. Στο κάτω βαρέλι που μπαίνουν τα ξύλα, φτιάξαμε το πορτάκι όπου γίνεται η τροφοδοσία. Τα βαρέλια συνδέονται μεταξύ τους με δύο σωλήνες-αγωγούς για να φεύγουν τα καυσαέρια.Στο κάτω βαρέλι υπάρχει οπή-σωλήνας με κλαπέτο. Το ξεχωριστό της υπόθεσης είναι στο πάνω βαρέλι, από όπου περνάει ο ζεστός αέρας για να φύγει στην ατμόσφαιρα. Εδώ λοιπόν τοποθετήσαμε 4 σωλήνες κατά μήκος του βαρελιού.

Στο πίσω μέρος τοποθετήθηκε ένας απλός ανεμιστήρας που δουλεύει με ελάχιστο ρεύμα κι έχει διακόπτη-θερμοστάτη. Έτσι εκμεταλλευόμαστε σε πολύ μεγάλο βαθμό όλη τη θερμότητα που υπάρχει στο πάνω βαρέλι και τη διανέμουμε μέσα στο χώρο.Με απλά λόγια δημιουργήσανε έναν κλωβό υπερ-εκμετάλλευσης θερμότητας (νταξ, το λες και εναλάκτη θερμότητας).


Το είδα σε λειτουργία με μερικά ξυλάκια μέσα και δεν πραγματικά δεν μπορούσα να καθήσω δίπλα στα βαρέλια. Όταν δούλευε και το ανεμιστήρι από πάνω ψηνόσουν σαν κουνέλι στον φούρνο. Φέρτε τα κοντομάνικα :P*Στον μαστρο-Παναγιώτη το συγκεκριμένο ==> http://poimenidis-giannitsa.blogspot.gr/

 Αν και πέρασαν τα πολλά κρύα, έχετε κατά νου αυτές τις κατασκευές για τα επόμενα έτη...Μας ενδιαφέρει: Εναλλάκτης καυσαερίων

Φυσικά η κατασκευή με τα βαρέλια είναι για αποθήκες και θερμοκήπια κι όχι για σπίτια (ακόμη), οπότε εμείς θέλουμε κάτι πιο κομψό που να μπορεί να εφαρμοσθεί σε καυστήρες ή τζάκια, χωρίς να διαλύσουμε καμινάδες κλπ.

Στα σκαριά είναι σχέδια για δημιουργία και τοποθέτηση μικρού κλωβού εκμετάλλευσης θερμότητας στις εξόδους των καυστήρων και των καμινάδων. Ένας εναλλάκτης των καυσαερίων με λίγα λόγια.

Θα τοποθετούνε μικρό κουτί (κάτι σε μικρογραφία του "άνω βαρελιού") που θα έχει ανεμιστήρα και το οποίο μέσω αεραγωγού θα στέλνει τη θερμότητα πίσω στο σπίτι και όχι στο περιβάλλον.

Κάτι τέτοιο είναι ότι πρέπει για τον ξυλολέβητα στο χωριό, μιας και μεγάλο μέρος της θερμότητας φεύγει πάνω.

Stand by, θα υπάρξει ενημέρωση. Έχετε φυσικά τα τηλέφωνα του μάστορα, όπως αυτά  υπάρχουν στο
http://poimenidis-giannitsa.blogspot.gr/ και ρωτήστε για τοποθετήσεις στη Βόρεια Ελλάδα.


Το εσωτερικό του "κουτιού" είναι με ενισχυμένους σωλήνες που θα θερμαίνονται και με έναν ισχυρό ανεμιστήρα θα στέλνουν ζεστό αέρα μέσω αεραγωγού πίσω στο σπίτι. Απλή και συμφέρουσα ιδέα. Ένα δωμάτιο τουλάχιστον θα το κάνεις φούρνο, με μηδενικό σχεδόν κόστος.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πριν από 20 περίπου χρόνια στη Χίο, ένας μηχανικός του Εμπορικού Ναυτικού. Έφτιαξε κάτι αντίστοιχο, στο ΤΖΑΚΙ του σπιτιού του, που λειτουργούσε όμως χωρίς ανεμιστήρα (χωρίς ρεύμα), αλλά με ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Τροφοδοτώντας με θερμό αέρα άλλα ΔΥΟ (2) δωμάτια. Ως θερμαινόμενο Δοχείο, χρησιμοποίησε ένα παλαιό Θερμοσίφωνα. Εάν σας ενδιαφέρει, απαντήστε μου δίνοντας ένα e-mail, για να σας στείλω ένα πρόχειρο σχέδιο.
Krateros Pap

Κρασοπατήρ είπε...

Αν και δεν έχω καμία σχέση με μηχανολογικά και τα συναφή, θα το έβρισκα ενδιαφέρον να του ρίξω μια ματιά από περιέργια.

Ευχαριστώ, krasomak@hotmail.com

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να το δω

Κρασοπατήρ είπε...

@ 7:51 μ.μ.

Αν εννοείς το τζάκι του πρώτου σχολίου...

http://4.bp.blogspot.com/-E4WZa0ci4R0/UT4t9-uRQ4I/AAAAAAAAmV4/Y46iWq9mjDU/s1600/11-3-2013+9-17-46+%CE%BC%CE%BC.jpg

Δημοσίευση σχολίου