Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Οι 10 ανοιχτές πληγές της Θεσσαλονίκης


1 Κλικ σε... λαμαρίνες
Αν ένας επισκέπτης είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγα χρόνια και ξαναέρθει και σήμερα, και περιηγηθεί σε έναν από τους βασικότερους οδικούς άξονες, που είναι ταυτόχρονα και εμπορικός δρόμος της πόλης, θα δει το ίδιο θέαμα: λαμαρίνες κι έργα του μετρό που βρίσκονταν, βρίσκονται και θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε εξέλιξη. Στη διαδρομή για τα μνημεία της πόλης, οι τουρίστες με τις φωτογραφικές τους μηχανές κάνουν κι ένα... «κλικ» σε λαμαρίνες και ανοιχτά εργοτάξια.



2 Οπου βολεύει...
Αυτοί δεν είναι δρόμοι. Αυτό είναι το... βασίλειο της παράνομης στάθμευσης. Η απουσία της Δημοτικής Αστυνομίας συνέβαλε στον πολλαπλασιασμό του κυκλοφοριακού, ενός προβλήματος το οποίο υπήρχε πάντα στη Θεσσαλονίκη αλλά τελευταία απειλεί να... βουλιάξει την πόλη. Ακόμη και κεντρικοί δρόμοι τις ώρες αιχμής θυμίζουν... ζούγκλα και ο καθένας παρκάρει όπου τον βολεύει, δημιουργώντας μυριάδες προβλήματα στην κυκλοφορία και ένα ατελείωτο αλαλούμ.


3 Εισαγόμενοι επαίτες...
Ανάπηρους εισαγόμενους επαίτες συναντούν οι τουρίστες και οι Θεσσαλονικείς σε κάθε δρόμο και σε κάθε γωνιά του κέντρου της πόλης. Η εικόνα αυτή ούτε αντιπροσωπεύει τη Θεσσαλονίκη ούτε της αρμόζει. Τα κυκλώματα που τους φέρνουν, τα στέκια όπου συχνάζουν είναι γνωστά όπως και το πού και κάτω από ποιες συνθήκες διαμένουν αλλά μάλλον κανένας δεν ενδιαφέρεται να βάλει τέλος σε αυτήν την ντροπή.


4 Μόνο στη Θεσσαλονίκη...
«Αυτό τι είναι; Λεωφορειολωρίδα; Αποκλείεται. Αφού υπάρχουν σταθμευμένα ταξί στη σειρά! Σίγουρα είναι πιάτσα ταξί. Ομως, το λεωφορείο γιατί προσπαθεί να περάσει μέσα από την πιάτσα;». Τέτοιου είδους... ερωτήματα θα έχουν σίγουρα οι τουρίστες, βλέποντας αυτές τις εικόνες, είτε προέρχονται από τα λεγόμενα ανεπτυγμένα κράτη είτε από βαλκανικές χώρες είτε από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Διότι αυτά μόνο στη Θεσσαλονίκη συμβαίνουν...


5 Βρόμικοι χώροι...
Η καθαριότητα, η οποία πριν από ένα χρόνο αποτελούσε ενδεχομένως το νούμερο ένα πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, σήμερα εμφανίζεται βελτιωμένη. Περιθώρια βελτίωσης σαφώς υπάρχουν, κυρίως στο Καπάνι, τη Μοδιάνο, τη Βλάλη, την Αθωνος.Το μεγάλο πρόβλημα όμως που εκθέτει την πόλη στα μάτια χιλιάδων επισκεπτών είναι γύρω από τα σημεία που συγκεντρώνουν και τους περισσότερους τουρίστες. Καλαθάκια ξεχειλισμένα από σκουπίδια, αποφάγια και κυπελλάκια του καφέ, μπουκάλια νερού και χαρτιά πεταμένα κάτω δημιουργούν μια εικόνα που δεν της αξίζει της Θεσσαλονίκης.


6 Χώματα και μπάζα...
Μπορεί να πρόκειται για πρόσκαιρο πρόβλημα, ωστόσο υπάρχει και είναι αντιαισθητικό. Ο λόγος για τα βουνά από χώματα και μπάζα που αντικρίζουν οι τουρίστες σε απόσταση λίγων μόνο μέτρων από το Λευκό Πύργο, στη Νέα Παραλία, εκεί όπου εκτελούνται εργασίες ανάπλασης. Η ανάπλαση αργά ή γρήγορα θα ολοκληρωθεί και πιθανότατα το αποτέλεσμα θα δικαιώσει την πόλη. Ας γίνουν όμως προσπάθειες να τελειώνει το συντομότερο δυνατό...


7 Ντροπή...
Απελπιστική είναι η κατάσταση με τις τουαλέτες. Η πρώτη στάση που κάνουν συνήθως οι τουρίστες, μετά από το ταξίδι τους προς τη Θεσσαλονίκη, είναι στο Λευκό Πύργο. Εκεί ο χώρος ανακαινίστηκε πρόσφατα, όμως οι τουαλέτες είναι σήμερα σε άθλια κατάσταση, αφού τα καζανάκια δε λειτουργούν. Κι αυτά εκεί που λειτουργούν. Γιατί στα περισσότερα σημεία είναι κλειστές κι όποιος έχει ανάγκη ψάχνει κάποιο καφέ για να μπορέσει να ανακουφιστεί ή απλώς κάνει υπομονή...


8 Πεζόδρομος...
Θα μπορούσε να αποτελεί τον εμπορικό πεζόδρομο της Θεσσαλονίκης. Τι είναι όμως; Κάτι το απροσδιόριστο. Ο λόγος για την οδό Αγίας Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ της Τσιμισκή και της Ερμού. Πεζόδρομο δεν τον λες. Ούτε όμως και δρόμο, αφού απαγορεύεται η διέλευση των αυτοκινήτων. Πιο πολύ θυμίζει κάτι σαν ανεξέλεγκτο πάρκινγκ. Και σίγουρα είναι ένα μέρος επικίνδυνο για να περπατήσουν με ανεμελιά οι πεζοί...


9 ...κατ' ευφημισμόν
Στην Αριστοτέλους, τον πεζόδρομο – καθρέφτη της Θεσσαλονίκης, σταθμεύουν περιπολικά, μηχανές της Αστυνομίας, αυτοκίνητα της Ασφάλειας, διέρχονται μηχανάκια κάνοντας σλάλομ ανάμεσα στους πεζούς. Πολλοί χαρακτηρίζουν την Αριστοτέλους πεζόδρομο κατ' ευφημισμόν. Και είναι κρίμα, αφού αποτελεί έναν από τους ομορφότερους της νοτιοανατολικής Ευρώπης.


10 Απλωμένα σεντόνια...
Το παρεμπόριο... ανθεί στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας μεγάλη ζημιά στην αγορά και στους νόμιμους καταστηματάρχες που πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους. Στα απλωμένα σεντόνια πουλιέται κάθε είδους πραμάτεια, από τσάντες, πορτοφόλια και παπούτσια, μέχρι ρούχα, καπέλα, ρολόγια και γυαλιά. Και σίγουρα δημιουργεί μία τριτοκοσμική εικόνα. Το... νέο φαινόμενο είναι οι μετανάστες που προσπαθούν πολύ φορτικά και πιεστικά να πουλήσουν βραχιολάκια στους διερχόμενους τουρίστες.




agelioforos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου