...Ούτε ένα!
Η κτηματαγορά ήταν ούτως ή άλλως σε «κώμα» -οι μεταβιβάσεις το 2013 ήταν μειωμένες κατά 80% σε σχέση με το 2012, σύμφωνα με υπολογισμούς του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης: ωστόσο, με τον ν. 4172/2013 είναι σαν κάποιος να τράβηξε και τα τελευταία καλώδια από τον ασθενή... Και τούτο επειδή, σχεδόν τρεις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, δεν έχουν εκδοθεί οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι για τον τρόπο υπολογισμού της υπεραξίας του ακινήτου, με αποτέλεσμα από την έναρξη ισχύος του φόρου υπεραξίας (δηλαδή, από 1ης Ιανουαρίου 2014) να μην έχει γίνει ούτε μία μεταβίβαση ακινήτου στη Θεσσαλονίκη.
«Υπολογίζουμε ότι η πτώση στην κτηματαγορά πέρσι ισοδυναμεί με τη μείωση των τεσσάρων προηγούμενων ετών αθροιστικά» σημειώνει, μιλώντας στη «Μ», ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών, κ. Κώστας Τζάρος. Πλέον, ο κλάδος αναζητά ακόμη και την ελάχιστη, ανεμική κίνηση, καθώς στο πρώτο τρίμηνο του έτους οι μεταβιβάσεις ακινήτων βρίσκονται στο απόλυτο μηδέν: «Υπάρχουν έλληνες και ξένοι υποψήφιοι αγοραστές που βρίσκουν ευκαιρίες και ενδιαφέρονται να επενδύσουν τα χρήματά τους: ωστόσο, ουδεμία συμφωνία προχωρά σε συμβόλαιο, επειδή δεν υπάρχει σαφής τρόπος υπολογισμού του φόρου υπεραξίας. Ο πωλητής αγνοεί τον φόρο που θα κληθεί να πληρώσει, αδυνατώντας να καθορίσει την τελική προσφορά του για το ακίνητο που πουλά…» προσθέτει ο κ. Τζάρος.
Ο Σύλλογος Μεσιτών υπολογίζει ότι ένα στα πέντε μέλη του ετοιμάζεται να αναστείλει τη δραστηριότητά του -χωρίς στον αριθμό αυτό να συνεκτιμώνται όσοι αποχώρησαν από το επάγγελμα τα προηγούμενα χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, οι μεσίτες ζητούν να ισχύσει το προηγούμενο νομικό καθεστώς, ώστε, μέχρι να εκδοθούν οι εγκύκλιοι, να κινηθεί κάπως η αγορά.
«ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΙΑ»
«Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία: ψηφίστηκε ένας νόμος, αλλά τρεις μήνες μετά δεν ξέρουμε πώς θα υπολογίζεται ο φόρος, με ποιους συντελεστές και βάσει ποίων αξιών. Αυτό πλήττει και την κτηματαγορά, αλλά και το κράτος, αφού, όταν δεν γίνονται μεταβιβάσεις, δεν εισπράττει και το Δημόσιο έσοδα από φόρους...» σημειώνει, μιλώντας στη «Μ», ο κ. Κωνσταντίνος Χαϊδούτης, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών, προσθέτοντας ότι γι’ αυτόν το λόγο έχουν χαλάσει συμφωνίες με εν δυνάμει πελάτες από το εξωτερικό.
«Έχουμε γεμίσει ‘κουφάρια’ ημιτελών οικοδομών... Οι οικοδομικές επιχειρήσεις κλείνουν, οι εργολάβοι αφήνουν στη μέση την κατασκευή και στη συνέχεια κηρύσσονται έκπτωτοι από τους οικοπεδούχους. Οι εργολάβοι καταστρέφονται οικονομικά και οι αγοραστές, που έχουν δώσει προκαταβολές, κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους, αφού είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει ο οικοπεδούχος να ολοκληρώσει την κατασκευή. Μόνο στη Θέρμη υπάρχουν 10-15 τέτοια ‘κουφάρια’ μεγάλων οικοδομών», υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος, κ. Αντώνης Σαλματζίδης, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες, στη Θεσσαλονίκη.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Εκπρόσωποι των συμβολαιογραφικών συλλόγων της χώρας εξέθεσαν ήδη στον σύμβουλο του πρωθυπουργού, κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη, τα προβλήματα που καταγράφονται με τον φόρο υπεραξίας, ζητώντας να ανασταλεί η εφαρμογή του νόμου για τον φόρο υπεραξίας και να εξεταστούν οι προτάσεις των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων, ώστε να βρεθεί μια εφαρμόσιμη λύση.
Σημειωτέον ότι ο νέος νόμος για τα ακίνητα ζητά από τον αγοραστή να αποδείξει το πόθεν έσχες -όχι, όμως, του ποσού που πραγματικά θα καταβάλει, αλλά της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, που συχνά είναι διπλάσια της εμπορικής του αξίας!
ΜΙΚΡΟΙ & ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ «ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ» ΣΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ
«Εγκλωβισμένοι» βρίσκονται σήμερα εκατοντάδες μικροί και μεγάλοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιήθηκαν στον κλάδο της οικοδομής, καθώς πολλοί πήραν δάνεια για να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή ακινήτων, τα οποία δεν μπόρεσαν να πουλήσουν. Σήμερα, εκτός της αποπληρωμής αυτών των δανείων, καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους φόρους για ακίνητα που δεν τους αποφέρουν έσοδα, τα οποία το κράτος υπολογίζει ως φορολογητέα ύλη.
«Ουσιαστικά, φορολογούν το ‘εμπόρευμά’ μας» εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Ακινήτων, κ. Γιάννης Παγώνης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, σήμερα στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 10.000-15.000 νεόδμητα ακίνητα, τα οποία παραμένουν αδιάθετα.
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ Στο -29,6% (σε ετήσια βάση) τον Δεκέμβριο
Πτώση σημείωσε η οικοδομική δραστηριότητα τον Δεκέμβριο 2013, αφού στο σύνολο της χώρας εκδόθηκαν 1.265 οικοδομικές άδειες, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Το σύνολο των αδειών αντιστοιχούν σε 214,4 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 831,2 χιλιάδες m3 όγκου (παρουσίασε δηλαδή μείωση κατά 29,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 44,7% στην επιφάνεια και κατά 45,8% στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012).
Το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 1.250 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 203,3 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 797,8 χιλιάδες m3 όγκου (παρουσίασε, δηλαδή, μείωση κατά 29,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 44,4% στην επιφάνεια και κατά 43,9% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012). Αντίστοιχα, το μέγεθος της δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας τον Δεκέμβριο 2013, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 15 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 11,0 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 33,4 χιλιάδες m3 όγκου. Το ποσοστό συμμετοχής τής δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας στον συνολικό οικοδομικό όγκο ανήλθε τον Δεκέμβριο 2013 στο 4%.
Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2013, το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής-δημόσιας), μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 16.384 οικοδομικές άδειες (που αντιστοιχούν σε 3.042,0 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 12.249,0 χιλιάδες m3 όγκου): παρατηρήθηκε, δηλαδή, μείωση κατά 27,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 28,2% στην επιφάνεια και κατά 25,7% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2012.
Κατά την ίδια χρονική περίοδο (Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2013), η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας μείωση κατά 27,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 28,3% στην επιφάνεια και κατά 25,6% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2012. Το ποσοστό συμμετοχής της δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας στον συνολικό οικοδομικό όγκο για την προαναφερθείσα περίοδο ανέρχεται στο 4,7%.
Ενημερωτική εκδήλωση κατά ΕΝΦΙΑ αύριο στο ΕΕΘ
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την επιβολή του «δημευτικού» -όπως τον χαρακτηρίζει- ΕΝΦΙΑ, τη φορολογία «υπεραξίας» στην πώληση ακινήτων και τα λοιπά μέτρα που οδηγούν σε «απαξίωση» και «κατεδάφιση» της ακίνητης περιουσίας διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο της Θεσσαλονίκης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, στις 19.00, στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης-ΕΕΘ (Αριστοτέλους 27). Κύριος ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της UIPI, κ. Στράτος Παραδιάς, και τα στελέχη της ΠΟΜΙΔΑ, κ.κ. Τάσος Βάππας, δικηγόρος, και Νίκος Κεχαγιάογλου, ασφαλιστικός σύμβουλος. Ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον Βόλο και τη Λάρισα.
Απειλείται με λουκέτο ο ΣΟΕΒΕ λόγω κρίσης
Μετά από 42 χρόνια λειτουργίας, ο Σύνδεσμος Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος (ΣΟΕΒΕ) κινδυνεύει να παύσει τη λειτουργία του, καθώς από τα 800 μέλη του συνδρομή κατέβαλαν το 2013 μόνο τα 31, ενώ το 2014 (έως σήμερα) δεν έχει καταβληθεί ούτε μία συνδρομή.
«Αδυνατούμε να συντηρήσουμε τα γραφεία μας, να πληρώσουμε γραμματειακή υποστήριξη, λογαριασμούς... Θα αναγκαστούμε να κλείσουμε τα γραφεία του ΣΟΕΒΕ και θα κρατήσουμε μόνο τη σφραγίδα του συνδέσμου», υποστήριξε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος, κ. Αντώνης Σαλματζίδης.
Tης Σοφίας Χριστοφορίδου / makthes.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου