Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Η ετικέτα που αναγνωρίζει τα ληγμένα +vidΟι περισσότεροι από εμάς καταλαβαίνουμε αν το γάλα στο ψυγείο μας έχει λήξει από τη μυρωδιά, ενώ οι πιο άτυχοι το γεύονται στον πρωινό τους καφέ.

Τώρα κινέζοι επιστήμονες υπόσχονται να αλλάξουν τα δεδομένα με μία νέα έξυπνη ετικέτα, που θα αλλάζει χρώμα και θα ενημερώνει τους καταναλωτές για το πόσο φρέσκο είναι το γάλα ή τα...
φασολάκια, που αγόρασαν, χωρίς να χρειάζεται να τα ανοίξουν. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, η ετικέτα αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα φάρμακα και σε άλλα ευπαθή προϊόντα, ώστε να προσδιοριστεί αν είναι  ενεργά ή φρέσκα.

Οι ετικέτες, που είναι περίπου στο μέγεθος πυρήνα καλαμποκιού, θα εμφανίζονται σε διάφορα χρώματα στη συσκευασία. Έτσι, το κόκκινο και το βαθύ πορτοκαλί θα σημαίνει ότι το τρόφιμο είναι φρέσκο, ενώ με την πάροδο του χρόνου, η ετικέτα θα γίνεται κίτρινη και στο τέλος πράσινη, γεγονός που θα σημαίνει ότι το φαγητό είναι χαλασμένο.

Οι ερευνητές δοκίμασαν τις ετικέτες χρησιμοποιώντας ως μοντέλο αναφοράς το βακτήριο E. coli στο γάλα. «Συγχρονίσαμε επιτυχώς, σε διάφορες θερμοκρασίες, τη διαδικασία χημικής εξέλιξης στην έξυπνη ετικέτα με τις διαδικασίες μικροβιακής ανάπτυξης στο γάλα», εξήγησε ο Chao Zhang, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης. Πρόσθεσε, τέλος, ότι «αυτή η ετικέτα, η οποία έχει την υφή γέλης, είναι φθηνή και ασφαλής και η χρήση της θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα του πόσο φρέσκα είναι τα συσκευασμένα και τα νωπά τρόφιμα».

vita.gra

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου