Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Σπιτικό ταχίνι ~ Φτιάξτε το μόνοι σας +Κατεβάστε e-book συνταγών


Το ταχίνι ή ουσιαστικά ο σουσαμοπολτός, φτιάχνετε από 2 απλά υλικά: Από τριμμένους σπόρους σουσαμιού και αγνό ελαιόλαδο.

Το έτοιμο ταχίνι φτιάχνεται συνήθως από αποφλοιωμένους σπόρους σουσαμιού. Αυτό δίνει στους ταχίνι ένα πιο ανοιχτό χρώμα και πιο λεία υφή. Το ταχίνι που φτιάχνεται από φυσικό αναποφλοίωτο σουσάμι δεν είναι τόσο λείο αλλά...
έχει πιο πλούσια (αν και μερικές φορές λίγο πιο πικρή) γεύση, αλλά ασφαλώς περισσότερα θρεπτικά συστατικά.


Υλικά
1 γεμάτη κούπα σπόρους σουσαμιού
2-5 κουταλιές ελαιόλαδο αναλόγως πόσο ρευστό το θέλουμε
Αλάτι (προαιρετικό)


Παρασκευή
Ψήσιμο του σουσαμιού (προαιρετικό). Το ψήσιμο του σουσαμιού δίνει στο ταχίνι καλύτερη γεύση (όπως των ξηρών καρπών).


1ος τρόπος

Σε ένα στεγνό τηγάνι καβουρδίζουμε τους σπόρους σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τους συχνά με ένα ξύλινο κουτάλι. Προσέξτε την θερμοκρασία, οι σπόροι καίγονται πολύ εύκολα.


2ος τρόπος

Εναλλακτικά, ψήνουμε τους σπόρους στο φούρνο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 ° Κελσίου. Απλώνουμε το σουσάμι σε λαδόκολλα και ψήνουμε ελαφρώς τους σπόρους, ανακατεύοντας τους μία ή δύο φορές.


Και στις 2 περιπτώσεις ψήνουμε λίγο τους σπόρους, μέχρι να πάρουν ελαφρώς ξανθό χρώμα (όχι σκούρο καφέ), περίπου 5-6 λεπτά. Προσέξτε να μην τους κάψετε γιατί το ταχίνι σας θα έχει απέσεια γεύση. Μεταφέρουμε το ψημένο σουσάμι σε ένα μεγάλο πιάτο ή δίσκο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Τοποθετούμε το σουσάμι σε ένα μίξερ ή μπλέντερ και αλέθουμε τους σπόρους για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει μία λεπτή τριμμένη μάζα.

Προσθέτουμε 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και χτυπάμε στο μίξερ για περίπου 1-2 λεπτά μέχρι να αναμιχτεί καλά.

Για λεπτότερο και ρευστότερο ταχίνι, προσθέτουμε ακόμα 2-3 κουταλιές της σούπας λάδι ή και περισσότερο μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή σύσταση, αναλόγως τις προτιμήσεις μας και ξαναχτυπάμε.

Εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο αλάτι για γεύση.

Η συνταγή μας δίνει περίπου 2/3 της κούπας έτοιμο ταχίνι.

Για παρασκευή περισσότερης ποσότητας, περίπου ενός κοινού βάζου μελιού των 700 γραμμαρίων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις εξής αναλογίες: 5 φλιτζάνια σπόρων σουσαμιού και 1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδου, με τι διαφορά ότι ο χρόνος ψησίματος θα είναι λίγο μεγαλύτερος.

Αποθήκευση

Μεταφέρετε τo ταχίνι σε ένα καθαρό βάζο ή άλλο αεροστεγές δοχείο. Φυλάξτε το δροσερό μέρος ή στο ψυγείο για αρκετούς μήνες. Αν το λάδι διαχωριστεί και έρθει στην επιφάνεια μην ανησυχήσετε, απλά ανακατέψτε το με ένα κουτάλι.

http://www.ftiaxno.gr/2015/03/ftiaxno-spitiko-taxini.html


Κατεβάστε ~ Συνταγές με σησαμέλαιο, ταχίνι & χαλβά 

 

Βιβλιαράκι 76 σελίδων που δίνει η εταιρεία Αφοί Χαΐτογλου. Περιέχει ψαγμένες συνταγές του σεφ Νίκου Κατσάνη, συνοδευόμενες από έγχρωμες φωτογραφίες.
Σε πρόσφατο ταξίδι μου στην Πελοπόννησο διαπίστωσα αυτό που χρόνια άκουγα και δεν μπορούσα να το πιστέψω. Ότι δηλαδή, το ταχίνι είναι “ντελικατέσα”, είναι για “ψαγμένους” και “καλούδι” εποχικό για τις περιόδους των νηστειών. Αυτό όμως δε συμβαίνει μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά σχεδόν σε όλη τη Νότιο Ελλάδα.
Δηλαδή το ταχίνι είναι γνωστό και ενταγμένο στη διατροφή αυτών που ακολουθούν τη νηστεία ή σε ομάδες που ακολουθούν την υγιεινή διατροφή. Πράγμα αδιανόητο για κάποιον Βορειοελλαδίτη, ο οποίος από την στιγμή που αρχίζει να έχει γευστική μνήμη, διαπιστώνει ότι το ταχίνι είναι ενταγμένο στην καθημερινή διατροφή.


Κατεβάστε το αρχείο από εδώ.


Περισσότερες συνταγές... http://www.haitogloubros.com/el/recipes/halva_balls.htm


*Μπορείτε μέσω της ιστοσελίδας να ζητήσετε να σας ταχυδρομήσουνε το βιβλίο εντελώς δωρεάν.

Εγώ το έκανα και σε μία εβδομάδα μου εστάλησαν 2 έγχρωμα βιβλία με συνταγές, ενημερωτικά φυλλάδια, διάφορα extras, κλπ.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου