Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Τέλος από τον Μαρινόπουλο τα 149 πρώην super market Αρβανιτίδης


Τη λύση της σύμβασης δικαιόχρησης ανακοίνωσαν οι εταιρείες “Μαρινόπουλος ΑΕ” και “Αφοί Καρυπίδη ΑΕΕΕ” οι οποίες αφορούν σε 149 καταστήματα σούπερ μάρκετ στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα καταστήματα αυτά έφεραν τα σήματα Carrefour - Μαρινόπουλος και Carrefour Express και πριν εξαγορασθούν από την εταιρεία “Αφοί Καρυπίδη ΑΕΕΕ” (πρόκειται σημειωτέον για εταιρεία κατασκευής παλετών) ανήκαν στην αλυσίδα...
σούπερ μάρκετ “Αρβανιτίδης”. 

Αν μη τι άλλο η κίνηση αυτή εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της “Μαρινόπουλος”.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Μαρτίου 2014 η εταιρεία «Karipidis Bros» ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε το σύνολο της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης».

Στις 12 Μαρτίου 2014 ανακοινώθηκε η υπογραφή συμφωνίας δικαιόχρησης ανάμεσα στη Μαρινόπουλος Α.Ε. και την Karipidis Bros, βάσει της οποίας τα σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης θα μετονομάζονταν άμεσα σε Carrefour Μαρινόπουλος και Carrefour Express.

Η συμφωνία αυτή είχε προξενήσει και το ενδιαφέρον της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία είχε ξεκινήσει τον έλεγχο της συγκεκριμένης συναλλαγής προκειμένου να διαπιστώσει αν πρόκειται για συγκεκαλυμμένη εξαγορά της “Αρβανιτίδης” από τη “Μαρινόπουλος”.

Τους τελευταίους μήνες το δίκτυο καταστημάτων της πρώην “Αρβανιτίδης” αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ουκ ολίγες φορές οι εργαζόμενοι είχαν προβεί σε απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.



Το χρονικό της αναδιάρθρωσης…

Καταιγιστικές εξελίξεις στο λιανεμπόριο μετά το deal Μαρινόπουλου - Σκλαβενίτη


Η αρχή έγινε το περασμένο Φθινόπωρο, όταν η Μαρινόπουλος ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας περίπου 20 καταστημάτων πανελλαδικά, για να ακολουθήσει λίγο πριν τα Χριστούγεννα η συμφωνία με τις τράπεζες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης 30 εκατ. ευρώ σε διάστημα κάποιων εβδομάδων. Στη συνέχεια, ο βασικός μέτοχος, η οικογένεια Μαρινόπουλου έβαλε 5 εκατ. ευρώ από την πλευρά της και ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι θα ενισχύσει τα κεφάλαια της εταιρείας με ακόμη 30 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016, προκειμένου να αποκατασταθεί η τροφοδοσία των καταστημάτων που είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις αφού ολοένα και περισσότερο προμηθευτές αρνούνταν να την τροφοδοτήσουν με νέα προϊόντα.


Καταιγιστικές εξελίξεις στο λιανεμπόριο μετά το deal Μαρινόπουλου - Σκλαβενίτη


Στα κομμάτια του πάζλ προστέθηκαν οι τελευταίες δυο απανωτές κινήσεις, η συμφωνία με τον Σκλαβενίτη και η λύση της συνεργασίας με την «Αφοί Καρυπίδης, οι οποίες εκτιμάται πως δείχνουν την αποφασιστικότητα και τη βούληση της διοίκησης της Μαρινόπουλος να «γυρίσει σελίδα». Η εταιρεία, η οποία πλέον ανήκει κατά 100% στην οικογένεια του Λεωνίδα Μαρινόπουλου μετά την αποχώρηση των Γάλλων της Carrefour άρχισε να παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα από πέρυσι το καλοκαίρι, και ειδικότερα μετά την επιβολή των τραπεζικών περιορισμών.

Τα capital controls ήταν ο κύριος λόγος που η εταιρεία ξεκίνησε να χάνει σημαντικό έδαφος έναντι του ανταγωνισμού και να βλέπει την ρευστότητά της να δέχεται αφόρητες πιέσεις. Από τότε αρκετοί προμηθευτές άρχισαν να σκληρύνουν τη στάση τους, με κάποιους να φθάνουν στο σημείο να διακόψουν την τροφοδοσία των καταστημάτων της, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την συνεταιριστική ΕΒΟΛ, η οποία ωστόσο επανατοποθέτησε τα προϊόντα στα ράφια της αλυσίδας μετά την πλήρη εξόφλησή των οφειλών της. Αν και δεν υπάρχει σχετική πληροφόρηση, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πως δεν θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες τέτοιους είδους, οι οποίες θα έχουν στόχο την εξυγίανση των οικονομικών και την εξοικονόμηση πόρων. Πολλοί μάλιστα θεωρούν βέβαιο ότι θα πρέπει να αναμένονται και άλλες πρωτοβουλίες, με δεδομένο το μεγάλο δίκτυο καταστημάτων – 520 σημεία είναι ιδιόκτητα και περίπου 400 είναι franchise μαζί με τα 149 σημεία της Αρβανιτίδης-, το οποίο όπως λένε χρειάζεται γενναία αναδιάρθρωση για να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα του λιανεμπορίου και τη μειωμένη κατανάλωση.


..και οι καραμπόλες…

Το σίγουρο είναι ότι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο μεγαλύτερος λιανέμπορος της χώρας θα επηρεάσουν τις υπόλοιπές δυνάμεις του χώρου, όπως την ΑΒ Βασιλόπουλος, την METRO της οικογένειας Παντελιάδη αλλά και την Μασούτης που έχουν υψηλές προσδοκίες και οι οποίες πλέον καλούνται να αναπροσαρμόσουν τα σχέδιά τους στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται ο τρόπος που θα αντιδράσουν στην ισχυροποίηση της Μαρινόπουλος, η οποία μετά την κεφαλαιακή θωράκισή της αναμένεται να ξαναμπεί δυναμικά στη μάχη του ανταγωνισμού, αφού αρκετοί προμηθευτές δηλώνουν πρόθυμοι να την στηρίξουν στην προσπάθεια που κάνει, γεμίζοντας ξανά τα ράφια της με προϊόντα τους.

Η αγορά περιμένει επίσης πως θα «απαντήσουν» στην σύμπραξη της Μαρινόπουλος με τον Σκλαβενίτη στην αγορά των υπερμάρκετ, η οποία παρότι έχει πληγεί σημαντικά από την κρίση δεν παύει να συγκεντρώνει ένα διόλου ευκαταφρόνητο κομμάτι των συνολικών πωλήσεων του λιανεμπορίου και να έχει πιστούς καταναλωτές. Τέλος, ερωτήματα υπάρχουν για τις προθέσεις τους αναφορικά με την περίπτωση της «Αφοί Καρυπίδης», η οποία πλέον είναι «ελεύθερη» και δεν δεσμεύεται από κάποια συμφωνία. Θα επιδιώξουν συνεργασία μαζί της για να εντάξουν στην «ομπρέλα» τους τα 149 καταστήματα «Αρβανιτίδη»; Ή θα την αφήσουν να δραστηριοποιηθεί αυτόνομα; Όλα αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα περιμένουν απάντηση…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου