Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Επτά μουσεία, ένα ταξίδι Επ.3 ~ Μουσείο μετάξης στο Σουφλί (Βίντεο)


Το ταξίδι του μεταξιού ξεκινάει από την Κίνα και καταλήγει στο Μουσείο Μετάξης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στο Σουφλί. Στην εκπομπή «Επτά Μουσεία 'Ενα Ταξίδι», ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης συνεχίζει το οδοιπορικό του στην Ελλάδα εξερευνώντας τις πτυχές τις παραγωγικής μας ιστορίας.

Το μετάξι είναι ένα υλικό που συναρπάζει με την ποιότητα, την ανθεκτικότητα, αλλά και την ιδιαίτερη διαδικασία παραγωγής του. Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης πιάνει το νήμα από την αρχή της σχέσης με τους μεταξοσκώληκες. Εξερευνά τους εκκολαπτήρες, τις κρεβάτες και τα...
κουκουλόσπιτα, συζητάει με τις γυναίκες που κάποτε αποτέλεσαν την καρδιά της ελληνικής μεταξουργίας και καταγράφει τη σημασία του μεταξιού τόσο για την τοπική κοινωνία, όσο και για την υπόλοιπη Ελλάδα.



Η Ιστορία του Μεταξιού ξεκινάει... […] Η απαλότητα, η ομορφιά, η κομψότητα, η χάρη. Λέξεις συνώνυμες με το μετάξι. Πάντα με γοήτευε αυτό το ύφασμα. Όχι μόνο γιατί είναι μια από τις πολυτιμότερες υφαντικές ίνες ζωικής προέλευσης αλλά γιατί η ίδια η ιστορία του, γεμάτη μύθους και μυστικά, είναι τόσο γοητευτική που σε καλεί να την ανακαλύψεις. Είχα μια ανάγκη να βρω την άκρη του μεταξένιου νήματος. […]

 
Το Μουσείο

Το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί παρουσιάζει αναλυτικά τις φάσεις της σηροτροφίας και της μεταξουργίας. Εστιάζει στο πώς το Σουφλί αναδείχτηκε σε σημαντικό κέντρο παραγωγής μεταξιού στα τέλη του 19ου αιώνα και έως τα μέσα του 20ού.

Τί θα δείτε;


Το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί σάς εισάγει στην προβιομηχανική διαδικασία της εκτροφής των μεταξοσκωλήκων και την επεξεργασία του μεταξιού. Σας συστήνει το αρχιτεκτονικό, κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο της εποχής που ανέδειξε το Σουφλί ως σημαντικό μεταξοπαραγωγικό κέντρο της Ελλάδας.
Στον επάνω όροφο θα δείτε λεπτομέρειες από όλες τις φάσεις που περιλαμβάνει ο κύκλος της σηροτροφίας:
  • Παραγωγή και εκκόλαψη του σπόρου
  • Η μουριά και ο μεταξοσκώληκας
  • Στάδια ανάπτυξης του μεταξοσκώληκα
  • Ύφανση του πολύτιμου κουκουλιού (κλάδωμα και ξεκλάδωμα)
  • Καθαρισμός και διαλογή των κουκουλιών
  • Απόπνιξη του μεταξοσκώληκα και ολοκλήρωση του κύκλου ζωής του
Εν συνεχεία, παρακολουθήστε τα στάδια της μεταξουργίας μέσα από αυθεντικά εκθέματα, που υποστηρίζονται από οπτικοακουστικό υλικό:
  • Αναπήνιση ή ξετύλιγμα της κλωστής του κουκουλιού
  • Βαφή και ύφανση των μεταξωτών
Τα ντοκιμαντέρ που προβάλλονται εδώ βοηθούν να συνδέσετε τη σηροτροφία και τη μεταξουργία με συγκεκριμένο χωρικό και χρονικό πλαίσιο: τοπική κοινωνία, οικονομία, αρχιτεκτονική, πολιτισμός. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο Εργοστάσιο Μετάξης των Αδελφών Τζίβρε, «σήμα κατατεθέν» για το Σουφλί εκείνης της εποχής.

Στην ενότητα «Φορεσιές στο Σουφλί» θα θαυμάσετε μοναδικά εξαρτήματα της σουφλιώτικης ενδυμασίας.  


Παρουσίαση: Ιεροκλής Μιχαηλίδης
Σενάριο-σκηνοθεσία: 'Αγγελος Φραντζής









Ακόμη, από την ίδια σειρά:
Επτά μουσεία, ένα ταξίδι Επ.1 ~ Εργοστάσιο πλινθοκεραμοποιίας στον Βόλο
Επτά μουσεία, ένα ταξίδι Επ.2 ~ Μουσείο ελιάς & ελληνικού λαδιού στη Σπάρτη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου