Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Εισβάλλουν, κλέβουν τις δουλειές, οι ΠΑΣΟΚΟΙ δεν τους πληρώνουν και τους πυροβολούν ~ Μάντεψε ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό...

 
Το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο καταδίκασε σήμερα την Ελλάδα για εμπορία ανθρώπων και εξαναγκαστική εργασία, έπειτα από εξέταση προσφυγής εργατών από το Μπαγκλαντές στις καλλιέργειες φράουλας της Μανωλάδας.

Το δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα (εμάς δηλαδή, μέσω των φόρων) να καταβάλει σε κάθε έναν από τους 42 αιτούντες, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στην αρχική τότε δίκη στο ελληνικό κακουργιοδικείο...
16.000 ευρώ και σε καθένα από τους άλλους αιτούντες 12.000 ευρώ για το σύνολο της ζημίας που υπέστησαν, καθώς και 4,363.64 ευρώ σε όλους τους αιτούντες για τα έξοδα και τις δαπάνες της δίκης.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε τα άρθρα 4 § 2 της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, λόγω της αποτυχίας του κράτους να εκπληρώσει τις θετικές υποχρεώσεις που υπέχει από τη διάταξη αυτή, δηλαδή την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων, την προστασία των θυμάτων, τη διεξαγωγή αποτελεσματικής έρευνας σχετικά με τα αδικήματα και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για τη διακίνηση.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, οι προσφεύγοντες ήταν 42 υπήκοοι Μπαγκλαντές που ζουν στην Ελλάδα.
Δεν είχαν άδεια εργασίας όταν προσλήφθηκαν μεταξύ του Οκτωβρίου του 2012 και του Φεβρουαρίου του 2013 για να μαζέψουν φράουλες σε ένα αγρόκτημα στη Μανωλάδα.

Τους είχαν υποσχεθεί μισθό των 22 ευρώ για επτά ώρες, και τρία ευρώ για κάθε ώρα υπερωρίας. Δούλεψαν καθημερινά από τις 7 π.μ. έως τις 19:00 υπό την επίβλεψη ένοπλων φρουρών. Οι εργοδότες τους τούς είχε προειδοποιήσει ότι θα λάβουν μισθό μόνο αν συνέχιζαν να εργάζονται. Οι αιτούντες ζούσαν σε πρόχειρα παραπήγματα, χωρίς τουαλέτες ή τρεχούμενο νερό.

Τον Φεβρουάριο του 2013, το Μάρτη 2013 και τον Απρίλιο του 2013, οι εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία ζητώντας την καταβολή των απλήρωτων μισθών τους, αλλά χωρίς επιτυχία.

Στις 17 Απριλίου 2013, οι εργοδότες τους προσέλαβαν άλλους μετανάστες.

Φοβούμενοι ότι δεν θα πληρωθούν 100 έως 150 εργαζόμενοι από την περίοδο 2012-2013 άρχισε να κινούνται προς την κατεύθυνση των δύο εργοδοτών, προκειμένου να απαιτήσουν τους μισθούς τους.
Ένας από τους ένοπλους φρουρούς άνοιξε πυρ, τραυματίζοντας σοβαρά 30 εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων 21 από τους αιτούντες. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και στη συνέχεια ανακρίθηκαν από την αστυνομία.

Οι δύο εργοδότες, μαζί με τη φρουρά που είχε ανοίξει πυρ και μια ένοπλη επιστάτη, συνελήφθησαν για απόπειρα φόνου - κατηγορία που στη συνέχεια αναταξινομήθηκε ως πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών - καθώς επίσης και για την εμπορία ανθρώπων.

Με απόφαση της 30ής Ιουλίου 2014 το ελληνικό Κακουργιοδικείο τους απάλλαξε από την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων και καταδίκασε την ένοπλη φρουρά και έναν από τους εργοδότες για σοβαρές σωματικές βλάβες και παράνομη χρήση πυροβόλων όπλων, με ποινές φυλάκισης που μετατράπηκαν σε χρηματική ποινή.

Το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισήμανε ότι τα εθνικά δικαστήρια ερμήνευσαν και εφάρμοσαν την έννοια της εμπορίας ανθρώπων με πολύ περιοριστικό τρόπο, ταυτίζοντας την με τη δουλεία. Ωστόσο, η κατάσταση των προσφευγόντων δεν ισοδυναμεί με δουλεία.

Η διαφορά μεταξύ της δουλείας και της καταναγκαστικής ή υποχρεωτικής εργασίας έγκειται στην αίσθηση των θυμάτων ότι η κατάστασή τους ήταν μόνιμη και ότι η κατάσταση ήταν απίθανο να αλλάξει.

Τα επίμαχα πραγματικά περιστατικά, και ιδιαίτερα οι συνθήκες εργασίας των προσφευγόντων, έδειξαν σαφώς ότι περιήλθαν σε εμπορία ανθρώπων και της καταναγκαστικής εργασίας.

Υπό τις συνθήκες αυτές, το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση των προσφευγόντων εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 4 § 2 της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο μέτρο που αφορούσε εμπορία ανθρώπων και την καταναγκαστική εργασία.

Πηγή: real.gr




3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μακριά από φρούτα/λαχανικά που δεν μπορούν να σαπουνιστούν καλά, πριν τα φάμε ωμα. Και όχι μόνο λόγω των φυτοφαρμάκων... περνάνε από χίλια δυο χέρια.

Άνεργος είπε...

«προσλήφθηκαν μεταξύ του Οκτωβρίου του 2012 και του Φεβρουαρίου του 2013 για να μαζέψουν φράουλες»
«Στις 17 Απριλίου 2013, οι εργοδότες τους προσέλαβαν άλλους μετανάστες.»


Μα οι Έλληνες δεν πάνε σε αυτές τις δουλειές... Έτσι μας λένε.

Ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε τις κενές θέσεις εργασίας τον ΙΟΥΛΙΟ του 2013 (δηλ. αρκετούς μήνες αργότερα!!!).
Η ανακοίνωση ήταν ένα link προς ένα αρχείο PDF στην πρώτη σελίδα του website του ΟΑΕΔ.
Το αρχείο PDF δημιουργήθηκε το μεσημέρι της 2ας Ιουλίου του 2013 (2/7/2013).

Τα στοιχεία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Έχω κρατήσει το αρχείο και διαθέτω πιστοποίηση στην ψηφιακή δικανική.

Για την ιστορία στο αρχείο PDF αναφέρονται τα παρακάτω:


ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ
ΕΧΟΥΝ ΔΗΛΩΣΕΙ ΟΤΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΩΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
ΓΗΣ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΙΑΣ -
ΚΠΑ2 ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΠΑ2 ΠΥΡΓΟΥ - ΟΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΖΗΤΗΘΕΙ
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΜΕΣΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΦΡΑΟΥΛΑΣ.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
ΚΠΑ2 ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
Γ. Παπανδρέου 52, 27200 ΑΜΑΛΙΑΔΑ
26220 22551
2622026002
ΚΠΑ2 ΠΥΡΓΟΥ
4ο χλμ. Ν.Ε.Ο. Πύργου - Πατρών, 27100 ΠΥΡΓΟΣ
26210 30462
26210 36183
26210 36184

Κρασοπατήρ είπε...

Βρήκαν και κάνουνε οι νεο-τσιφλικάδες. Σου λέει θα πάρω τον λάθρο με 16ωρα και θα του πεταω όποτε θέλω ένα κομμάτι ψωμί. Σην χειρότερη, τον πυροβολώ κιόλας. Η ανυπαρξία Κράτους και η χαλαρή λαθρομεταναστευτική πολιτική, αυτά έχουν.

Δημοσίευση σχολίου