Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Μέχρι και ο Syrizo-Guardian αναρωτιέται: Πού πήγαν τα λεφτά για το «προσφυγικό»;


Με τίτλο «Πού πήγαν τα λεφτά που πήραν οι Έλληνες για το προσφυγικό;» σχολιάζεται ο τρόπος που διαχειρίστηκε η Ελλάδα τα χρήματα της ΕΕ, σε σημερινό άρθρο της βρετανικής εφημερίδας The Guardian.

«Πριν από δύο χρόνια, 57.000 "πρόσφυγες" εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα, όταν τα νότια σύνορα της Ευρώπης έκλεισαν. Αυτό που ακολούθησε έχει χαρακτηριστεί ως η πιο ακριβή ανθρωπιστική ανταπόκριση στην ιστορία. Πόροι που αφαιρέθηκαν από αναπτυσσόμενες χώρες κατευθύνθηκαν προς την ΕΕ και τελικά την Ελλάδα», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει:


«Ενας πρωτοφανής αριθμός εθελοντών από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις έφτασε στην Ελλάδα με την Ύπατη Aρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης εντός της ΕΕ η οποία με τη σειρά της ανέπτυξε την δική της μονάδα αντιμετώπισης ανθρωπιστικών κρίσεων για πρώτη φορά εντός των ευρωπαϊκών συνόρων».

Η διαδικασία αυτή, εξελίχθηκε στην πιο ακριβή ανθρωπιστική βοήθεια στην ιστορία με βάση το το κόστος ανά δικαιούχο, πόση δηλαδή βοήθεια αντιστοιχεί σε κάθε πρόσφυγα-μετανάστη, σύμφωνα με τους ειδικούς που επικαλείται ο Guardian.

Ο Guardian αναφέρει ότι η διαδικτιακή πλατφόρμα ενημέρωσης Refugees Deeply έχει υπολογίσει ότι από το 2015 έως σήμερα έχουν διοχετευτεί στην Ελλάδα 803 εκατ. δολάρια, ποσό που περιλαμβάνει όλα τα κεφάλαια που χορηγήθηκαν πραγματικά ή δαπανήθηκαν, καθώς και τις ιδιωτικές δωρεές. Μάλιστα, ανώτερος αξιωματούχος που επικαλείται ο Guardian εκτιμά ότι τα 70 από τα 100 δολάρια που απευθύνονταν για κάθε πρόσφυγα είναι άγνωστο πού δαπανήθηκαν.

Τα μεγαλύτερα ποσά προέρχονται από την Κομισιόν η οποία επιβλέπει το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ενταξης (AMIF) καθώς το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF). Οι δύο υπηρεσίες χρηματοδότησαν με $ 541 εκατ το κόστος των συνοριακών ελέγχων στην Ελλάδα, το άσυλο και την προστασία των προσφύγων. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το εκτεταμένο στρατηγικό σχεδιασμό που απαιτείται, η ελληνική κυβέρνηση δεν έλαβε σημαντικά ποσά αυτών των κονδυλίων.

Την σύγχυση σχετικά με το πραγματικό ύψος των ευρωπαϊκών δαπανών επέτειναν οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη μετανάστευση, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος είχε αναφερθεί σε χρηματοδότηση άνω του 1 δισ. δολ, ποσό που αφορά προφανώς όλα τα διαθέσιμα και εν δυνάμει κεφάλαια και όχι αυτά που έχουν πραγματικά διατεθεί ή δαπανηθεί.


Βαρβιτσιώτης: Ο Μουζάλας προσβάλλει και εκθέτει τη χώρα διεθνώς

Τα μέχρι τώρα έργα και ημέρες του κ. Μουζάλα συνεχίζουν να προσβάλλουν και να εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς, δήλωσε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του The Guardian.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι το δημοσίευμα αφήνει σαφείς αιχμές για αδιαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η κυβέρνηση τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έλαβε για το μεταναστευτικό.
«Αποτυπώνει με στοιχεία τη θλιβερή πραγματικότητα και αναδεικνύει με αριθμούς το εύρος της κακοδιαχείρισης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Καταγγέλλει ότι για κάθε 100 δολάρια που ξοδεύονται για την Ελλάδα, τα 70 χάνονται». Και περιγράφει, με σκληρά λόγια, την εικόνα μίας Ελλάδας που δεν μας αξίζει», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε:

«Για μία ακόμα φορά, επιβεβαιώνονται αυτά που επισημαίνουμε εδώ και καιρό: Ότι διαχειρίστηκαν ως λάφυρο τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η ανίκανη κυβέρνησή του, συνεχίζουν να βλάπτουν σοβαρά την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό».

Πηγή: http://voria.gr/article/varvitsiotis-o-mouzalas-prosvalli-ke-ektheti-ti-chora-diethnos

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου