Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Το βρώμικο παρελθόν της... Barbie


Σχεδόν κάθε μικρό κορίτσι, έχει μία ή και περισσότερες κούκλες Barbie.


Μάλλον δεν θα νιώθουνε και τόσο ευχάριστα οι γονείς εάν γνωρίζουνε το εξής:

Η Barbie δημιουργήθηκε έχοντας ως πρότυπο μια άλλη κούκλα με το όνομα Λίλι, που αναπαριστούσε την ηρωίδα ενός γερμανικού κόμικ της εποχής του '50.

Η Λίλι είχε καμπύλες και ψηλά τακούνια και...
έβγαζε τα "προς το ζην" κάνοντας το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου, κάτι που δεν είχε αντιληφθεί η αμερικανίδα δημιουργός της Barbie, Ρουθ Χάντλερ, σε ένα ταξίδι της στην Ευρώπη.Η Λίλι...Η Ρουθ πήρε τρεις "Λίλι" στις αποσκευές της και όταν γύρισε στην Αμερική, άρχισε να σχεδιάζει μια αναλόγων διαστάσεων κουκλίτσα.

Τότε υπήρχανε κούκλες για μωρά, αλλά όχι για τα κοριτσάκια.

Έτσι κατασκευάστηκαν οι κούκλες "Barbie" που αναπαρίσταναν μια έφηβη με στήθος, ντυμένη με ρουχαλάκια της μόδας, αλλά πάντως όχι προκλητικά...Η ιδέα δεν ενθουσίασε τον ανδρικό πληθυσμό της εταιρίας Mattel, αλλά με την κυκλοφορία της κούκλας το 1959, που προκάλλεσε φρενίτιδα στα κοριτσάκια πουλώντας 350.000 Barbie σε μία χρονιά, οι ενστάνσεις ήρθανε σε δεύτερη μοίρα και η εταιρία μπήκε στη Γουόλ Στριτ το 1960 και στον κατάλογο των μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

Από τότε έχουνε πωληθεί περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο Μπάρμπι σε όλον τον κόσμο!

Υπολογίζεται ότι πωλούνται δύο Barbie ανά δευτερόλεπτο!


H πρώτη τηλεοπτική διαφήμιση του 1959:

Λίλι 1957

Πρώτη Barbie 1959
Η πρώτη Barbie, αντίγραφο της "άτακτης" Λίλι...Και η εξέλιξη της barbie, που ακολουθεί τις στυλιστικές επιταγές κάθε χρόνου.0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου