Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Τα δικαιώματα του αγαπημένου κρασιού του Στάλιν θέλει η Τιφλίδα




Tο δικαίωμα εκμετάλλευσης του κόκκινου κρασιού που προτιμούσε ο Ιωσήφ Στάλιν, θέλει να εξαγοράσει από μια αμερικανική εταιρεία η Τιφλίδα όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ένας αξιωματούχος της γενέτειρας του σοβιετικού δικτάτορα.

Η γεωργιανή υπηρεσία κατοχύρωσης ευρεσιτεχνιών είναι σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική εταιρεία...
 Dozortsev & Sons που έχει στην κατοχή της τα αποκλειστικά δικαιώματα διακίνησης και εμπορίας του γεωργιανού κρασιού το οποίο στις ΗΠΑ αποκαλείται «Χβαντσκάρα».



Το γεγονός ότι μια ιδιωτική εταιρεία εκμεταλλεύεται τη συγκεκριμένη μάρκα «μπορεί να είναι επιβλαβές για τους οινοπαραγωγούς μας», δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας, Ιρακλί Γκβαλάτζε. Το κρασί Χβαντσκάρα έχει «μοναδική γεύση» και παράγεται σε περιορισμένες ποσότητες, σε μια απομονωμένη περιοχή της Γεωργίας, πρόσθεσε.

Ο Στάλιν εκτιμούσε τόσο πολύ το κρασί αυτό που το σέρβιρε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Φράνκλιν Ρούζβελτ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ουίνστον Τσόρτσιλ τον Φεβρουάριο του 1945, στη συνδιάσκεψη της Γιάλτας, υποστηρίζει στην ιστοσελίδα της η αμερικανική εταιρεία.

Η Γεωργία υποστηρίζει ότι είναι η χώρα που «γέννησε» το κρασί, επικαλούμενη αρχαιολογικές ανακαλύψεις που δείχνουν ότι η αμπελοκαλλιέργεια άκμαζε στην περιοχή πριν από 8.000 χρόνια.

Η παραγωγή κρασιού στη Γεωργία μειώθηκε κατά 80% όταν η Ρωσία επέβαλε εμπάργκο στις εισαγωγές το 2006.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου