Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Eμειναν στα χαρτιά οι περικοπές στις ΔΕΚΟ


Ορισμένες από τις εισηγμένες ΔΕΚΟ δείχνουν να αγνοούν την επιστολή Παπακωνσταντίνου για μειώσεις μισθών, ενώ άλλες βρίσκονται σε... χρονοβόρες διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους.

Με διαφορετικές ταχύτητες... «σπεύδουν» οι διοικήσεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ να ακολουθήσουν τις υποδείξεις της κυβέρνησης για περαιτέρω μειώσεις στις αποδοχές των εργαζόμενων. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ορισμένες από τις εισηγμένες ΔΕΚΟ δείχνουν να αγνοούν την επιστολή που τους είχε αποστείλει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου από τις 21 Δεκεμβρίου 2010 με την οποία ζητούσε...
 «προσαρμογή του συνολικού κόστους μισθοδοσίας» ενώ άλλες, για να κερδίσουν χρόνο, ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους.

Οι πιέσεις στις διοικήσεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ συνεχίζονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα το έδαφος για να συμφωνηθεί με τους εργαζόμενους η μείωση των αποδοχών τους.

Ομως μέχρι τώρα, παρά τις συνεχείς πιέσεις του υπουργείου Οικονομικών, ανεφάρμοστα παραμένουν πολλά από τα μέτρα συγκράτησης των δαπανών, μεταξύ των οποίων και η μείωση των αποδοχών στις ΔΕΚΟ.

Στις γενικές συνελεύσεις, όπως όλα δείχνουν, των εισηγμένων ΔΕΚΟ αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις το προσεχές διάστημα όπου εκεί ο υπουργός Οικονομικών, για να διασφαλίσει τις περικοπές, δηλώνει ρητά πως «θα ασκήσει τα δικαιώματα του μετόχου του ελληνικού δημοσίου στις γενικές συνελεύσεις όλων των εταιρειών που εξαιρέθηκαν από τον πρόσφατο νόμο 3899/2010 περί ΔΕΚΟ, προκειμένου οποιαδήποτε πρόταση για μισθούς να συμβαδίζει με τις αποφάσεις της κυβέρνησης».

Από το μισθολογικό «haircut» των ΔΕΚΟ αναμένεται να εξοικονομηθούν 400 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ άλλα τόσα θα πρέπει να προέλθουν από τα σχέδια εξυγίανσης των μεταφορικών κυρίως εταιρειών, αλλά και από μετατάξεις.

Σύμφωνα με το νέο νομικό καθεστώς που αποτελεί «πιλότο» για τις εισηγμένες ΔΕΚΟ τίθεται ανώτατο όριο αποδοχών στις 48.000 ευρώ (4.000 ευρώ μηνιαίως) αλλά και πλαφόν υπερωριών και άλλων παροχών στο 10% του ετήσιου μισθολογικού κόστους ανά εταιρεία. Επίσης απαιτεί την περικοπή (με μέγιστο όριο το 25%) των αποδοχών που ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ μηνιαίως. Από τον υπολογισμό αυτόν εξαιρούνται το οικογενειακό και το επίδομα ανθυγιεινής ή επικίνδυνης εργασίας και τα επιδόματα εορτών, Χριστουγέννων και Πάσχα.

Η επόμενη κίνηση του οικονομικού επιτελείου, στην περίπτωση που οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ δεν υπακούσουν στις εντολές του υπουργείου Οικονομικών, είναι η αλλαγή της νομοθεσίας για τις ΔΕΚΟ, με επιβολή αυστηρών κυρώσεων στις διοικήσεις που θα συνεχίσουν να αγνοούν τις εντολές για μισθολογικές μειώσεις και περιορισμό των δαπανών, καθώς θέτουν σε κίνδυνο το δημοσιονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, και δη την πορεία του Μνημονίου.


ΕΛΠΕ

Πρόταση για μηδενικές αυξήσεις

Η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων, παρότι υπογραμμίζει ότι ο όμιλος δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στην εισοδηματική πολιτική για τις ΔΕΚΟ καθώς το ελληνικό δημόσιο ελέγχει μόνον το 33% των μετοχών, ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους για την ανανέωση της διετούς σύμβασης εργασίας, προτείνοντας μηδενικές αυξήσεις μισθών, κούρεμα και εξορθολογισμό στα επιδόματα, μπόνους κ.λπ. Πλέον η καταβολή των έξτρα παροχών, οι οποίες συνδέονται με τους τρεις επιπλέον μισθούς που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια (17,6 αντί 14) θα συνδυαστούν με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων από πλευράς των εργαζομένων, ενώ στους διοικητικούς υπαλλήλους η μείωση του πριμ αυτού θα είναι μεγαλύτερη. Η πρόταση της διοίκησης απορρίφθηκε από τους εργαζόμενους, οι οποίοι προσήλθαν στις συνομιλίες με προτάσεις που οδηγούν σε συνολική αύξηση αποδοχών ως 18% για ορισμένες κατηγορίες και οι διαπραγματεύσεις έχουν διακοπεί... με το κλίμα να προμηνύεται κινητοποιήσεις ίσως και εντός της εβδομάδας αυτής. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το πρόγραμμα εξοικονόμησης δαπανών που εφαρμόζει ο όμιλος από το 2008 (χωρίς σε αυτό να συμπεριλαμβάνονται μειώσεις αποδοχών) απέδωσε 230 εκατ. ευρώ ως το 2010 και ως το 2012 εκτιμάται ότι θα αποφέρει επιπλέον 210 εκατ. ευρώ.


ΔΕΗ - ΔΕΠΑ

Περικοπές έξτρα παροχών

Στη ΔΕΗ, η οποία το 2010 μείωσε τις μισθολογικές δαπάνες κατά περίπου 220 εκατ. ευρώ λόγω των περικοπών στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, του επιδόματος αδείας κ.λπ., η διοίκηση επεξεργάζεται πρόγραμμα για εξοικονόμηση επιπλέον 40 εκατ. ευρώ το 2011, κυρίως μέσω περικοπών στις έξτρα παροχές, όπως τα εκτός έδρας, οι υπερωρίες κ.λπ. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αρχίσει συζητήσεις με τη ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ και για το ύψος των ετήσιων «χορηγιών» προς τη ΓΕΝΟΠ, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε για το θέμα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κονδύλια που προορίζονταν για παροχές προς τους εργαζόμενους, όπως π.χ. ο κοινωνικός τουρισμός, αντί να δίνονται στη ΓΕΝΟΠ για να τα διαχειρίζεται, θα διατίθενται πλέον απ' ευθείας μέσω της ΔΕΗ. Τέλος στη ΔΕΠΑ το μισθολογικό κόστος σωρευτικά 2010-2011 έχει μειωθεί 20%.


ΕΥΔΑΠ

Δεν ξεκίνησαν οι συνομιλίες

To Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ δεν έχει συζητήσει ακόμη το θέμα της μείωσης αποδοχών στις ΔΕΚΟ στη βάση της πρόσφατης επιστολής του υπουργού Οικονομικών. Πηγές της εταιρείες ανέφεραν ότι το θέμα θα πρέπει να περάσει από Γενική Συνέλευση, η οποία έχει ορισθεί για τον Ιούνιο, ενώ πρόσθεταν ότι η ΕΥΔΑΠ είναι μία εισηγμένη εταιρεία και δεν αποτελεί αμιγώς δημόσια εταιρεία.

Συμπλήρωναν ακόμη ότι η εταιρεία εδώ και καιρό έχει προχωρήσει σε αυτόνομες πολιτικές μείωσης των εξόδων της και ήδη με την αναδιαπραγμάτευση των δανειακών της συμβάσεων έχει εξασφαλίσει ένα όφελος της τάξης των 10 εκατομμυριών ευρώ.


ΟΠΑΠ

Υπόδειξη και όχι υποχρέωση

Σε διαπραγματεύσεις με το Σύλλογο εργαζομένων του ΟΠΑΠ βρίσκεται η διοίκηση του Οργανισμού από τις αρχές του χρόνου όταν έλαβε τη σχετική σύσταση από το υπουργείο Οικονομικών. Οπως τονίζεται έλαβε την υπόδειξη για μείωση αποδοχών, κάτι που δεν υποχρεώνει την εταιρεία να το κάνει, αλλά είναι στη διακριτική της ευχέρεια.

Οι διαπραγματεύσεις της διοίκησης με το Σύλλογο Εργαζομένων αφορούν στη μείωση των συνολικών αποδοχών κατά 20% μεσοσταθμικά, μέσω μείωσης των bonus και των επιδομάτων και όχι των μισθών. Η μείωση των μισθών δεν συζητείται -σημειώνεται από την εταιρεία- καθώς είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά.

Η ολοκλήρωση των συζητήσεων θα καταλήξει σε μια κοινή πρόταση η οποία ακολούθως θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της εταιρείας και ακολούθως πρέπει να εγκριθεί και από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Οσον αφορά τη διοίκηση δεν προβλέπεται να προχωρήσει σε μείωση των αποδοχών της, καθώς από ότι δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας έχει ήδη κάνει περικοπές από πέρσι.


ΕΥΑΘ

Συμφωνία μόνο για περικοπές υπερωριών

Στις περικοπές που εφαρμόστηκαν, σχεδόν στο σύνολο του δημόσιου τομέα και εστίασαν κυρίως στη μείωση του 13ου και του 14ου μισθού, αλλά και επιδομάτων, έχουν υποβληθεί και οι εργαζόμενοι της εισηγμένης, «Εταιρεία Υδρευσης-Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε.» (ΕΥΑΘ Α.Ε.). Παράλληλα δεν τους καταβλήθηκε για τη χρήση του 2009 το καθιερωμένο bonus, που ενέκρινε κάθε χρόνο η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων και υπερέβαινε συνολικά τις 150.000-200.000 ευρώ.

Από την πλευρά της η διοίκηση της επιχείρησης πρόχωρησε στο εννεάμηνο του 2010 σε μείωση των εξόδων διοίκησης κατά 1,5 εκατ. ευρώ (αμοιβές τρίτων, έξοδα προβολής κ.λπ.). Οι εργαζόμενοι της εταιρίας παράλληλα φέρονται να έχουν συναινέσει σε πρόταση της διοίκησης της ΕΥΑΘ για περικοπές υπερωριών, ενώ δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αποδεχτούν οποιαδήποτε άλλη συρρίκνωση μισθών και επιδομάτων. Μάλιστα δηλώνουν ότι μόνη αρμόδια για ανάλογες αποφάσεις είναι η γενική συνέλευση, στην οποία βέβαια το «πάνω χέρι» έχει ο βασικός μέτοχος, ήτοι το υπουργείο Οικονομικών, που κατέχει το 74,02% του μετοχικού κεφαλαίου. Βασικό επιχείρημα των εργαζομένων, προκειμένου να μην υποστούν νέες μειώσεις αποδοχών, είναι πως η ΕΥΑΘ δεν είναι ΔΕΚΟ, αλλά κερδοφόρα ανώνυμη εταιρεία.

Στην εταιρεία εργάζονται σήμερα περίπου 300 άτομα (δεν έχουν γίνει προσλήψεις, σε αντικατάσταση συνταξιοδοτήσεων) και οι καθαρές ετήσιες αποδοχές τους, σύμφωνα με το Σωματείο τους, δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τις 30.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Πέμπτη σε ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΥΑΘ θα εξεταστεί όλο το ζήτημα των περικοπών.


ΟΛΘ Α.Ε.

Εχει μειωθεί το προσωπικό

Στην περίπτωση του προσωπικού της ΟΛΘ Α.Ε. ίσχυσε ό,τι και στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ. Οπερ, αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2010 «είδαν» τους μισθούς να μειώνονται κατά 10% και τον 13ο και 14ο μισθό να περικόπτεται δραστικά. Ταυτόχρονα, τα δύο τελευταία χρόνια το μόνιμο προσωπικό του λιμανιού, μέσω συνταξιοδοτήσεων, έχει μειωθεί κατά 83 άτομα, τα οποία δεν έχουν αναπληρωθεί, με αποτέλεσμα το όφελος για την εισηγμένη να εκτιμάται, κατά τους συνδικαλιστές, σε ένα ετήσιο ποσό ύψους άνω των 2 εκατ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης εργάζονται περί τα 430 άτομα, έναντι 550 το 2009, παρότι ο όγκος των εργασιών, ειδικά το 2010, έχει αυξηθεί, γεγονός που θα δικαιολογούσε προσλήψεις.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν, επίσης, ότι έχουν πραγματοποιηθεί, βάσει συμβάσεων, περικοπές και στις «πόστες» των λιμενεργατών. Ως εκ τούτου δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν πρόσθετες περικοπές μισθών, όπως φημολογείται ότι έχει ζητηθεί να γίνει από το ΥΠΟΙΚ, κατά επιπλέον 20%, παρά μόνο με νομοθετική ρύθμιση.

Εξοικονόμηση στα έξοδα, τέλος, πέτυχε η διοίκηση της ΟΛΘ και με τη μετατροπή των προμηθειών σε ηλεκτρονικές, με τη δαπάνη να μειώνεται 20?25% και η προσπάθεια «συμμαζέματος» συνεχίζεται.


ΕΒΖ Α.Ε.

Καθυστερήσεις στο λογιστήριο

Σε μερικώς καλύτερη μοίρα έναντι άλλων εργαζομένων σε ΔΕΚΟ είναι το προσωπικό στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε. (ΕΒΖ), καθώς αν εξαιρεθεί η περικοπή του επιδόματος καμπάνιας του 2010, που ισοδυναμούσε με 1,5 μισθούς -ή μεσοσταθμική μείωση μισθών γύρω στο 15%- την περυσινή χρονιά δεν υπέστησαν καμία άλλη μείωση μισθού, δώρων και επιδομάτων αδείας.

Τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν από φέτος, καθώς η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, ως κάτοχος του 82% των μετοχών της ΕΒΖ, απέστειλε επιστολή - εντολή με την οποία ζητά να μειωθούν οι μισθοί κατά 10% αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι παρόλα αυτά, ο μισθός Ιανουαρίου καταβλήθηκε στα 420 άτομα της ΕΒΖ χωρίς την περικοπή του 10%, διότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η λογιστική επεξεργασία της απόφασης του μεγαλομετόχου και πως προφανώς αυτό θα γίνει με αναδρομική ισχύ όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στο λογιστήριο.

Η διοίκηση της εταιρείας, από την πλευρά της, με απόφαση της ετήσιας γενικής συνέλευσης έβαλε «μαχαίρι» 12% στην αμοιβή των μελών του Δ.Σ., για την τρέχουσα οικονομική χρήση, ενώ παράλληλα πέτυχε και σημαντική μείωση των εξόδων διάθεσης, κατά 41,39% στα 2,39 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της γενικότερης προσπάθειας που καταβάλλει για μείωση των λειτουργικών της εξόδων, παρά την αύξηση του όγκου πωλήσεων.
Των: Μανταλένα Πίου, Δημήτρη Διαμαντίδη, Λεωνίδα Λιάμη, Μαρίνα Πρωνοταρίου, Κασσιανού Τζέλη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου