Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

Μεσόγειος, Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΙΜΝΗ ~ Επ. 6 Εμπόριον (Βίντεο)


Με το επεισόδιο αυτό ολοκληρώνουμε όλη τη σειρά :)

Το Εμπόριον είναι ελληνική αποικία στην Ιβηρική χερσόνησο. Ιδρύθηκε από τους Φωκαείς στα μέσα του 6ου π.Χ. αιώνα και η ονομασία της ήταν δηλωτική της κύριας ασχολίας των κατοίκων, που ήταν η εκμετάλλευση μιας αγοράς άγνωστης για τους έλληνες εμπόρους.
 Ο φακός της εκπομπής μας ξεναγεί στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο του Εμπορίου, στο χωριό Άγιος Μαρτίνος που είναι κτισμένο πάνω στην παλιά ελληνική πόλη, καθώς και στα ερείπια της...
 ρωμαϊκής πόλης η οποία κτίστηκε δίπλα στην ελληνική, την περίοδο της κατάκτησης της περιοχής από τους Ρωμαίους.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Cervantes στην Αθήνα, Eusebi Ayensa Prat μιλά στην εκπομπή για τον ιερό χώρο του Εμπορίου και πώς επηρέασε τα καλλιτεχνικά κινήματα των αρχών του περασμένου αιώνα, καθώς και το έργο του Salvador Dali ο οποίος καταγόταν από τη γειτονική πόλη Figueres.

Επίσης, στη σημερινή εκπομπή, ο καταλάνος τραγουδοποιός Josep Tero, το μεγαλύτερο μέρος του έργου του οποίου είναι εμπνευσμένο από τις ελληνικές ρίζες της περιοχής, τραγουδάει ανάμεσα στα αρχαία ερείπια του Εμπορίου το Quan dic l’ Escala, ένα από τα ωραιότερα τραγούδια του, το οποίο και δανείζεται η σειρά «Μεσόγειος, η ελληνική λίμνη» για τους τίτλους της.


Σκηνοθέτης: Κώστας Βάκκας
Σεναριογράφος: Κώστας Βάκκας
Δ/ντης Φωτογραφίας: Κωστής Κωνσταντινίδης
Δ/ντης Παραγωγής: Elisabetta Costa
Μοντάζ: Εύα Μαθιού, Χρήστος Χατζημπάρμπας
Ηχολήπτης: Κωστής Κωνσταντινίδης
Επιμέλεια Μουσικής: Αλέξης Βάκκας
Εκτέλεση Παραγωγής: Κώστας Βάκκας
tvrip by kkyr

Ακόμη, από την ίδια σειρά:
Ναύκρατις & Αλεξάνδρεια
Μεγάλη Ελλάδα
Σίβαρις & Τάραντας
Μασσαλία
Σικελία
Κυρηναϊκή Πεντάπολις
Εύξεινος Πόντος ~ Δυτικές Ακτές
Εύξεινος Πόντος ~ Βόρειες Ακτές
Εύξεινος Πόντος ~ Νότιες Ακτές
1) Νόμισμα από το Εμπόριο, με την τυπική για την πόλη απεικόνιση της Αρετούσας από τη μία και του Πήγασου από την άλλη.2) Aρχαίο ελληνικό νόμισμα που βρέθηκε στην Ίμπιζα (αρχαία Έβουσος) με τον Κάβειρο στη μια πλευρά και το σήμα-κατατεθέν της σύγχρονης Ισπανίας, ένας ταύρος...3 σχόλια:

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Στη νήσο Ίμπιζα υπήρξε λατρεία της θεάς Δήμητρας και έχει βρεθεί η περίφημη προτομή της. Παλαιότερα αρκετοί μπέρδευαν την προτομή της θεά Δήμητρας με την καρθαγινική Τανίτ.
Ωστόσο τόσο ο τρόπος λατρείας, όσο και η ανάλυση στην προτομή, που βρέθηκε πως περιέχει σωματίδια από το ηφαίστειο Αίτνα της Τρινάκριας (δηλ. της Σικελίας), δείχνουν πως η νήσος Ίμπιζα ελληνική αποικία.
Η Αίτνα βρίσκεται στην Β.Α. Σικελία δηλ. το μέρος που αποίκισαν οι Ίωνες.Η απλοομάδα T1a (M70, βασικός κλάδος του Τ1. Το Τ1 ξεκίνησε κάπου μεταξύ Ελλάδας και όρων Ζάγκρος) του χρωμοσώματος Υ ήρθε με μετακίνηση πληθυσμών προς την Ευρώπη. Οι συγκεκριμένοι πληθυσμοί έφεραν την γεωργία. Η συγκεκριμένη απλοομάδα είναι αρκετά σπάνια.
Μέσω της γενετικής και της αρχαιολογίας γνωρίζουμε τις διαδρομές αυτών των πληθυσμών (γεωργών): Όλοι πέρασαν από το χώρο της Ελλάδας πρώτα.
T1a1* έχει βρεθεί σε Πόντιους από την Κερασούντα (Ελληνοπόντιους) και σε κατοίκους της νήσου Ίμπιζα.
Το ενδιαφέρον είναι πως οι Κερασούντες κατάγονται από την Σινώπη που ήταν αποικία της Μιλήτου.
Άλλη μια αποικία της Μιλήτου*** (και της Φώκεας) δηλ. των Ιώνων είναι η Λάμψακος ή αλλιώς Πιτυούσσα στην Β.Δ. Μικρά Ασία.
Η νήσος Ίμπιζα είναι μέρος των νήσων που ονομάστηκαν από τους Έλληνες ως Πιτυούσσαι.


*** Η Μίλητος παλαιότερα ήταν των Μυκηναίων και ακόμα πιο παλιά των Μινωιτών

Κρασοπατήρ είπε...

Σωραίος

Δημοσίευση σχολίου