Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Εύξεινος Πόντος, H Ελληνική Θάλασσα ~ Νότιες Ακτές (Βίντεο)


Ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Δωρόθεος Αναγνωστόπουλος, αναφέρεται στη σχέση του Χριστιανισμού με την αρχαία Ελλάδα και στην ίδρυση της πόλης του Βυζαντίου -- κατοπινή Κωνσταντινούπολη, πρωτεύουσα του Βυζαντίου- από τους Μεγαρείς, μια πόλη που υπήρξε πάντα πολυεθνική με τους Έλληνες να επικρατούν.

Αφήνοντας την πόλη, το «ταξίδι» στις ακτές του Πόντου συνεχίζεται. Επόμενη στάση είναι η Ηράκλεια Ποντική, εκεί όπου βασίλεψε ο Κλέαρχος, ο πρώτος υποτιθέμενος γιος του Δία. Η ζωή στην πόλη κινείται σήμερα γύρω από το εργοστάσιο σιδήρου, που βρίσκεται στο λιμάνι, έτσι ακριβώς όπως πριν 2.500 χρόνια...

Σειρά έχει η Άμαστρις --παραθεριστικό κέντρο σήμερα- και η Σινώπη, αποικία των Μηλισίων, που ως σύμβολό της έχει τον Διογένη.

Στο μουσείο της Αμισού (Σαμσούντα), εκτίθενται τα περίφημα κοσμήματα της περιοχής, ο νεαρός αθλητής και το, μεγάλων διαστάσεων, ψηφιδωτό με τον Απόλλωνα και τη Θέτιδα.

Επόμενος σταθμός είναι η Τραπεζούντα. Υπήρξε πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας, του πρώτου ανεξάρτητου μεσαιωνικού ελληνικού κράτους. Η επέλαση των Γότθων το 257 μ.Χ. την κατέστρεψε συθέμελα και την ερήμωσε με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα.

Η εκπομπή ολοκληρώνεται με την ξενάγηση στην Αγία Σοφία και την επίσκεψη στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, κοινό τόπο προσκύνησης Μουσουλμάνων και Χριστιανών.
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου