Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Η δυνατότερη μπίρα του κόσμου, η "μάχη" του αλκοόλ και τα ταριχευμένα ζωάκια-θήκες


*Η μπίρα ήταν γνωστή στους Αρχαίους Έλληνες, ως οίνος κριθής.

Οι περισσότερες μπίρες που κυκλοφορούν σε ολόκληρο τον κόσμο περιέχουν 4% με 6% κατ' όγκο (ABV ή %Vol.) και ενώ οι παραδοσιακές μέθοδοι ζυθοποίησης δεν αποδίδουν τη δυνατότητα παρασκευή υψηλόβαθμης σε αλκοόλ μπίρας, μια καλοζυμωμένη μπίρα μπορεί με την τεχνική freeze distillation να επιτύχει εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και πολύ υψηλότερο αλκοολικό βαθμό.

Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται κυρίως στην παρασκευή μπίρας τύπου Eisbock. Κατά τη διαδικασία, η μπίρα καταψύχεται, το νερό που περιέχει παγώνει, στη συνέχεια αφαιρείται, κι έτσι, η μπίρα που απομένει περιέχει σημαντικά περισσότερο αλκοόλ. Μια έξαρση χρήσης της τεχνικής αυτής τους τελευταίους μήνες έχει οδηγήσει το αγαπημένο αυτό ποτό στα 40+% ABV επίπεδα, όπου παραδοσιακά κυριαρχούν τα σκληρά ποτά, όπως τζιν, ρούμι, ουίσκι και βότκα, δημιουργώντας έτσι μια νέα γενιά μπίρας.

Μόλις δύο χρόνια νωρίτερα η δυνατότερη μπίρα το κόσμου ήταν στα 27%, αλλά η πρόσφατη διαμάχη μεταξύ της σκοτσέζικης Schorschbrau για το ρεκόρ δυνατότερης μπίρας, ανέβασε εντυπωσιακά τον πήχη σε νέα ύψη.

Ας δούμε όμως συνοπτικά το ιστορικό της αναμέτρησης με εικόνες & βίντεο:





2007: Το ρεκόρ δυνατότερης μπίρας, κρατά η αμερικανική Samuel Adams Utopias της Boston Brewing Company, με 27% αλκοόλ













Φεβρουάριος 2009: Το ρεκόρ αποσπά από τους Αμερικανούς η γερμανική Schorshbrau με την IceBock, στα 31% αλκοόλ.









Νοέμβριος 2009: Η σκοτσέζικη BrewDog κυκλοφορεί την Tactical Nuclear Penguin με 32% αλκοόλ και κλέβει το ρεκόρ από την Schorschbrau.










Δεκέμβριος 2009: Η απάντηση της Schorschbrau ήταν άμεση: κυκλοφορεί νέα μπίρα με 40% αλκοόλ, παίρνοντας πίσω το ρεκόρ και τον ενθουσιασμό των Σκοτσέζων.






Φεβρουάριος 2010: Η BrewDog δεν μένει άπραγη. Κυκλοφορεί τη Sink the Bismarck! (όνομα εμπνευσμένο από το σχετικό πρωθυπουργικό διάταγμα του Winston Churchill του 1941) με 41% και ξαναφέρνει το ρεκόρ στα βρετανικά εδάφη. Παράλληλα, δημοσιεύει ένα χιουμοριστικά προκλητικό βίντεο, όπου εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες της BrewDog ντυμένοι ναύτες να βυθίζουν το γερμανικό πολεμικό του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.








Μάϊος 2010: Το γερμανικό ζυθοποιείο κυκλοφορεί τη Schorschbock με 43% αλκοόλ και δημοσιεύει σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα τους "επειδή οι Γερμανοί δεν ντύνονται σαν γυναίκες", αναφερόμενοι δηκτικά στην παραδοσιακή σκοτσέζικη φούστα.







Ιούλιος 2010: Οι Σκοτσέζοι δίνουν το τελειωτικό χτύπημα στους Γερμανούς κυκλοφορώντας την End of History με 55% (!) αλκοόλ, καταρρίπτοντας αυτήν την φορά δύο ρεκόρ ταυτόχρονα: της δυνατότερης και της ακριβότερης μπίρας του κόσμου. H End of History κυκλοφόρησε μόνο σε δώδεκα φιάλες, οι οποίες ήταν τοποθετημένες μέσα σε ταριχευμένα ζώα!








Τον Αύγουστο του 2010 η ολλανδική Koelschip τραβά τα φώτα της δημοσιότητας, με τη Start the Future, στα 60% αλκοόλ. Σύντομα όμως ο ζυθοποιός παραδέχεται ότι το παρασκεύασμά του είναι ουσιαστικά μείγμα μπίρας με απόσταγμα. Παρότι και το απόσταγμα είχε παραχθεί από μπίρα και οι πρώτες ύλες ήταν πάντα βύνη, ο λυκίσκος και μαγιά, το αποτέλεσμα ωστόσο προήλθε με τη βοήθεια της απόσταξης και όχι της ζύμωσης. Έτσι η Start the Future δεν μπορεί κυριολεκτικά να ονομάζεται μπίρα.









Για όσους παραπλανήθηκαν λοιπόν από δημοσιεύματα που κατέκλυσαν τον Τύπο, ξεκαθαρίζουμε ότι το ρεκόρ της δυνατότερης μπίρας του κόσμου, παραμένει στην End of History της BrewDog, με 55% αλκοόλ.
Προς το παρόν, τουλάχιστον.

Πηγή: Περιοδικό %Vol. ~ Krasoblog ~ Φωτό-βίντεο: διαδίκτυο

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου