Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Παντελώς ανίκανοι στο Υπουργείο Οικονομίας ~ Καμία συρρίκνωση του σπάταλου Δημοσίου και μαντέψτε: Έρχονται νέοι φόροι!


Εμμένοντας στη λογική των συνεχών αυξήσεων στις φορολογικές επιβαρύνσεις, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει νέες αυξήσεις-φωτιά στους συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν για τρόφιμα, αναψυκτικά, εμφιαλωμένα νερά, χυμούς, είδη σερβιριζόμενα σε καταστήματα μαζικής εστίασης, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, εισιτήρια θεαμάτων, βιβλία, εκδόσεις και υπηρεσίες ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Μ", μελετά συγκεκριμένα το ενδεχόμενο... (αν αντέχετε διαβάστε τη συνέχεια):
 μετατάξεων ορισμένων ή του συνόλου των παραπάνω προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23% καθώς επίσης και την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου. Μια τέτοια ενέργεια θα έχει ως συνέπεια την απότομη άνοδο των τιμών κατά 9% για τα συγκεκριμένα προϊόντα και τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Πληροφορίες αναφέρουν εξάλλου ότι εξετάζονται επίσης τα ακόλουθα μέτρα στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για τη διάσωση του προϋπολογισμού του 2011 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 - 2015:


•Αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας έτους 2012 που θα πληρώσουν πάνω από 5 εκατ. κάτοχοι οχημάτων Ι.Χ. και Δ.Χ. στο δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2011.

•Αυξήσεις στα φορολογικά τέλη που επιβαρύνουν τα συμβόλαια κινητών τηλεφώνων και τα καρτοκινητά.

•Αύξηση κατά 35 - 40 λεπτά το λίτρο του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να εξισωθεί με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης.

•Αυξήσεις-φωτιά στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων από τον Σεπτέμβριο του 2011.

•Νέες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για τα οινοπνευματώδη ποτά, την μπίρα και τα προϊόντα καπνού.

•Περικοπές στα αφορολόγητα όρια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

•Καταργήσεις μεγάλου αριθμού απαλλαγών από ειδικούς φόρους κατανάλωσης και τέλη ταξινόμησης. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η επιβολή ΕΦΚ στα αναψυκτικά, τους χυμούς και τα εμφιαλωμένα νερά από την 1η-7-2011, καθώς και οι περικοπές των απαλλαγών από τα τέλη ταξινόμησης που ισχύουν για πολύτεκνους, τρίτεκνους, ανάπηρους και μετοικούντες. Επίσης εξετάζεται να καταργηθούν οι απαλλαγές από τους ΕΦΚ, τα τέλη ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας που ισχύουν για την Εκκλησία και τα ιδρύματά της.

•Περικοπές στις εκπτώσεις δαπανών για ενοίκια, δίδακτρα, νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων, δικηγορικές αμοιβές και δωρεές χρηματικών ποσών, για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 - 35.000 ευρώ.

•Αυξήσεις-φωτιά στις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης για κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη, πισίνες και αεροσκάφη, που θα ληφθούν υπόψη για τον τεκμαρτό προσδιορισμό των εισοδημάτων του 2011.

•Αυξήσεις στους συντελεστές προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις.

•Αυξήσεις στους συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται στα μισθώματα από ακίνητα.

Δεν αποκλείεται επίσης η επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς σε φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν εισοδήματα υψηλότερα από ένα όριο και σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία πολύ μεγάλης αξίας, καθώς και η επιβολή πρόσθετου φόρου σε όσους πιάνονται στις παγίδες των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης και του “πόθεν έσχες”.

Στον τομέα των δαπανών η κυβέρνηση προσδοκά πολλά από τη μείωση του αριθμού των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου στον στενό δημόσιο τομέα.

Όσον αφορά το ενιαίο μισθολόγιο, οι σχετικές ρυθμίσεις θα ισχύσουν κυρίως για τους πολιτικούς υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα (υπουργείων, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ). Στόχος είναι η κατάργηση μεγάλου αριθμού από τα ειδικά και κλαδικά επιδόματα, και η συμπίεση των συνολικών αποδοχών στα επίπεδα που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα, εξέλιξη που θα έχει ως συνέπεια η μείωση των αποδοχών να φθάσει μέχρι και το 35% για χιλιάδες υπαλλήλους. (Eφημερίδα Μακεδονία)



Τέλος το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Στην κατάργηση του αφορολόγητου ποσού για 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες προσανατολίζεται η κυβέρνηση, μετά την επίμονη υπόδειξη της τρόικας. Ως εναλλακτικό σενάριο οι ελεγκτες προτείνουν την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όλους αυτούς. Ταυτόχρονα, γίνονται προτάσεις να μειωθεί το αφορολόγητο κάτω από τα 12.000 ευρώ που είναι σήμερα, πιθανότατα στα 8.000 ευρώ για το σύνολο των υπόχρεων, αλλά και για αλλαγές συντελεστών στη φορολογική κλίμακα.


Ωστόσο, τα φορολογικά δεινά για τους Έλληνες πολίτες δεν τελειώνουν εδώ. Έρχονται κι άλλα. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει ένα ακόμη μέτρο-φωτιά, το οποίο αφορά περίπου 250.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Έχει προταθεί από την αντιπροσωπεία της τρόικας και προβλέπει την επιβολή έκτακτου φόρου σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία που η αντικειμενική της αξία υπερβαίνει τα 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα πλήξει όλους τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν σπίτια και οικόπεδα σε ακριβές περιοχές. Υπολογίζεται ότι μόνο στο λεκανοπέδιο Αττικής χιλιάδες είναι οι ιδιοκτήτες που θα πιαστούν στις «δαγκάνες» του νέου έκτακτου φόρου.

Η κυβέρνηση επέβαλε και το 2009 έκτακτη φορολογία στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά τα εκκαθαριστικά σημειώματα δεν έφτασαν ποτέ στους υπόχρεους. Κι αυτό γιατί αρκετοί φορολογούμενοι φρόντισαν να μην δηλώσουν την πραγματική τους περιουσία στο Ε9 που υπέβαλαν στην Εφορία, το οποίο αποτέλεσε και τη βάση υπολογισμού για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς. Να σημειωθεί ότι το Τέλος ήταν κλιμακωτό (με συντελεστές από 0,1% έως 0,9%) και αφορούσε ιδιοκτήτες με ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ. Έτσι οι φορολογούμενοι που γλίτωσαν το προηγούμενο Τέλος αλλά διαθέτουν ιδιόκτητες κατοικίες σε Εκάλη, Ψυχικό, Κηφισιά, Γλυφάδα, Βάρη, Βαρυμπόμπη, Βούλα, Κολωνάκι, κ.λπ., θα αναγκαστούν να πληρώσουν το νέο έκτακτο φόρο.

Μαζί με αυτούς και χιλιάδες άλλοι ιδιοκτήτες κατοικιών σε προάστια-«φιλέτα» της Θεσσαλονίκης ή άλλων νομών και νησιών προσιτών σε μεγάλα βαλάντια. Η σύλληψη της φοροδιαφυγής αποτελεί το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα για τους ξένους, οι οποίοι δεν πείστηκαν από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για τις προσπάθειες περιορισμού που θα γίνουν. Για τους εκπροσώπους των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον τα 12 δισ. ευρώ που προβλέπει το τριετές σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής, αποτελούν έναν έωλο στόχο που υπονομεύει το Μνημόνιο και την προσπάθεια προσαρμογής.

Οι ξένοι προβλέποντας την «τρύπα» των 4 δισ. ευρώ που προδιαγράφεται στα κρατικά ταμεία, άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις στις διαβουλεύσεις που είχαν με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή την πρόταση Παπακωνσταντίνου να καταργηθεί το αφορολόγητο ποσό στους επιτηδευματίες. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο είναι γνωστό από τη διακυβέρνηση της ΝΔ. Είχε νομοθετηθεί επί υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη, το 2008.  (Εφημερίδα Ισοτιμία)


Η τρόικα περιμένει big bang στις αποκρατικοποιήσεις!

(Ας ελπίσουμε θα είναι αποκρατικοποιήσεις κι όχι ξεπούλημα)

Περιμένουμε ένα “big bang” από την κυβέρνηση στις αποκρατικοποιήσεις και δεν πρόκειται να καταλήξει ο έλεγχος εάν δεν δούμε ένα αξιόπιστο και ρεαλιστικό σχέδιο. Αυτό δήλωσε στο “Reuters” πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

“Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο, αλλά ακόμη δεν βρίσκεται εκεί που πρέπει… οφείλει δε να παρουσιάσει αξιόπιστο και επιτεύξιμο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, λέγοντας ποιες εταιρείες θα ιδιωτικοποιηθούν και ποια ακίνητη περιουσία θα πωληθεί ή θα εκμισθωθεί”, αναφέρει το “Reuters”. “Μέχρι να πάρουμε αυτό, η αποστολή δεν θα καταλήξει σε συμπέρασμα” διεμήνυσε. Από τον έλεγχο εξαρτάται η δόση του Ιουνίου, ύψους 12 δισ. ευρώ. Στο ίδιο τηλεγράφημα αναφέρεται πως ο εκπρόσωπος του ολλανδού υπουργού Οικονομικών δήλωσε ότι ο υπουργός τη Δευτέρα πρότεινε τη σύσταση ανεξάρτητου οργανισμού, που θα τρέξει τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις. Παρότι αυξάνεται η στήριξη για την πρόταση από άλλες χώρες, οι Έλληνες φέρονται να μην την επιθυμούν. Επικαλούμενο δήλωση έλληνα αξιωματούχου, το “Reuters” σημειώνει πως θα δημιουργηθεί επιτροπή εποπτείας για τις ιδιωτικοποιήσεις, χωρίς να είναι ξεκάθαρος ο βαθμός συμμετοχής των ξένων.

Η τρόικα ζητά επίσης “δείγμα γραφής” για τον περιορισμό του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα, καλώντας την κυβέρνηση να ενσωματώσει στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής αναλυτικό κατάλογο με συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του δημοσίου, καθώς και τον αριθμό των εργαζομένων που θα αποχωρήσουν ή θα απολυθούν.

Οι δανειστές ζητούν άμεσα μείωση του δημοσίου, χωρίς χρονοτριβές μέσω του… τρίτου δρόμου των μετατάξεων, των συνταξιοδοτήσεων και του παγώματος των προσλήψεων. Ο στόχος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση είναι η μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα κατά 150.000 άτομα τα επόμενα 4 χρόνια, μέσω της μείωσης των συμβασιούχων, της εφαρμογής προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου και των απολύσεων όσων κριθεί ότι δεν είναι δυνατό να μεταταχθούν από τους οργανισμούς που θα καταργηθούν.


Δραματική προειδοποίηση Λαγκάρντ για πιθανή χρεοκοπία

Τον κίνδυνο χρεοκοπίας αντιμετωπίζει η Ελλάδα εάν δεν βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της τόνισε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Christine Lagarde σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η Lagarde τόνισε πως δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

“Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλές λέξεις, αλλά αυτό που δεν υπάρξει είναι μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αυτό που σίγουρα δεν επιθυμούμε είναι η χρεοκοπία κάποιου κράτους στην Ευρώπη,” ανέφερε η Γαλλίδα υπουργός.

Στη συνέχεια η Lagarde τόνισε πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χάνουν την υπομονή τους με την ανικανότητα της Ελλάδας να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της.

“Οι Έλληνες έχουν συμφωνήσει για την συγκέντρωση 17 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις αν και υπήρξε συζήτηση το Μάρτιο για 50 δισ. ευρώ,” πρόσθεσε η υπουργός.

“Είτε η Ελλάδα θα πετύχει τα αποτελέσματα που ζητούνται, περίπτωση στην οποία μπορούμε να σκεφτούμε επιπλέον βοήθεια, είτε πρέπει να αναρωτηθούμε πόσο προετοιμασμένη είναι η Ελλάδα να συνεργαστεί στο πλαίσιο του πακέτου.”

Στη συνέχεια η Lagarde επανέλαβε πως είναι κατά της αναγκαστικής συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών σε περίπτωση νέας βοήθειας στην Ελλάδα.

“Θα δεχθούμε οτιδήποτε βασίζεται σε μία εθελοντική βοήθεια από τις τράπεζες,” σημείωσε η Γαλλίδα υπουργός.
Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου