Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Αμαρτίαι Δημοσίου παιδεύουσι Ιδιωτικούς και αλλοδαπούς


Περικοπές περικοπές και περικοπές. ~ Γιοκ και οι συντάξεις των 700 ευρώ σε αλλοδαπούς λαθρομετανάστες με 1 χρόνο "εργασίας" στην Ελλάδα.

Περικοπές και στο εφάπαξ των εργαζομένων στον ιδιωτικό τοµέα μαζί µε το τσεκούρι σε κύριες, επικουρικές συντάξεις αλλά και σε κοινωνικά επιδόματα επιβάλλει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα «Νέα».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποσαφήνισε το πακέτο των 9 μέτρων - φωτιά που οδηγούν σε νέες μειώσεις συντάξεων αλλά και σε αυξήσεις εισφορών. Έτσι:

1) Επιβάλλεται από την 1η Σεπτεμβρίου κλιµακωτή εισφορά ΛΑΦΚΑ 3% έως 10% σε όλους όσοι εισπράττουν επικουρική σύνταξη άνω των 300 ευρώ. Μειώσεις θα υπάρξουν από την 1/1/2012 για τις επικουρικές συντάξεις (μετά τις αναλογιστικές μελέτες). Οι μειώσεις θα γίνουν σταδιακά σε βάθος τετραετίας.

2) Επιβάλλεται, εντός του θέρους, νέος αυξηµένος ΛΑΦΚΑ στις κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.700 ευρώ. Η εισφορά θα παραµείνει στο 3% για συντάξεις από 1.400 έως 1.700 ευρώ, αλλά τα ποσοστά παρακράτησης θα αυξηθούν από 4% σε 6% για 1.701 ευρώ και πάνω και θα φθάνει στο 14% (από 10%) για τις συντάξεις των 3.500 ευρώ.

3) Eντός του θέρους όσοι έχουν σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ και έχουν συνταξιοδοτηθεί εθελουσίως πριν από τα 60, πέραν της εισφοράς ΛΑΦΚΑ θα τους επιβληθεί η παρακράτηση κλιµακωτής εισφοράς (ανάλογα µε το ύψος της σύνταξης) ύψους 6%, 8% και 10%. Στο μέτρο αυτό δεν περιλαμβάνονται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις γυναικών, μητέρων κ.ά.

4) Καθιερώνονται αυξήσεις εισφορών στον ΟΓΑ και στο ΕΤΑΑ (κυρίως στον κλάδο ασφάλισης νοµικών).

5) Συγχωνεύονται ο ΟΕΚ και η Εργατική Εστία και το Παρατηρητήριο Απασχόλησης µε την Επαγγελµατική Κατάρτιση του ΟΑΕ∆ και αρχίζουν να εφαρμόζονται αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τις παροχές, περιλαμβανομένου και του ΕΚΑΣ.

6) Στον ΟΑΕ∆ η καταβολή και το ύψος του επιδόματος ανεργίας θα συνδεθούν µε τον χρόνο καταβολής εισφορών.

7) Αυστηρά θα τηρείται το πλαφόν των κύριων συντάξεων (2.775 ευρώ σε ∆ΕΚΟ- τράπεζες).

8) Θα τερματιστεί το καθεστώς που προβλέπει διακρατικές συμφωνίες για την καταβολή σε αλλοδαπούς συντάξεων των 700 ευρώ µε 1 χρόνο ασφάλισης στη χώρα µας.

9) Τα ασφαλιστικά ταµεία θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις ώστε να εισπράξουν μέρος των συσσωρευμένων οφειλών (πάνω από 11 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ). Ήδη έχουν σταλεί 450.000 ατοµικές ειδοποιήσεις σε οφειλέτες.


Η εφημερίδα σημειώνει ότι εκτός από τις επικουρικές όλα τα ταµεία πρόνοιας, και του ιδιωτικού τοµέα και τραπεζών - ΔΕΚΟ, θα πρέπει να προχωρήσουν σε μελέτες όσον αφορά τους τοµείς του εφάπαξ για την οικονοµική τους βιωσιμότητα και ανάλογα θα αναπροσαρμόσουν τις παροχές.

Σύµφωνα με το δημοσίευμα, προβλήματα αντιμετωπίζει και το Ταµείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τοµέα (ΤΑΠΙΤ), το οποίο καταβάλει το εφάπαξ σε 1 εκατομμύριο ασφαλισμένους σε 12 κλάδους, που έχουν κύρια σύνταξη στο ΙΚΑ (ξενοδοχοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι σε εμπορικά καταστήματα, λιμάνια κτλ). Η οικονοµική του κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική µε δεδοµένη και τη δραστική μείωση των εσόδων λόγω της κρίσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου