Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Προωθείται mega deal ETE - Alpha - Eurobank; ~ Θα δούμε κίνηση ματ από Citi;


Με την επίκληση των επιταγών της τρόικα η κυβέρνηση ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για τριπλή συγχώνευση Εθνικής-Eurobank-Alpha προκειμένου να αποφευχθεί η ένταξη της ΕΤΕ στο ταμείο στήριξης των τραπεζών σε περίπτωση αναδιάρθρωσης χρέους η οποία πλέον φαντάζει περισσότερο πιθανή από ποτέ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η πλευρά Λάτση είναι απόλυτα σύμφωνη στη συγχώνευση με την Εθνική ενώ η Alpha επιχειρεί να...
 αντιδράσει στις πιέσεις αναζητώντας διέξοδο σε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου που θα ξεπεράσει το 1,5 δις Ευρώ.

Η προσπάθεια αυτή της Alpha έχει ενταθεί μετά την αλλαγή του νόμου για την ισχύ των επιτρόπων του δημοσίου οι οποίοι πλέον έχουν καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις που λαμβάνονται για οποιοδήποτε εταιρικό μετασχηματισμό αλλά και πρόσβαση σε κρίσιμα στοιχεία της κάθε τράπεζας.

Η τράπεζα του Ι Κωστόπουλου (Alpha), έχει στραφεί σε παραδοσιακούς συμμάχους προκειμένου να πραγματοποιήσει την αύξηση κεφαλαίου αλλά η εκτίναξη των spread έχει καταστήσει τα περιθώρια θετικής έκβασης περιορισμένα. Και αυτό διότι ναι μεν οι παραδοσιακοί σύμμαχοι θα μπορούσαν να καλύψουν ένα αξιόλογο ποσοστό αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει να υπάρξει εγγύηση κάλυψης ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία της αύξησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τριπλή συγχώνευση επιλύει και το πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης που θα προέκυπτε από τη συγχώνευση ΕΤΕ-Eurobank καθώς μεγαλομέτοχος της νέας τράπεζας θα ήταν ο κ. Λάτσης.

Με τη συγχώνευση των τριών καθίσταται προφανές ότι θα υπάρξει αυξημένη διασπορά και το ποσοστό του κ. Λάτση δεν θα θεωρείται κρίσιμο.

Επισημαίνεται πάντως η συγχώνευση των τριών τραπεζών αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία ενός γίγαντα ο οποίος όμως θα πρέπει να προχωρήσει σε γενναίες περικοπές. Και οι περικοπές αυτές μεταφράζονται σε συγχώνευση καταστημάτων, διευθύνσεων και θυγατρικών οι οποίες θα οδηγήσουν και σε αθρόες απολύσεις προσωπικού.

Σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές ο χρόνος τρέχει υπέρ των προθέσεων του δημοσίου καθώς οι τράπεζες λόγω της οικονομικής συγκυρίας περιέρχονται σε όλο και περισσότερο δυσμενή θέση.

Βέβαια ο Ι Κωστόπουλος έχει αποδειχτεί απρόβλεπτος παίκτης και ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι στο παρά πέντε θα καταφέρει να ανατρέψει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που ταυτίζονται με αυτούς της Εθνικής.
Πηγή

Bέβαια εαν ήταν αλήθεια τα παραπάνω κι όχι μόνο φήμες-ράδιο αρβύλα, θα βλέπαμε και εκτόξευση των τιμών των μετοχών στο Χ.Α., αλλά κάτι τέτοιο, τις τελευταίες εβδομάδες, δε συμβαίνει.


Ενημέρωση 6-6-2011: Deal ΕΤE–Eurobank;

Συζητήσεις Εθνικής - Eurobank

Η αίσθηση που υπάρχει στις αγορές είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν σε κλοιό ασφυκτικών πλέον πιέσεων για να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις. Και ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα προχωρήσει με πολύ ταχύτερους ρυθμούς. Τονίζουν μάλιστα ότι η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αναθερμάνει την αγορά και εν όψει των αποκρατικοποιήσεων, θα ανάψει "πράσινο φως" για την υλοποίηση τραπεζικών deals, ώστε να ξεκινήσει ο μετασχηματισμός και να "αναπνεύσει" το εγκλωβισμένο σήμερα τραπεζικό σύστημα. Στο επίκεντρο της φημολογίας, που ωστόσο βασίζεται σε πραγματικές διαπραγματεύσεις, είναι η διερεύνηση της συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank. Και το deal αυτό, καθώς και ορισμένες παρελκόμενες εξελίξεις, φέρεται να συζητήθηκε και στο πρόσφατο ραντεβού του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Απ. Ταμβακάκη με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στο Μαξίμου.


Η παράμετρος Λάτση
 Σε ό,τι αφορά την προσέγγιση Εθνικής και Eurobank, η μόνη ουσιαστικά εμπλοκή που υπήρχε ήταν η δεσπόζουσα μετοχική θέση που θα αποκτούσε στο νέο σχήμα ο Σπ. Λάτσης. Ωστόσο, με την κυβέρνηση να έχει χρεωθεί ήδη μία αποτυχία μετά τη διάλυση του "φλερτ" Εθνικής - Alpha και με δεδομένο ότι μέγεθος αντίστοιχο με της Alpha έχει μόνο η Eurobank, οι αντιρρήσεις άρχισαν να κάμπτονται. Παράλληλα, αναζητούνται λύσεις προκειμένου να μειωθεί (αν και θα παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος) η μετοχική θέση του κ. Λάτση, ώστε να αμβλυνθούν οι όποιες αντιδράσεις. Πιθανώς αυτό να επιτευχθεί μέσω της εξαίρεσης κάποιων δραστηριοτήτων της Eurobank εκτός Ελλάδος, ώστε να διαμορφωθεί ανάλογα και η σχέση ανταλλαγής.



Το σχέδιο για απορρόφηση του Τ.Τ.

Ορισμένες πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι, αν προχωρήσει το σχέδιο και ευοδωθεί η συμμαχία Εθνικής και Eurobank, το νέο σχήμα θα διεκδικήσει και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στο οποίο άλλωστε οι δύο τράπεζες μαζί κατέχουν κάτι παραπάνω από το 12% των μετοχών του. Ετσι, μαζί με το μεγάλο deal θα έχει επιτευχθεί και η αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς το νέο σχήμα, το οποίο πιθανώς θα προχωρήσει και σε αύξηση κεφαλαίου, θα έχει την κεφαλαιακή επάρκεια να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου (950 + 350 = 1,3 δισ. ευρώ). Ιδιαίτερα από τη στιγμή που θα έχει πάντα τη δυνατότητα να εξασφαλίσει έσοδα από την πώληση της Finansbank. Και υπάρχει και ένας πρόσθετος λόγος που επιθυμείται η απορρόφηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από το νέο σχήμα. Μέσω αυτής και λόγω της μετοχικής θέσης που κατέχει το Δημόσιο στο Τ.Τ. θα ισορροπήσει ακόμη περισσότερο η σχέση με το ποσοστό Λάτση στο νέο σχήμα.



Οι ξένοι, η Citi, η Finans, η Alpha


Είναι σαφές πάντως ότι οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι έχουν ήδη αποστείλει μήνυμα προς τις δύο τράπεζες ότι θα αντιμετώπιζαν ιδιαίτερα θετικά ένα ενδεχόμενο deal. Άλλωστε και στο Χρηματιστήριο οι φήμες που κυκλοφόρησαν σε ξένα dealing rooms σε συνδυασμό με τις θετικές προσδοκίες για τον ελληνικό δανεισμό οδήγησαν σε μεγάλη άνοδο, ενώ παρατηρήθηκε και σημαντικό short covering. Γεγονός που προεξοφλεί συνέχιση του θετικού κλίματος. Πάντως, μένει να φανεί αν θα παίξει ρόλο στον συνολικό σχεδιασμό, και κυρίως σε μια πιθανή νέα αύξηση κεφαλαίου, και η Citigroup, που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον τόσο για την ΕΤΕ όσο και για τη Finans. Θυμίζουμε ότι ο αμερικανικός όμιλος ο οποίος είναι ο μόνος από τις μεγάλους επενδυτικούς αμερικανικούς ομίλους που πήρε δουλειά συμβούλου για το πρώτο πακέτο αποκρατικοποιήσεων έχει εκδηλώσει κατ' επανάληψη στην κυβέρνηση το ενδιαφέρον του για συμμετοχή στην Εθνική. Είναι ωστόσο επίσης σαφές ότι, αν προχωρήσει ο σχεδιασμός αυτός, του deal δηλαδή Εθνικής - Eurobank και δεν μπλοκαριστεί από αντιδράσεις που ενδεχομένως θα υπάρξουν στο κυβερνών κόμμα, θα επιταχυνθούν πιθανώς και οι εξελίξεις ως προς την αύξηση κεφαλαίου που προγραμματίζει η Alpha, η οποία έχει επιλέξει να κινηθεί αυτόνομα, ενδεχομένως και με τη συμμετοχή ενός ξένου συμμάχου.
Πηγή


2η Ενημέρωση 6-6-2011:

Η CITIGROUP στην Εθνική τράπεζα!

Ενα deal τεράστιου βεληνεκούς, του οποίου η υλοποίηση θα αλλάξει όλα τα δεδομένα στον τραπεζικό χώρο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία και γενικότερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, φαίνεται ότι σχεδιάζει η Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του S10 η Citigroup έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για απόκτηση μετοχικού ποσοστού στην Εθνική Τράπεζα και έχει μάλιστα ενημερώσει για το ενδιαφέρον αυτό και την ελληνική κυβέρνηση. .

Το deal έχει το πράσινο φως του ελληνικού Δημοσίου και στο παρασκήνιο ασκούνται πιέσεις και καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για να ολοκληρωθεί. Η πρόταση αυτή δεν ήρθε από το πουθενά. Και συνδέεται με τον σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης να επιτευχθεί το άνοιγμα των αγορών προς το ελληνικό πιστωτικό σύστημα. Το μέγεθος που προκύπτει από τη συνένωση των δύο ομίλων δημιουργεί ασφαλώς άλλα δεδομένα ως προς την πρόσβαση στις χρηματοδοτικές πηγές και εκτιμάται ότι μέσω του νέου σχήματος θα εξασφαλιστεί η πολυπόθητη ρευστότητα που θα επιτρέψει τη σταδιακή χρηματοδότηση και της ελληνικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας συνολικότερα.

Σε κάθε περίπτωση, η στρατηγική είσοδος της Citi στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής θα ταράξει τα νερά στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά. Και ασφαλώς θα αποτελέσει μία μείζονος σημασίας ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και ένα σημαντικότατο μήνυμα - πρόσκληση προς το διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο. Πρόκειται για ένα deal που αν προχωρήσει μπορεί να αλλάξει τον ρου της ιστορίας για την ελληνική οικονομία.

Οπως αναφέρουν άριστα πληροφορημένες πηγές οι επαφές των δύο πλευρών έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό και κορυφαία στελέχη των δύο τραπεζών έχουν πραγματοποιήσει, κατά το Road Show που πραγματοποίησε η ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη στις 2 και 3 Ιουνίου και στο οποίο συμμετείχε και η Εθνική, συζητήσεις.

Τα στελέχη των δύο τραπεζών συζήτησαν για το ενδιαφέρον της Citi να διαδραματίσει κορυφαίο ρόλο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω της Εθνικής. Για την οποία η Citi επιθυμεί τη μετεξέλιξή της στον κορυφαίο ευρωπαϊκό τραπεζικό πόλο όχι μόνο στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη αλλά και στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο αμερικανικός όμιλος διατηρεί άλλωστε διαχρονικό ενδιαφέρον για την κορυφαία ελληνική τράπεζα, το οποίο είχε διαφανεί και επί της διοίκησης Αράπογλου, ο οποίος, σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών, είχε συμβουλευτεί τη Citi προτού προχωρήσει στην εξαγορά της Finansbank στην Τουρκία, κίνηση που θεωρήθηκε ως εξαιρετικού ενδιαφέροντος από τον αμερικανικό όμιλο που έχει σημαντικές βλέψεις στην τουρκική αγορά. Μένει να φανεί, αν προχωρήσει το τραπεζικό mega deal…


Αναζωπύρωση φημών

Ενώ λοιπόν η Εθνική, βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Citigroup, σε ορισμένα χρηματιστηριακά γραφεία τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησε και πάλι η φήμη πως βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις η Εθνική με τη Eurobank. Καλά πληροφορημένοι τραπεζικοί και χρηματιστηριακοί κύκλοι επισημαίνουν πως η συμφωνία είναι δύσκολο έως αδύνατο να επιτευχθεί, διότι υπάρχει ένα σημαντικό εμπόδιο, πολιτικού χαρακτήρα, που θα κληθεί να ξεπεράσει η κυβέρνηση, αν τελικά «ευλογήσει» μια συγχώνευση της ΕΤΕ με την Eurobank.

Λόγω της μικρής συμμετοχής των Ταμείων στην Εθνική και της κυρίαρχης θέσης του ομίλου Λάτση στη μετοχική σύνθεση της Eurobank, μια συγχώνευση με ανταλλαγή μετοχών θα έφερνε τον ιδιωτικό όμιλο σε θέση κυρίαρχου μετόχου της νέας τράπεζας, δηλαδή σε μιας μορφής «δεύτερη ιδιωτικοποίηση» της Εθνικής (η πρώτη ολοκληρώθηκε το 2004, όταν το Δημόσιο πούλησε και τις τελευταίες μετοχές της Εθνικής που κατείχε). Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση θα βρεθεί εκτεθειμένη σε εξ αριστερών «βέλη», ακόμη και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με επικρίσεις για εκχώρηση μιας στρατηγικής σημασίας επιρροή του Δημοσίου στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου