Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Έπιασε ψάρι με «ανθρώπινα» χείλη και δόντια στη Χαλκιδική (Φωτό)

Ένα αρκετά περίεργο ψάρι με... χείλη και δόντια που μοιάζουν με αυτά του ανθρώπου ψάρεψε τα ξημερώματα της Κυριακής 45χρονος ψαράς, μαζί με τον ανήλικο γιο του, στη Συκιά της Χαλκιδικής.
 
Ο 45χρονος, Θόδωρος Ντέμπλας, χρόνια ψαράς, έριξε συρτή στην περιοχή Άγιος Νικόλαος και σε βάθος μόλις τεσσάρων μέτρων έπιασε ένα διαφορετικό -μέχρι τώρα- ψάρι. Ήταν στρόγγυλο, με σκληρό δέρμα, βάρους...
 σχεδόν 700 γραμμαρίων και μήκους περίπου 40 εκατοστών, που όπως αναφέρει δεν έχει ξαναδεί όμοιο του.

«Μου έκανε εντύπωση ότι είχε χείλια και δόντια όμοια με ανθρώπου. Κατάφερε να ζήσει για περισσότερες από πέντε ώρες έξω από το νερό, ενώ άλλα ψάρια δεν αντέχουν τόσο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με το halkidikinews, το περίεργο αυτό ψάρι δεν είχε βράγχια παρά μόνο δύο τρύπες στα πλευρά του απ' όπου ανάπνεε.

Βαλιστής ή γουρουνόψαρο

Το παράξενο ψάρι δεν είναι ούτε δηλητηριώδες ούτε μεταλλαγμένο. “Πρόκειται για ένα είδος ψαριού που ζει κυρίως σε τροπικές θάλασσες και τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής (άνοδος της θερμοκρασίας των θαλασσίων περιοχών της χώρας μας) εντοπίστηκε και στο Νότιο Αιγαίο από την Κρήτη έως τις Κυκλάδες. Στη Βόρεια Ελλάδα έχει εντοπιστεί ξανά πριν από δύο χρόνια στη χερσόνησο της Παναγίας στην Καβάλα”, εξηγεί στη “Μ” ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών Αργύρης Καλλανιώτης και προσθέτει: “Η ελληνική ονομασία του είναι ‘βαλιστής’ ή όπως λαϊκά το λένε οι ψαράδες ‘γουρουνόψαρο’. Η επιστημονική του ονομασία είναι Balistes capriscus. Το βάρος του φθάνει έως ένα κιλό και το μήκος του έως 40 εκατοστά. Στην ίδια οικογένεια ανήκει και ένα μικρότερο ψάρι, το οποίο ζυγίζει έως 100 γραμμάρια και το μήκος του φθάνει έως 15 εκατοστά”.


Ποιος είναι ο βαλιστής

Στη λεκάνη της Μεσογείου πέρασε τόσο από το κανάλι του Σουέζ όσο και από το Γιβραλτάρ και συναντάται μέχρι τη Μαύρη θάλασσα. Ζει σε βάθη μεγαλύτερα από τέσσερα μέτρα. Είναι το πιο κοινό της οικογένειας των βαλιστών.

Τα γουρουνόψαρα ζουν σε βραχώδεις βυθούς, μοναχικά ή σε ζευγάρια. Η αναπαραγωγή τους γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα αυγά τοποθετούνται σε μικρούς λάκκους στην άμμο και τη φύλαξή τους αναλαμβάνει το θηλυκό. Σε άλλα είδη της ίδιας οικογένειας τη φύλαξη των αυγών αναλαμβάνει το αρσενικό. Τα ψαράκια μεγαλώνουν και προφυλάσσονται σε περιοχές με πλούσια υποθαλάσσια βλάστηση. Τρέφονται με μαλάκια, σκουλήκια και εχινόδερμα. Αν ενοχληθούν, εκδηλώνουν επιθετικές διαθέσεις και προστατεύουν τη φωλιά τους.

Στις ελληνικές θάλασσες έχουν στο παρελθόν εντοπιστεί στα νερά της Νάξου, της Σχοινούσας, της Ρόδου και της Αμοργού. Οι βαλιστές αποτελούν βάσανο όσων ψαρεύουν με καλάμι ή καθετή, αφού καταβροχθίζουν τα δολώματα χωρίς συνήθως να πιάνονται. Ο βαλιστής δεν ενδείκνυται για κατανάλωση - όχι γιατί το κρέας του είναι δηλητηριώδες, αλλά γιατί έχει πάρα πολύ τραχύ δέρμα, σαν τα καρχαριοειδή. Παλαιότερα, όταν πιανόταν στα δίχτυα το έγδερναν και το γέμιζαν με βαμβάκι ή χαρτί ώστε να φουσκώσει. Κατόπιν το έραβαν δημιουργώντας ένα διακοσμητικό αντικείμενο. Αξίζει να σημειωθεί ότι γουρουνόψαρα φιλοξενούν όλα τα μεγάλα ενυδρεία, συμπεριλαμβανομένου και του “Θαλασσόκοσμου” στο Ηράκλειο της Κρήτης.









 
Φάτε μάτια ψάρια...

Imitation Γουρουνόψαρο:









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου